Keskiviikko 20.2.2019
"
Tiedättehän, että vaikka juoksukilpailussa kaikki juoksevat, vain yksi saa palkinnon. Juoskaa siis niin, että voitatte sen! 1 Kor. 9:24

Istuttaisin tänään omenapuun

9.4.2015 06:33 | Tarja Pärn
Alakoulussa olin se eturivin kiltti, näkymätön tyttö. Muistan hyvin erään äidinkielen tunnin. Olimme edellisellä kerralla kirjoittaneet aineen. Jorma-opettaja kirjoitti taululle lauseen: "Jos tietäisin huomenna kuolevani, istuttaisin tänään omenapuun..." Nolostuin, kun muistin itse kirjoittaneeni aineeni loppuun tuon Lutherin lauseen. Ikävä tunne muuttui mielihyväksi, kun opettaja totesi kirjoitelmani sisältäneen syvällistä pohdintaa ja kielellistä sujuvuutta. Nuo kiitoksen sanat jäivät mieleen. 

Tuo Lutherin lause on jäänyt matkaevääksi mieleni takataskuun. Silloin kun kirjoitin aineeni, olin kaksitoistavuotias murrosikäinen, jolta kuolema oli vienyt veljen ja äidin. Toivon ikkunat olivat huurruksissa. Niistä ikkunoista seurasin toisten ikäisteni elämää ja mietin, millaista olisi, jos minun elämäni soljuisi yhtä vaivattoman oloisesti. Olin neuvoton, ja mieleni oli jähmeä. Oli kuitenkin toivo paremmasta huomisesta. Oli usko, oli ystäviä ja rakastavia katseita.

Pari kuukautta sitten sain sähköpostiini viestin, jossa kerrottiin Päivämiehen blogeista ja evästettiin uutta blogistia. Ilahduin, kun silmiini osui tuo tuttu Lutherin lause. Viime yönä laskin vähäisiä voimavarojani. Yön silmät olivat pimeät. Mietin sinapinsiemenen kokoa ja uskoni vähäisyyttä. Pyysin Jumalalta voimaa. Halusin istuttaa omenapuun. Yö tuntui lempeämmältä. 

Istuttaisin tänään omenapuun, se on hyvä lause. Ihan konkreettisesti olen osallistunut neljän omenapuun istuttamiseen. Kaksi niistä on tuottanut jo kiitettävästi satoa. Kaksi on kasvamassa kesämökkimme takana tuhannen kilometrin päästä talvikodistamme. Yhden omenapuun siemenen istutti teini-ikäinen poikamme kukkapurkkiin pari kuukautta sitten. Siinä on nyt neljä sirkkalehteä. Saa nähdä, kasvaako se isommaksi. Ilon sykähdyksiä se on jo kuitenkin tuonut, ja aamuisin olemme muistaneet antaa pienen tilkan vettä pienelle kasville.

Istutetaan omenapuita ja muita puita. Iloitaan keväästä ja lisääntyvästä valosta. Vaikka tulevaisuus näyttäisi välillä lohduttomalle, kannattaa uskoa, että jostakin löytyy siemen, joka paljastaa vihreät lehtensä. Huominen tulee päivä kerrallaan.
 

Vanhemmat

Uudemmat

Tarja Pärn

Olen 53-vuotias nainen, äiti, vaimo, käsityöläinen ja opettaja. Istun elämän portailla ja katselen huomiseen. Mikä minua tänään ja huomenna kantaa? Läheiset ihmiset, muutama ystävä, luonto. Kirjat. Ilo kaikesta kauniista, jota elämä mukanaan synnyttää. Arki. Tämä vanha talo, koti, jossa asumme. Taide; ne kaikki ihanat kuvat. Musiikin voima. Usko, toivo ja rakkaus. Menneisiin vuosiin on mahtunut ilon kepeitä askelia ja verkkaista surussa vaeltamista. Kaikki askeleet ovat olleet tarpeen, ne ovat tuoneet näille portaille. 

Kirjoituksiani voi kommentoida osoitteeseen tarjatuulikkiparn@outlook.com.

Tarja Pärn

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi