Perjantai 26.4.2019
"
Herra, minun Jumalani, kukaan ei ole sinun vertaisesi! Sinä olet tehnyt suuria tekoja, sinä ajattelet meidän parastamme. Ps. 40:6

Tyhjennetään kaappien vanhat varastot tammikuussa

13.1.2015 06:22 | Sirkka Suominen
Vanhan sanonnan mukaan "hyvä Tuomas joulun tuopi, paha Nuutti pois sen viepi”. Vietämme tammikuun 13. päivä Nuutin päivää, ja silloin viimeistään joulu on ohi.

Monesti tammikuussa huomaa, että joulun alla tuli lähdettyä turhankin innokkaasti kulutusjuhlaan mukaan. Silloin herää ajatus siitä, miten tilannetta voisi nollata ja lähteä aivan kuin puhtaalta pöydältä uuteen vuoteen.

Työkaverini kertoi heidän perheensä mukavasta tavasta viettää tammikuu täysin eri tavalla kuin joulun aika. Vastakohtana joulun yltäkylläisyydelle ja kulutukselle he viettävät tammikuun ostamatta juuri mitään. Pakolliset ostokset, kuten lääkkeet ja bensat työmatkoille ovat sallittuja, mutta muuten mennään varastojen sisällön mukaan. Tammikuun aikana tyhjentyy pakastimesta sinne vuoden aikana kertyneet "tuon voi joskus laittaa lisäkkeeksi johonkin" -rasiat ja ne heräteostoksina ostetut erikoisimmat kuivatavaratkin tulee käytettyä loppuun.

Minusta tuo on hieno ja haastava idea, josta muutkin voivat ottaa mallia. Varastojen tyhjennyskuukaudella on uskoakseni paljon hyvää annettavaa jokaiseen kotiin. Pelkästään rahatilanteen tasapainottamiseksi se on hyvä alku vuodelle. Sen lisäksi mielikuvitus pääsee valloilleen, kun kehitellään olemassa olevista aineksista mahdollisimman maittavia aterioita. Loppukuusta haasteet ja luovuus lisääntyvät, kun valikoima vähenee.

Voisikohan olla niin, että yhteen hiileen puhaltaminen tällaisessa asiassa lisäisi perheen yhteenkuuluvaisuuden tunnetta? Luovuus yhdistettynä onnistumisen iloon antaa hienoja ahaa-elämyksiä: me selviämme, me oivallamme, me osaamme. Tämän lisäksi kulutukseton kuukausi voisi vahvistaa kunnioitusta ja kiitollisuutta: me saamme elääaineellisesti todella hyvää aikaa.

En tiedä, mitä mieltä talousgurut ja kauppiaat olisivat, jos kaupaton tammikuu saisi lisää jalansijaa. Ehkäpä kauppiaat näkisivät asiassa hyviäkin puolia: varastojen lasku olisi helpompaa, kun tavara ei kovin paljon liikkuisi. He myös tietäisivät, että helmikuu toisi tullessaan ostajat, joiden kaapit aivan huutavat täydennystä. Ehkäpä yllättävän moni voisi lopulta hyötyä tällaisesta tempauksesta.

Vanhemmat

Uudemmat

Sirkka Suominen

Olen yli viisikymppinen nainen ja olen kasvattanut omat lapseni aikuisiksi. Minulla on kuusi lasta ja kuusi lastenlasta. Olen asunut monissa eri paikoissa ja työskennellyt koko aikuisikäni yhdessä ja samassa paikassa.

Voit antaa minulle palautetta blogistani osoitteeseen sirkka.suo@gmail.com.

Sirkka Suominen

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi