Perjantai 22.6.2018
"
Minä tunnustin sinulle syntini, en salannut pahoja tekojani. Minä sanoin: "Tunnustan syntini Herralle." Sinä annoit anteeksi pahat tekoni, otit pois syntieni taakan. Ps. 32:5

Missä on aarteesi, siellä on sydämesi

Siionin lähetyslehti - Hartauskirjoitukset 12.3.2014 13:31 | Siionin Lähetyslehti
Jeesuksen tunnetuinta puhetta kutsutaan Vuorisaarnaksi. Nimensä puhe on saanut siitä, että Jeesus piti sen vuorella. Matteuksen evankeliumissa kerrotaan, kuinka suuret väkijoukot seurasivat Jeesusta. Kun Jeesus näki heidät, hän nousi vuorelle ja istuutui. Sitten hän alkoi opettaa. (Matt. 5:1–2.)
Miksi Jeesuksen seurassa oli Vuorisaarnan aikana paljon väkeä? Evankelista Matteus kertoo, että Jeesus oli hiljattain aloittanut julkisen toimintansa, ja hänen maineensa oli kiirinyt jo koko Syyrian alueelle. Jeesus oli opettanut seudun synagogissa ja julistanut ilosanomaa Jumalan valtakunnasta. Hänen luokseen tuotiin erilaisista taudeista kärsiviä ihmisiä, ja Jeesus paransi heidät. (Matt. 4:23–25.) Ei siten ollut ihme, että Jeesuksen mukana kulki suuri joukko ihmisiä.

Jeesus opetti uskomisen lahjan tärkeydestä

Kenelle ja mitä Jeesus opetti Vuorisaarnassa? Vuorisaarna on niin rikas ja laaja, että sen sisältöä on vaikea luonnehtia lyhyesti. Vuorisaarnan kokonaisuudesta on kuitenkin pääteltävissä, että puhe oli suunnattu ensi sijassa Jeesuksen seuraajille, hänen opetuslapsilleen eli uskovaisille ihmisille. Tämä käy ilmi myös Matteuksen tapahtumakuvauksesta. (Matt. 5:2).

Vuorisaarnan keskeinen sanoma koskettaakin syvästi Jeesuksen seuraajien elämää. Jeesus opettaa laajassa opetuskokonaisuudessa uskovaisen ihmisen osasta maan päällä, uskomisen lahjan tärkeydestä ja Jumalan huolenpidosta elämän eri vaiheissa.

Jeesus opetti saarnassaan puhuttelevasti asioiden tärkeysjärjestyksestä ja ihmiselle tärkeimmistä perusarvoista. Vuorisaarnassa, kuten useasti muulloinkin, Jeesus käytti havainnollisia, kuulijoille ymmärrettäviä vertauksia ja kielikuvia. Jeesus asetti vastakkain ajallisen elämän pyrkimykset ja iankaikkisen elämän osallisuuden. Tässä hän käyttää kuvaa aarteesta, joka merkitsee Jeesuksen opetuksessa ihmiselle tärkeintä asiaa.

Ajalliset aarteet ovat katoavia

Jeesuksen opetus on pysäyttävä ja aina ajankohtainen: ”Kootkaa itsellenne aarteita taivaaseen” (Matt. 6:20). Jeesus opettaa ytimekkäästi, kuinka uskomisen asian tulisi olla ihmiselle tärkeintä. Kun ihminen uskoo ja seuraa Jeesusta, hänellä on aarre odottamassa taivaassa. Jeesus myös perustelee opetuksensa. Hän kuvaa sitä, kuinka ajallisen elämän saavutukset, ”aarteet maan päällä”, ovat vain väliaikaisia – toisin kuin taivaalliset aarteet. Koit ja ruoste tekevät työtään ja varkaat varastavat. (Matt. 6:19–20.)

Jokainen meistä voi tänäänkin pelkän arkikokemuksen perusteella yhtyä Jeesuksen opetukseen ajallisen häviämisestä. Kaunein ja parhaiten rakennettu rakennus kerran häviää, hienoin autokin menee lopulta romutettavaksi. Työelämässä saatu menestys, kunnia ja maine himmenee ja unohtuu ajan saatossa. Mikään ajallisista asioista ei ole pysyvää. Koko elämän lahjakin on ikuisuuden rinnalla lyhyt: ”Vain kourallisen päiviä sinä annoit minulle, elämäni on sinun silmissäsi kuin ohikiitävä hetki. Vain tuulenhenkäys ovat ihmiset, kaikki tyynni.” (Ps. 39:5.)

Siksi Jeesus opettaa, että ihmisen ei tule liikaa kiintyä ajallisen elämän asioihin ja rakentaa elämäänsä niiden varaan. Jeesus ei kuitenkaan vähättele ajallisen elämän tarpeita, vaan hän opettaa asioiden tärkeysjärjestystä. Jos ajalliset asiat tulevat liian tärkeiksi, uskomisen asia voi jäädä taka-alalle tai menettää kokonaan merkityksensä. Tätä Jeesus tarkoittaa todetessaan: ”Missä on aarteesi, siellä on myös sydämesi” (Matt. 6:21). On tärkeintä, että sydämen asukkaana on elämän herra Jeesus ja ihminen omistaa uskon lahjan.

Jeesus muistuttaa: ”Kukaan ei voi palvella kahta herraa. Jos hän toista rakastaa, hän vihaa toista; jos hän toista pitää arvossa, hän halveksii toista.” Jeesuksen mukaan hänen opetuslapsensa eivät voi palvella sekä Jumalaa että mammonaa. (Matt. 6:24.)

Aarteita taivasta varten

Mitä tarkoittaa aarteiden kokoaminen taivaaseen? Jeesus vastaa tähän myöhemmin Vuorisaarnassa: ”Etsikää ennen kaikkea Jumalan valtakuntaa ja hänen vanhurskasta tahtoaan” (Matt. 6:33). Tämä merkitsee kuuliaisuutta Jumalan sanalle ja Jeesuksen seuraamista opissa, elämässä ja kärsimisessä. Ennen muuta se tarkoittaa Jeesuksen sovitustyön uskomista omakohtaisesti: Jeesus on minutkin lunastanut ja armosta valmistanut minulle tien taivaallisten aarteiden omistajaksi.

Jeesuksen Vuorisaarna oli vaikuttava. Matteus kertoo, että kun Jeesus oli lopettanut puheensa, kansanjoukot olivat hämmennyksissä. ”Hän opetti niin kuin se, jolle on annettu valta, ei niin kuin lainopettajat.” (Matt. 7:28–29.) Armon ja lohdutuksen sanat, kuvaus Jumalan huolenpidosta ja Jumalan rakkauden suuruuden kirkastaminen lämmittivät monien kuulijoiden sydämiä.

Jeesus opettaa yhä yhtä vaikuttavasti. Maan päällä on vieläkin Jeesuksen seuraajien joukko, joka Pyhän Hengen voimalla ja Jeesuksen antamalla valtuutuksella kuuluttaa ajassamme asioiden tärkeysjärjestystä: ”Älkää kootko itsellenne aarteita maan päälle – – Kootkaa itsellenne aarteita taivaaseen” (Matt. 6:19–20). Syntejään katuvalle ihmiselle julistetaan synninpäästöä Jeesuksen nimessä ja sovintoveressä. Tällöin kootaan aarteita taivaaseen.

Antti Savela

Tekstissä käsitellään seuraavia raamatunkohtia: Matt. 6:19–21
Julkaistu Siionin Lähetyslehdessä 3/2014

Tunnisteet:


vuorisaarna aarre taivas

Anita Kallio

Koti odottaa asujaansa

Runokirja, jossa käsitellään kotia eri näkökulmista: osana minuutta, kaupunkia, uuden syntymistä ja uskovaisten yhteyttä. Kodin suojaan voi majoittua ihmisen kokoinen epätäydellisyys. Huumorin-tajuinen kertoja puhuu yhtä lempeästi kimalaisista kuin kalamiehistä kahvitauolla. 

17 €

Kuv. Vuokko Kraft

Lasten värityskirja

Värityskirja, joka sisältää yli 40 kuvaa eläimistä, kodin puuhista ja seuratilanteista. Osa kuvista on uusia, osa aiemmin Siionin kevät -lehdessä julkaistuja. Kirja on sopivan pienikokokoinen mukaan otettavaksi. 

5 €

Alussa oli Sana

Äänite sisältää kamarikuoron esittämiä virsiä ja Siionin lauluja sekä luettuja raamatuntekstejä. Kuoroa johtaa Vesa Linnanmäki, tekstit lukee Matti Kontkanen. Säestyssoittimina ovat sello, huilu ja urut.

24 €

Marja-Liisa Vähäsöyrinki

Poikamies

Pienoisromaani Poikamies kertoo Kaalepin arjesta, elämän tarkoituksen etsimisestä ja uskon kamppailusta. Helppolukuinen kirja on huumorilla höystetty. Teos on jatko-osa aiemmin julkaistulle Kaaleppi-romaanille. 

17 €

Jukka Palola

Puhetta Jumalalle ja Jumalasta

Kirja on Psalmien kirjan selitysteos, kommentaari, joka avaa psalmien taustoja ja vertailee psalmikäännöksiä. Teos myös valottaa tekstien syntyyn vaikuttaneita historiallisia tapahtumia. 

35 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi