Kävelyllä aurinkoisessa talvimetsässä

12.2.2015 06:28 | Sirkka Suominen
Kävelen pienen tyttärenpoikani kanssa moottorikelkan ajouraa pitkin aurinkoisessa talvisäässä. Helmikuu on pian puolessa välissä. Talvi on kääntymässä kevättä kohti. Siinä pienen perässä kävellessäni ihailen valon valtavaa vaikutusta ympäröivään luontoon. Se aivan häikäisee ja saa hangen hohtamaan kuin olisi täynnä pieniä kimaltelevia jalokiviä.

Takana päin on vuoden pimein aika. Auringon paistaessa pilvettömältä taivaalta sen kirkkaus tuntuu ihmeelliseltä ja lumiset puut juhlapukuisilta kunniavierailta. Mielen täyttää kiitollisuus siitä, että saamme asua näin kauniissa maassa, voimme kulkea vapaasti metsissä ja nauttia luonnon rauhasta.Ennen tulen keksimistähän ihminen työskenteli vain silloin, kun aurinko valaisi, auringon noususta iltahämäriin. Sitten ihminen oppi sytyttämään tulen ja sen avulla pystyttiin työskentelemään paljon pitempään. Nyt, kun sähkövalot valaisevat, voidaan valveilla olemisen aikaa jatkaa vaikka kellon ympäri.

Auringonvalolla on paljon suotuisia vaikutuksia. Tutkimusten mukaan se vaikuttaa muun muassa uni- ja valverytmiin, D-vitamiinin saatavuuteen ja valon puute voi aiheuttaa kaamosmasennusta.

Luonnossa voimme itse nähdä auringon vaikutuksia kaiken aikaa. Se sulattaa jään ja herättää luonnon elämään. Ei ole yhtään ihme, että Jumalan armoa on verrattu aurinkoon: armon aurinko sulattaa routaiset sydämet. 

Esittelen pienelle matkakumppanilleni oravan jälkiä, kauniisti kaartuvia puita ja hangen kaunista kimallusta, mutta ne jäävät suosiossa toiseksi parin puusta pudonneen risun rinnalla. Toisen hän ojentaa minulle.  

Hetken kuluttua lapsi kaatuu hangelle makaamaan:

– Mummo, minua väsyttää.

On aika kaartaa takaisin kotiin.

Vanhemmat

Uudemmat

Sirkka Suominen

Olen yli viisikymppinen nainen ja olen kasvattanut omat lapseni aikuisiksi. Minulla on kuusi lasta ja kuusi lastenlasta. Olen asunut monissa eri paikoissa ja työskennellyt koko aikuisikäni yhdessä ja samassa paikassa.

Voit antaa minulle palautetta blogistani osoitteeseen sirkka.suo@gmail.com.

Sirkka Suominen

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi