Perjantai 22.11.2019
"
Me katoamme kuin uni aamun tullen, kuin ruoho, joka hetken kukoistaa, joka vielä aamulla viheriöi mutta illaksi kuivuu ja kuihtuu pois. Ps. 90:5-6

Jumalan rakkaus synnyttää ilon

Siionin lähetyslehti - Hartauskirjoitukset 12.2.2014 10:21 | Siionin Lähetyslehti
Pääsisäisjuhlan lähestyessä Vapahtajamme aterioi seuraajiensa kanssa. Hän pesi opetuslastensa jalat ja antoi heille näin esimerkin: opetuslasten oli tehtävä sama, minkä heidän Herransa teki heille. (Joh. 13:1–17.)
Vapahtaja selittää jalkojenpesun esikuvallisen merkityksen jäähyväis- eli hyvästijättöpuheessaan (Joh. 13:31–14:31). Puheen ydinsisältö tiivistyy sanoissa: ”Minä annan teille uuden käskyn: rakastakaa toisianne! Niin kuin minä olen rakastanut teitä, rakastakaa tekin toinen toistanne.” (Joh. 13:34.) Jeesuksen rakkaus opetuslapsiaan kohtaan oli täydellistä loppuun asti.
 
Viimeisellä aterialla opettaja esitti oppilailleen vertauksen viinipuusta ja sen oksista: ”Minä olen tosi viinipuu, ja Isäni on viinitarhuri. Hän leikkaa minusta pois jokaisen oksan, joka ei tuota hedelmää, mutta jokaisen hedelmää tuottavan oksan hän puhdistaa liioista versoista, jotta se tuottaisi hedelmää entistä enemmän. Te olette jo puhtaat, sillä se sana, jonka olen teille puhunut, on puhdistanut teidät. Pysykää minussa, niin minä pysyn teissä. Eihän oksa pysty tuottamaan hedelmää, ellei se pysy puussa, ja samoin ette pysty tekään, ellette pysy minussa.” (Joh. 15:1–4.) Voima uskoon ja uskon hyviin hedelmiin kumpuaa Kristuksesta.
 
Pyhä Henki opettaa

Täydellisenä opettajana Jumalan Poika kertoo seuraajilleen Jumalan rakkaudesta: ”Niin kuin Isä on rakastanut minua, niin olen minä rakastanut teitä. Pysykää minun rakkaudessani. Jos noudatatte käskyjäni, te pysytte minun rakkaudessani, niin kuin minä olen noudattanut Isäni käskyjä ja pysyn hänen rakkaudessaan.” (Joh. 15:9–10.)
 
Kristuksen seurakunta uskoo ja elää Jumalan sanan iankaikkisella ja kukistumattomalla perustuksella. Jeesus sanoi: ”Puolustaja, Pyhä Henki, jonka Isä minun nimessäni lähettää, opettaa teille kaiken ja palauttaa mieleenne kaiken, mitä olen teille puhunut” (Joh. 14:26). ”Tämä on hänen käskynsä: meidän tulee uskoa hänen Poikaansa Jeesukseen Kristukseen, ja rakastaa toinen toistamme, niin kuin hän on meitä käskenyt. Joka pitää hänen käskynsä, pysyy Jumalassa, ja Jumala pysyy hänessä. Ja sen, että hän pysyy meissä, me tiedämme Hengestä, jonka hän on meille antanut.” (1. Joh. 3:23–24.)
 
Evankeliumissa kuuluu Hyvän Paimenen ääni

Jeesus sanoo: ”Minä olen hyvä paimen. Minä tunnen lampaani ja lampaat tuntevat minut, niin kuin Isä tuntee minut ja minä Isän. Minä panen henkeni alttiiksi lampaiden puolesta. Minulla on myös muita lampaita, sellaisia, jotka eivät ole tästä tarhasta, ja niitäkin minun tulee paimentaa. Ne kuulevat minun ääneni, ja niin on oleva yksi lauma ja yksi paimen.” (Joh. 10:14–16.) Hyvän Paimenen äänen kuulemme uskovaisen ihmisen julistaessa syntien anteeksianta-muksen Jeesuksen nimessä ja sovintoveressä. 
 
Voiman uskoon ja Jumalan lasten väliseen rakkauteen antaa Kristuksen viaton sovintoveri: ”Tämä on se sanoma, jonka olemme häneltä kuulleet ja jonka julistamme teille: Jumala on valo, hänessä ei ole pimeyden häivää. Jos sanomme elävämme hänen yhteydessään mutta vaellamme pimeässä, me valehtelemme emmekä seuraa totuutta. Mutta jos vaellamme valossa, niin kuin hän itse on valossa, meillä on yhteys toisiimme ja Jeesuksen, hänen Poikansa, veri puhdistaa meidät kaikesta synnistä. Jos väitämme, ettemme ole syntisiä, me petämme itseämme eikä totuus ole meissä. Jos me tunnustamme syntimme, niin Jumala, joka on uskollinen ja vanhurskas, antaa meille synnit anteeksi ja puhdistaa meidät kaikesta vääryydestä.” (1.Joh.1:5-9.)
 
Rakkaus on Jumalan valtakunnan tuntomerkki

Hyvän Paimenen rakkaus synnyttää ilon. Jeesus sanoi: ”Olen puhunut teille tämän, jotta teillä olisi minun iloni sydämessänne ja teidän ilonne tulisi täydelliseksi” (Joh. 15:11). Kristuksen seuraajalla on ilo uskon lahjasta, jonka Jumala on valmistanut Pojassaan Jeesuksessa Kristuksessa: ”Sillä kaikki, mitä Jumalasta syntynyt on, se voittaa maailman, ja meidän uskomme on se voitto, joka maailman voitti” (1. Joh. 5:4).
 
Jumalan lapsella on myös ilo iankaikkisen elämän toivosta: ”Minun rakkaani! Nyt me olemme Jumalan lapset, ja ei ole se vielä ilmestynyt, miksi me tulemme; mutta me tiedämme, kuin se ilmestyy, niin me hänen kaltaisiksensa tulemme; sillä me saamme hänen nähdä niin kuin hän on. Ja jokainen, jolla tämä toivo on hänen tykönsä, puhdistaa itsensä, niin kuin hänkin puhdas on.” (1. Joh. 3:2–3.)
 
Rakkaus on Jumalan valtakunnan tuntomerkki tässä maailmassa. Jeesus sanoo: ”Kaikki tuntevat teidät minun opetuslapsikseni, jos te rakastatte toisianne.” (Joh. 13:35.) Vapahtajamme käskee seuraajiaan lempeästi: ”Minun käskyni on tämä: rakastakaa toisianne, niin kuin minä olen rakastanut teitä.” (Joh. 15:12.)
 
Uskovaisten välinen rakkaus ja Hengen yksimielisyys kutsuvat epäuskoista ihmistä parannukseen ja evankeliumin uskomiseen, Jumalan valtakunnan yhteyteen. Niin taivaassa kuin Jumalan seurakunnassakin iloitaan jokaisesta parannuksen armon saaneesta (Luuk. 15:3–7). Kun Hyvä Paimen löytää kadonneen lampaansa, ilo on suuri: ”Sinä teet runsaaksi riemun, annat suuren ilon. He iloitsevat sinun edessäsi niin kuin elonkorjuun aikana iloitaan, niin kuin saaliinjaossa riemuitaan.” (Jes. 9:3.)
 
Kyösti Pieviläinen

Tekstissä käsitellään seuraavia raamatunkohtia: Joh. 15:9–12
Julkaistu Siionin Lähetyslehdessä 2/2014

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi