Sunnuntai 16.12.2018
"
"Sokeat saavat näkönsä ja rammat kävelevät, spitaaliset puhdistuvat ja kuurot kuulevat, kuolleet herätetään henkiin ja köyhille julistetaan ilosanoma. Autuas se, joka ei minua torju." Matt. 11:5-6

Suuri sovituspäivä

Siionin lähetyslehti - Hartauskirjoitukset 9.4.2014 00:00 | Siionin Lähetyslehti
Suurta sovituspäivää on usein kutsuttu Vanhan testamentin pitkäksiperjantaiksi. Israelin kansan keskuudessa kyseiseen päivään sisältyi Herran Moosekselle antaman määräyksen mukaan paastoaminen sekä ylimmäisen papin toimittama sovitusuhri. Päivää vietettiin kerran vuodessa, seitsemännen kuun kymmenentenä päivänä (3. Moos. 23:26–27).
Sydämen paasto

Uudessa testamentissa on selkeä evankeliumikirjoittajien kuvaus pitkästäperjantaista ja siihen liittyvästä Uhrikaritsasta, Jeesuksesta (Mark. 15:21–32). Pitkäänperjantaihin ja pääsiäistä edeltävään aikaan liittyy myös meillä tämän päivän kristityillä paaston aika.

Paastonaikaan liittyy katumusta syntiemme tähden. Saamme myös tutkia Jumalan pyhyyttä ja rakkautta, joka näkyy Kristuksen kärsimisessä ja kuolemassa. Sydämen kristitty ymmärtää uskon kautta, että sydämen paasto on ulkonaisia merkkejä tärkeämpää. Paastonajan loppuosaa voi kutsua syvän paaston vaiheeksi, jolloin on tärkeää muistaa Kristuksen kärsimystä. Hän kantoi syntimme ja hänet uhrattiin meidän puolestamme.

Kaikkein pyhin

Suuren sovituspäivän sovituksen toimitti ylimmäinen pappi. Vain Aaron pappina saattoi mennä pyhäkköteltan sisäosaan väliverhon taakse, liitonarkun eteen. Hänen tuli peseytyä ja pukeutua tullessaan kaikkein pyhimpään. Hän tuli suorittamaan sovitusmenoja itsensä, sukunsa ja kansansa edestä (3. Moos. 16:17).

Heprealaiskirjeessä on kuva ylimmäisestä papista, Jeesuksesta (Hepr. 4:14). Hän on kulkenut kärsimystien Uhrikaritsana. Hän on avannut tien kaikkein pyhimpään. Hänen kauttaan kulkee tie Isän kotiin, taivaaseen. ”Jeesus vastasi: Minä olen tie, totuus ja elämä. Ei kukaan pääse Isän luo muuten kuin minun kauttani.” (Joh. 14:6.)

Heprealaiskirjeen kirjoittaja kuvaa kaikkein pyhintä, jossa liitonarkku sijaitsi. Liitonarkussa oli mannaa sisältävä astia ja Aaronin sauva, joka puhkesi lehteen, sekä liiton taulut (Hepr. 9:4). Aaron priiskoitti sonnin verta sekä syntiuhripukin verta liitonarkun päälle ja arkun eteen maahan. Samoin hänen tuli toimittaa uhrieläinten verellä koko pyhäkön ja ulkona olevan alttarin puhdistusmenot. (3. Moos. 16:14–19.)

Jeesuksen puhdistava veri

Kuva Vanhan liiton pyhäkköteltan ja kaikkein pyhimmän sekä alttarin priiskoituksesta on tärkeä. Kyseessä on esikuva Uuden liiton veren priiskoituksesta. Jumalan ainoan Pojan, Jeesuksen, veri on vuotanut Golgatalla meidän ja kaikkien ihmisten puolesta. Hänen valtakunnassaan yhä kuulutetaan Pyhän Hengen anteeksiantamuksen sanomaa hänen nimessään ja veressään. Armoalttarin äärellä saa katuva syntinen kuulla Uhrikaritsan eli Jeesuksen veren äänen.

Pitkänperjantain tapahtumat kuvaavat, kuinka keskipäivän aikaan aurinko pimeni ja pimeys tuli maan ylle. Temppelin väliverho repesi keskeltä kahtia. (Luuk. 23:44–45.) Jeesuksen ristinkuoleman merkitys on suuri. Tie pyhäkköteltassa väliverhon taakse, kaikkein pyhimpään, oli avautunut ylimmäisen papin, Jeesuksen, ristinkuoleman kautta.

Synnitön uhri

Israelin kansa ja papit viettivät jumalanpalvelusta ja uhrasivat erilaisia polttouhreja syntiensä tähden päivittäin. Vuosittain oli myös tämä suuri sovituspäivä. Aaronin tehtävänä oli puhdistusmenojen jälkeen ottaa elävä pukki. Aaronin tuli laittaa kädet tämän ylle ja tunnustaa siinä israelilaisten kaikki synnit. Pukki sai kantaa israelilaisten synnit asumattomille seuduille. (3. Moos.16:20–21.)  

Ylimmäinen pappi oli samalla tavalla syntinen kuin muutkin papit ja kansa. Mutta Jeesus oli synnitön: ”Toisin kuin muiden ylipappien, hänen ei tarvitse päivittäin uhrata ensin omien syntiensä ja sitten kansan syntien sovittamiseksi. Hän on antanut kertakaikkisen uhrin uhratessaan itsensä.” (Hepr. 7:27.) Kristuksen sovitustyön tähden ei enää tarvita Vanhan liiton uhrijumalanpalveluksen kaltaisia ulkonaisia uhrimenoja. Kristus on Jumalalle kelpaava, täydellinen ja ikuisesti pätevä uhri.

Taivaan mannan omistajia

Jumalan ainoa Poika, Jeesus Kristus, on kantanut syntikuormamme. Kaikkeen, mikä on Jeesuksen verellä sovitettu, voi liittää jumalanpalveluksemme synnintunnustuksen sanat: Niin kaukana kuin itä on lännestä, niin kauas hän siirtää syntimme (Ps. 103:12). Kolmannen Mooseksen kirjan kuvaus puhdistusmenoista ja sovituksesta tuovat väistämättä sydämeen myös Ilmestyskirjan kuvan uskovaisista, jotka ovat osallisia Pyhän Hengen pappeina evankeliumin työstä ja elävästä jumalanpalveluksesta.

Uskovaiset saavat itse omistaa taivaan mannaa, syntien anteeksiantamusta: ”Keitä nämä valkeavaatteiset ovat? – – Nämä ovat päässeet suuresta ahdingosta. He ovat pesseet vaatteensa ja valkaisseet ne Karitsan veressä. Sen tähden he ovat Jumalan valtaistuimen edessä ja palvelevat häntä hänen pyhäkössään päivin ja öin, ja hän, joka istuu valtaistuimella, on levittänyt telttansa heidän ylleen” (Ilm. 7:13–15).

Juha Seppälä

Tekstissä käsitellään seuraavaa raamatunkohtaa: 3. Moos. 16
Julkaistu Siionin Lähetyslehdessä 4/2014.

Nuottivihko – Iloinen jouluretki

Lähde jouluiselle musiikkiretkelle! Retki alkaa joulun odotuksesta ja etenee jouluvalmistelujen kautta kohti aattopäivän jännitystä ja joulun suurta juhlaa. Retkelle lähdetään perinteisten, uusien ja harvinaisempien tonttu- ja leikkilaulujen matkassa.

18 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Iloinen jouluretki, SRKCD-130

Lähde jouluretkelle perinteisten, uusien ja harvinaisempien tonttu- ja leikkilaulujen matkassa. Laulujen kautta edetään joulun odotuksesta kohti jouluvalmisteluja, aattopäivän jännitystä ja joulun suurta juhlaa. Tyttöjen ja poikien lauluryhmiä johtaa Ulla Metsänheimo. Pianoa soittaa Emilia Soranta. Lauluja säestetään myös monin muin soittimin. 

22 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Katri Isopahkala ja Heli Säkkinen (toim.)

Siionin Joulu 2018

Siionin Joulu vieraili lampolassa seurailemassa lampaiden elämää. Lehden hartaustekstit kertovat Vapahtajasta, joka toi ihmisille rauhan ja vapauden. Sivuilta löytyy myös hiljaista puhetta joulusta ilman rakasta läheistä. Lisäksi lehti sisältää muun muassa käytännönläheisiä vinkkejä jouluaskareisiin.

7 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi