Keskiviikko 14.11.2018
"
Minut itseni uhrataan jo pian, lähtöni hetki on tullut. Olen kilpaillut hyvän kilpailun, olen juossut perille ja säilyttänyt uskoni. 2 Tim. 4:6-7

Tyhjennetään kaappien vanhat varastot tammikuussa

13.1.2015 06:22 | Sirkka Suominen
Vanhan sanonnan mukaan "hyvä Tuomas joulun tuopi, paha Nuutti pois sen viepi”. Vietämme tammikuun 13. päivä Nuutin päivää, ja silloin viimeistään joulu on ohi.

Monesti tammikuussa huomaa, että joulun alla tuli lähdettyä turhankin innokkaasti kulutusjuhlaan mukaan. Silloin herää ajatus siitä, miten tilannetta voisi nollata ja lähteä aivan kuin puhtaalta pöydältä uuteen vuoteen.

Työkaverini kertoi heidän perheensä mukavasta tavasta viettää tammikuu täysin eri tavalla kuin joulun aika. Vastakohtana joulun yltäkylläisyydelle ja kulutukselle he viettävät tammikuun ostamatta juuri mitään. Pakolliset ostokset, kuten lääkkeet ja bensat työmatkoille ovat sallittuja, mutta muuten mennään varastojen sisällön mukaan. Tammikuun aikana tyhjentyy pakastimesta sinne vuoden aikana kertyneet "tuon voi joskus laittaa lisäkkeeksi johonkin" -rasiat ja ne heräteostoksina ostetut erikoisimmat kuivatavaratkin tulee käytettyä loppuun.

Minusta tuo on hieno ja haastava idea, josta muutkin voivat ottaa mallia. Varastojen tyhjennyskuukaudella on uskoakseni paljon hyvää annettavaa jokaiseen kotiin. Pelkästään rahatilanteen tasapainottamiseksi se on hyvä alku vuodelle. Sen lisäksi mielikuvitus pääsee valloilleen, kun kehitellään olemassa olevista aineksista mahdollisimman maittavia aterioita. Loppukuusta haasteet ja luovuus lisääntyvät, kun valikoima vähenee.

Voisikohan olla niin, että yhteen hiileen puhaltaminen tällaisessa asiassa lisäisi perheen yhteenkuuluvaisuuden tunnetta? Luovuus yhdistettynä onnistumisen iloon antaa hienoja ahaa-elämyksiä: me selviämme, me oivallamme, me osaamme. Tämän lisäksi kulutukseton kuukausi voisi vahvistaa kunnioitusta ja kiitollisuutta: me saamme elääaineellisesti todella hyvää aikaa.

En tiedä, mitä mieltä talousgurut ja kauppiaat olisivat, jos kaupaton tammikuu saisi lisää jalansijaa. Ehkäpä kauppiaat näkisivät asiassa hyviäkin puolia: varastojen lasku olisi helpompaa, kun tavara ei kovin paljon liikkuisi. He myös tietäisivät, että helmikuu toisi tullessaan ostajat, joiden kaapit aivan huutavat täydennystä. Ehkäpä yllättävän moni voisi lopulta hyötyä tällaisesta tempauksesta.

Vanhemmat

Uudemmat

Sirkka Suominen

Olen yli viisikymppinen nainen ja olen kasvattanut omat lapseni aikuisiksi. Minulla on kuusi lasta ja kuusi lastenlasta. Olen asunut monissa eri paikoissa ja työskennellyt koko aikuisikäni yhdessä ja samassa paikassa.

Voit antaa minulle palautetta blogistani osoitteeseen sirkka.suo@gmail.com.

Sirkka Suominen

Katri Isopahkala ja Heli Säkkinen (toim.)

Siionin Joulu 2018

Siionin Joulu vieraili lampolassa seurailemassa lampaiden elämää. Lehden hartaustekstit kertovat Vapahtajasta, joka toi ihmisille rauhan ja vapauden. Sivuilta löytyy myös hiljaista puhetta joulusta ilman rakasta läheistä. Lisäksi lehti sisältää muun muassa käytännönläheisiä vinkkejä jouluaskareisiin.

7 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi