Keskiviikko 16.10.2019
"
Vapauteen Kristus meidät vapautti. Pysykää siis lujina älkääkä alistuko uudelleen orjuuden ikeeseen. Gal. 5:1

Ammatinvalinnan vaikeus ja helppous

Kapsäkki - Nuorten haastatteluja 31.3.2014 15:55 | Kapsäkki
Ammatinvalinta mietityttää erityisesti nuoria. Pääsenkö haluamaani opiskelupaikkaan? Kouluttaudunko alalle, joka kiinnostaa vai jolla on varmasti töitä tarjolla? Kuinka monta kertaa kannattaa hakea samaan opiskelupaikkaan? Millaista työtä haluan tehdä?

Avoimia kysymyksiä saattaa olla paljon. Niiden miettiminen voi ahdistaa, kun varmuutta tulevasta ei ole. Saamme kuitenkin luottaa Jumalan johdatukseen ja tyytyä hänen tahtoonsa. Nuorten on hyvä vaihtaa ajatuksia myös vanhempien kanssa, joilla on elämänkokemusta, myös ammatinvalintaan ja työhön liittyen.

Minä ja veljeni Valtteri Isopahkala olemme lukion kolmasluokkalaisia, joten meillä on keväällä edessä yhteishaku. Olen vuoden vanhempi, mutta koska opiskelin peruskoulun jälkeen vuoden Reisjärven opistossa, olemme valintatilanteessa yhtä aikaa. Toisaalta on mielenkiintoista, kun tulevaisuus on avoinna, mutta toisaalta on stressaavaa tehdä valintoja, joilla on niin suuri merkitys tulevaisuuden kannalta.


Historiankirjojen suurkuluttaja

Valtterin päätös lukion jälkeisestä sijoituspaikasta on helppo, koska hänen on asevelvollisena suoritettava varusmiespalvelus. Veljeni on kuitenkin haettava heti keväällä jatko-opiskelupaikkaa. Valtteri on ollut pikkupojasta lähtien kiinnostunut historiasta, ja hän on tykännyt lukea historiankirjoja.

Luonteva valinta olisi hakea yliopistoon lukemaan historiaa. Valtteri ei ole kuitenkaan varma, haluaako hän harrastuksestaan työtä. Historiaa opiskelleiden työllisyystilannekin mietityttää: millaisiin töihin historian lukeminen kouluttaa? Onko historianopettaja ainoa vaihtoehto, riittääkö kaikille alalla töitä?


Tylsä työ?

Kysymykseen ”Mihin aioit hakea?” olen itse tottunut vastaamaan: ”Ei hajuakaan.” Pikkutyttönä unelma-ammattini oli poliisi, mutta unelma on karissut pikkuhiljaa pois ja nyt minulla ei ole selvää ammattihaavetta.

Melkein kaikki ammatit kiinnostavat vähän, mutta mikään ei tunnu varmasti omalta alalta. Kesätöissä olen tosin huomannut, että tylsältäkin vaikuttavista töistä voi oppia pitämään, kun pääsee niihin sisälle. Esimerkiksi toimistotyö ja siivoaminen eivät kuulosta kovin houkuttelevilta, mutta niitä tekevilläkään ei ole kahta täysin samanlaista päivää.

Jokaisessa työssä on omat niksinsä, ja aina on jotain uutta opittavaa. Olenkin päättänyt hakea useampaan kiinnostavalta vaikuttavaan jatko-opiskelupaikkaan. Senhän näkee sitten, mihin sitä pääsee, vai pääseekö mihinkään.


Jumala on johtanut 

Ajatustenvaihto vanhempien kanssa lisää usein valoa tulevaisuuden näkymiin. Kun vanhempani Seija ja Tapio Isopahkala muistelevat omia vaihtelevia työuriaan, he molemmat voivat todeta:

– Kaikki mitä on annettu, on lahjaa, ja loppujen lopuksi asiat ovat menneet paremmin kuin olisin itse osannut suunnitella.

Kummallakaan ei ole ollut varsinaista unelma-ammattia, vaan he ovat hakeneet kiinnostavimpiin koulutusohjelmiin ja ottaneet sitten paikan vastaan, jos ovat sen saaneet. Äitini kertoo, että opettajakoulutukseen hän ei varmaan olisi itse hoksannut hakeakaan, mutta opettaja kehotti kokeilemaan. Hän haki ja pääsi kouluun. Haluamaansa hammashoitajakoulutukseen äiti ei päässyt. 


Asenne ja kiinnostus

Vanhempani ovat kokeneet, että aina ei saa opintoja vastaavaa työtä, ja silloin on hyvä ottaa vastaan sellaista työtä, jota on tarjolla. Joskus vanhempani kertovat miettineensä, että tällaiseen työhönkö minä jouduin, vaikka kävin kouluja monta vuotta? Mutta sitten on löytynytkin koulusta vastaavaa työtä tai uusi työ, johon kouluttautua.

Isäni Tapio muistaa ajatelleensa, ettei hänestä ole käsillä tekemään. Alunperin hän opiskelikin kaupallista alaa ja valmistui tradenomiksi. Mutta nyt, kun hän on tehnyt yli kymmenen vuotta joskus ruumiillisesti rankkaakin käytännön työtä metallien pintakäsittelijänä, hän ajattelee, että fyysinen työ sopii hänelle istumatyötä paremmin. Asenne ja kiinnostus ovat tärkeämpiä kuin synnynnäiset taipumukset. Missä tahansa työssä on tärkeintä, että yrittää parhaansa.

Jumalalta voi pyytää taitoa ja ymmärrystä myös ajalliseen työhön. Lahjoja ei kukaan pysty itse ottamaan, ne ovat Jumalan antamia.

Vanhempieni muistoista mieleeni jää erityisesti kaksi tapausta. Kerran kotiimme oli soitettu: ”Haepa tuonne, tuolla on paikka auki.” Toisella kertaa tieto irtisanomisesta ja uudesta työpaikasta tulivat samana päivänä. Minusta tuntuu, ettei huomisesta tarvitse kantaa huolta.

Sofia Isopahkala

Julkaistu Kapsäkissä 29.1.2014

Tunnisteet:


työ koulutus opinnot

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi