Ilona leipoo isin kanssa
Siionin kevät - Lasten elämää 8.4.2017 06:50 | Siionin kevät
Ilona on Rummukaisen perheen vanhin tyttö, joka täyttää toukokuussa 5 vuotta. Nyt Ilona on päässyt isin kaveriksi leipomaan ruisleipää. Tässä alustetaan taikinaa.
– Siihen taikinaan pannaan vaan vettä ja noita jyviä, Ilona kertoo.
– Ja vielä suolaa, lisää äiti.

Osuuko jyvät suppiloon?
Ruisleivän teko vie aikaa
Rummukaisella ruisleipä tehdään taikinajuureen ilman hiivaa. Tiinuun lisätään ensin vettä ja jyviä, jotka jauhetaan kotimyllyllä. Ilona saa täyttää myllyn suppiloa jyvillä.

Ilona täyttää myllyn suppiloa, Onnia tarkkailee touhua.
Sitten taikina pannaan happanemaan lämpimään paikkaan. Se alkaa kuplia iloisesti ja tuoksuu mukavalle. Seuraavana päivänä taikina alustetaan valmiiksi ja kohotetaan, minkä jälkeen se on valmista leivottavaksi.
– Isi silittää taikinan ja piirtää siihen ristin että Jeesus siunaa leivät, tietää Ilona kertoa.
Taikina maistuu Rummukaisen lasten mielestä ihanalle, ja isi jättääkin yleensä reippaasti taikinaa tiinun pohjalle rapsuteltavaksi pieniin suihin.

Anni ihmettelee, kun Ilona sekoittaa taikinajuurta.

Onnia tykkää taikinasta.

Anni tahtoo maistiaisia!
Käsien kokoisia leipiä
Isi leipoo taikinasta suuria leipiä. Niitä tulee hurjan monta! Kun äiti on leipomassa, hän leipoo vähän pienempiä leipiä. Ilona saa tehdä ihan pieniä leipiä, omille käsille sopivia. Leipiin painetaan käden kuva, ja niiden annetaan kohota pöydällä.

Isi tekee isoja leipiä.

Ilonan leipä kohoamassa.
Leipomisessa tulee mukavia kokemuksia monille aisteille: Tuoreet jauhot, kupliva taikina ja paistuvat leivät tuoksuvat herkulliselle. Taikina maistuu makean happamalle, ja kohonnut taikina ja leivät näyttävät niin kauniilta. Käsissä leiväksi muotoutuva taikina tuntuu kivalta melkein varpaisiin asti!
Tuoretta leipää pyhäkouluvieraille
Sunnuntaina Rummukaiselle saapuu lapsia pyhäkouluun. Tällä kertaa pöytään laitetaankin vähän erikoisempaa herkkua, nimittäin Ilonan leipomaa leipää.
– Tämä on hyvää! kuuluu monen lapsen suusta, kun juustolla ja omenasiivuilla päällystetyt palaset katoavat parempiin suihin. Pikku leipuri myhäilee mielihyvästä tyytyväisenä.

Pyhäkouluvieraita herkuttelemassa Ilonan tekemällä leivällä.
Teksti ja kuvat: Aino Rummukainen
Julkaistu: Siionin kevät 4/2017