Istuttaisin tänään omenapuun

9.4.2015 06:33 | Tarja Pärn
Alakoulussa olin se eturivin kiltti, näkymätön tyttö. Muistan hyvin erään äidinkielen tunnin. Olimme edellisellä kerralla kirjoittaneet aineen. Jorma-opettaja kirjoitti taululle lauseen: "Jos tietäisin huomenna kuolevani, istuttaisin tänään omenapuun..." Nolostuin, kun muistin itse kirjoittaneeni aineeni loppuun tuon Lutherin lauseen. Ikävä tunne muuttui mielihyväksi, kun opettaja totesi kirjoitelmani sisältäneen syvällistä pohdintaa ja kielellistä sujuvuutta. Nuo kiitoksen sanat jäivät mieleen. 

Tuo Lutherin lause on jäänyt matkaevääksi mieleni takataskuun. Silloin kun kirjoitin aineeni, olin kaksitoistavuotias murrosikäinen, jolta kuolema oli vienyt veljen ja äidin. Toivon ikkunat olivat huurruksissa. Niistä ikkunoista seurasin toisten ikäisteni elämää ja mietin, millaista olisi, jos minun elämäni soljuisi yhtä vaivattoman oloisesti. Olin neuvoton, ja mieleni oli jähmeä. Oli kuitenkin toivo paremmasta huomisesta. Oli usko, oli ystäviä ja rakastavia katseita.

Pari kuukautta sitten sain sähköpostiini viestin, jossa kerrottiin Päivämiehen blogeista ja evästettiin uutta blogistia. Ilahduin, kun silmiini osui tuo tuttu Lutherin lause. Viime yönä laskin vähäisiä voimavarojani. Yön silmät olivat pimeät. Mietin sinapinsiemenen kokoa ja uskoni vähäisyyttä. Pyysin Jumalalta voimaa. Halusin istuttaa omenapuun. Yö tuntui lempeämmältä. 

Istuttaisin tänään omenapuun, se on hyvä lause. Ihan konkreettisesti olen osallistunut neljän omenapuun istuttamiseen. Kaksi niistä on tuottanut jo kiitettävästi satoa. Kaksi on kasvamassa kesämökkimme takana tuhannen kilometrin päästä talvikodistamme. Yhden omenapuun siemenen istutti teini-ikäinen poikamme kukkapurkkiin pari kuukautta sitten. Siinä on nyt neljä sirkkalehteä. Saa nähdä, kasvaako se isommaksi. Ilon sykähdyksiä se on jo kuitenkin tuonut, ja aamuisin olemme muistaneet antaa pienen tilkan vettä pienelle kasville.

Istutetaan omenapuita ja muita puita. Iloitaan keväästä ja lisääntyvästä valosta. Vaikka tulevaisuus näyttäisi välillä lohduttomalle, kannattaa uskoa, että jostakin löytyy siemen, joka paljastaa vihreät lehtensä. Huominen tulee päivä kerrallaan.
 

Vanhemmat

Uudemmat

Tarja Pärn

Olen 53-vuotias nainen, äiti, vaimo, käsityöläinen ja opettaja. Istun elämän portailla ja katselen huomiseen. Mikä minua tänään ja huomenna kantaa? Läheiset ihmiset, muutama ystävä, luonto. Kirjat. Ilo kaikesta kauniista, jota elämä mukanaan synnyttää. Arki. Tämä vanha talo, koti, jossa asumme. Taide; ne kaikki ihanat kuvat. Musiikin voima. Usko, toivo ja rakkaus. Menneisiin vuosiin on mahtunut ilon kepeitä askelia ja verkkaista surussa vaeltamista. Kaikki askeleet ovat olleet tarpeen, ne ovat tuoneet näille portaille. 

Kirjoituksiani voi kommentoida osoitteeseen tarjatuulikkiparn@outlook.com.

Tarja Pärn

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi