Sunnuntai 20.1.2019
"
Jeesus sanoi palvelijoille: "Täyttäkää astiat vedellä", ja he täyttivät ne reunoja myöten. Sitten hän sanoi: "Ottakaa nyt siitä ja viekää pitojen valvojalle", ja he veivät. Joh. 2:7-8

​Rakas, vaikea, sananvapaus

22.3.2015 06:55 | Vilja Paavola
On helppo rakastaa sananvapautta silloin, kun se koskee sitä, saako itse sanoa. Minusta se on silti jotenkin vaikea asia. Pakkaspäivänä, miljoonien muiden kanssa yhtä aikaa, minua melkein puistattaa, kun ajattelen miten isosta asiasta on kyse. 

Siellä missä sananvapaus koskee kaikkia, kaikenlaisia kantoja saa olla ja esittää. Kunkin maan lainsäädäntö säätelee, millä tavalla kantojen esittäminen kyseisen valtion rajojen sisällä saa tapahtua. Suomessa toisen pyhää ei saa loukata.

Viime syksynä minulta pyydettiin nupeen, nuorten perjantaihin, tuokiota aiheesta vanhoillislestadiolaiset ja media. Elävästi muistuu mieleen se ilmiömäinen isonen, joka demonäytelmässä matki autoradiota. Kuvattiin satunnaista nuorisoporukkaa, joka oli matkalla jostakin jonnekin. Autossa kanavat vaihtuivat villisti, pompattiin popista rokkiin ja sitten, yhtäkkiä, keskelle voimallista saarnapuhetta. Suviseurakanavan totutusta poikennut meno hämmensi. Sitten joku hoksasi, että luokkakaveri oli ollut menossa suviseuroihin, tuon täytyi olla sieltä. 

Toisessa näytelmässä vanhoillislestadiolaiset nuoret, uskovaiset, törmäsivät kesken kyläilyn vieraantuntuiseen omaa herätysliikettä koskevaan uutisointiin. Kukin reagoi oman kokemuspiirinsä ja temperamenttinsa perusteella, ja se aiheutti porukassa kitkaa. Piti keittää sopukahvit ja jatkaa sitten juttua.

Oli helppo tarttua media-aiheeseen kokemuspohjaisesti. Kysyin apua raamatullisuuteen ja sainkin: Raamatussa alkuseurakunnan jäsenet saivat tehtäväkseen viedä viestiä Jeesuksesta kaikelle kansalle. Sama lähetystehtävä jatkuu sananvapauden suojissa yhä monenlaisemmilla tavoilla. 

Valtiollisen sananvapauden juuret eivät ole Suomessa kovin pitkät. Tällä hetkellä meillä on täällä periaatteiltaan riippumaton ja sitoutumaton valtion media, Yleisradio. Sen lisäksi on paljon avoimesti jonkin tietyn arvopohjan perustalta viestiviä, tämäkin postaus osana yhtä sellaista. 

Joskus ajattelen Yleisradion toimittajia myötätunnolla. On siinä tekemistä, että palvelisi jokaista kansalaista ja antaisi kaikille äänen. Ja sitten kun on vielä kaiken kansan media, tämä netti. 

Tuo edellinen tuli kyllä vähän mielensäpahoittajan äänellä, ei se mitään, moni varmaan tuntee tyypin. Minusta se on hellyttävä hahmo, kun siinä on niin paljon tuttu(j)a. Mielensäpahoittaja hammastelee kaikkea kokemaansa uhrimielellä, siitä ei liene tavoitteeksi. Julkisen sanan neuvosto valvoo Suomessa median toimintaa. Sinne voi ottaa yhteyttä, jos jokin uutinen tai muu mediaesitys on yksilöä tai kansanryhmää loukkaavaa.

Löysin netistä Ei vihapuheelle -nimisen liikkeen. Liike haluaa tuoda julki, että Suomessakin kuka tahansa voi kohdata vihapuhetta, ja siksi tavoitteena on ”edistää sananvapautta ja yhdenvertaisuutta verkossa ja sen ulkopuolella”. Julkisen sanan neuvostolle on aitoa tarvetta.

Vähintään yhtä paljon kuin Ylellä ja muissa sitoutumattomissa mediataloissa, tasa-arvoisen sananvapauden kanssa on tekemistä monessa isossa perheessä ja miksei kavereittenkin keskellä. On paljon helpompi ottaa oma sananvapaus käyttöön kuin antaa se kaikille muillekin, kuunnella. Se on ainakin oma kestoläksyni.

Vanhemmat

Uudemmat

Vilja Paavola

Olen kolmikymppinen keskisuomalainen, joka katselee blogissa elämänpiiriään yhteiskunnallisesta, viestinnällisestä ja ihan vaan inhimillisestä näkökulmasta. 
 
Kommentteja, terveisiä ja palautetta voit laittaa osoitteeseen vilja.paavola@gmail.com.

Vilja Paavola

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi