Maanantai 16.9.2019
"
Herra, älä salli sorretun kääntyä pois apua saamatta, kurja ja köyhä ylistäkööt sinun nimeäsi. Ps. 74:21

Savi valajansa käsissä

Siionin lähetyslehti - Hartauskirjoitukset 10.9.2014 00:00 | Siionin Lähetyslehti


Savenvalajat olivat Raamatun ajan ihmisille tuttuja käsityöläisiä. Savenvalaja teki savesta pyörivää pöytää työvälineenään käyttäen taitavasti erilaisia esineitä. Tuohon aikaan esimerkiksi jokaisessa kodissa käytettävät astiat valmistettiin pääasiassa savesta.
Profeetta Jeremia sai savenvalajan työstä havainnollisen aiheen julistukselleen. Jumala kehotti Jeremiaa menemään savenvalajan työpajaan. Siellä hän saisi kuulla, mitä Jumala sanoisi hänelle. (Jer 18:2.)

Savenvalajan työpajassa Jeremia näki savenvalajan työskentelevän pyöränsä ääressä. Jos valmistumassa oleva astia meni pilalle hänen käsissään, hän muotoili samasta savesta uuden. Savenvalaja teki juuri sellaisia astioita kuin hän itse halusi. (Jer. 18:3–4.)

Kaikkivaltias Jumala

Jumala käytti savenvalajan työtä havaintokuvana sanomalleen. Jeremia sai kuulla Herralta, että hän voisi tehdä Israelin kansalle samalle tavalla kuin savenvalaja teki savelleen. Niin kuin savi oli valajan käsissä, niin Israelin kansa oli Jumalan käsissä. Jumala voisi päätöksellään repiä, tuhota ja hävittää kansan tai valtakunnan. Jos kansa kuitenkin luopuisi pahuudestaan, Jumala voisi muuttaa mieltään eikä antaisi rangaistuksen kohdata sitä. (Jer. 18:6–8.)

Jumala saattoi myös päättää, että hän rakentaisi tai istuttaisi kansan tai valtakunnan. Jos kansa kuitenkin tekisi pahaa eikä tottelisi Jumalaa, hän muuttaisi mielensä eikä antaisi sille sitä hyvää, minkä oli luvannut. (Jer. 18:9–10.)

Jumala opetti Jeremian kautta sitä, että hän on kaikkivaltias. Jokaisen kansan ja ihmisen kohtalo on hänen käsissään. Jumala vihaa syntiä, mutta rakastaa syntistä ihmistä. Synnin palkka on kuolema, mutta Jumalan armolahja on iankaikkinen elämä Kristuksessa Jeesuksessa (Room. 6:23).  

Uusi mahdollisuus

Jeremian tuli nyt vakavasti varoittaa Juudan ja Jerusalemin asukkaita. Jumalalla oli olemassa suunnitelma heitä vastaan, hän valmisteli heille onnettomuutta heidän syntielämänsä vuoksi. Jumala voisi kuitenkin vielä muuttaa suunnitelmaansa, mikäli he kääntyisivät pahoilta teiltään, tekisivät hyvää ja eläisivät oikein. (Jer. 18:11.)

Jumala tarjosi hänen yhteydestään pois joutuneille ihmisille siis vielä uuden mahdollisuuden. Vaikka Jeremian julistuksessa oli ankara perussävy, sisälsi se kuitenkin toivon näköalan. Jumala voisi muovata pilalle menneestä astiasta uuden esineen. Syntielämään ja epäjumalien palvontaan hairahtuneilla ihmisillä ja koko kansalla oli vielä mahdollisuus nöyrtyä parannukseen, muuttaa elämänsä suuntaa ja palata Jumalan yhteyteen.

Miten Jumala, suuri savenvalaja, työskentelee tässä ajassa? Jumala yhä valtakuntansa kautta ilmoittaa samaa sanomaa kuin Jeremia julisti ajallaan. Epäuskoista ihmistä kehotetaan kääntämään suuntaansa ja tekemään parannus syntielämästään. Jeremian kirjaa lukiessa havaitsee, että monet synnin muodot ovat säilyneet vuosituhansien saatossa ennallaan. Pahinta on, että ihmiset kääntyvät pois Jumalan luota ja lähtevät seuraamaan vääriä ja olemattomia jumalia (Jer. 1:5).  

Kun ihminen havaitsee syntisyytensä ja haluaa tehdä parannuksen, Jumala muovaa hänestä Jeesuksessa Kristuksessa uuden ihmisen. Hän saa kuulla uskovaisen ihmisen julistavan syntien anteeksiantamusta Jeesuksen nimessä ja sovintoveressä. Armahdettua syntistä Jumala ei katso enää virheellisenä ja hänelle kelpaamattomana ihmisenä. Jeesuksen lunastustyön uskominen omien syntien sovituksesi merkitsee siis uuden rakentumista. Silloin pilalle mennyt saviastia muovataan uudeksi ja virheettömäksi.

Jumala antaa yksittäisille ihmisille ja kokonaisille kansakunnillekin yhä etsikonaikoja. Tuolloin Jumala erityisellä tavalla lähestyy ihmistä ja kutsuu häntä parannukseen ja Jumalan valtakunnan yhteyteen. On tärkeää, että Jumalan kutsu otetaan vakavasti. On mahdollista, että ihminen paaduttaa sydämensä, jos hän hylkää Jumalan kutsun. Ihminen ei silloin enää kuulekaan Jumalan ääntä ja parannus jää tekemättä. Etsikkoaikana pätee Jumalan sana: ”Jos te tänä päivänä kuulette hänen äänensä, älkää paaduttako sydäntänne” (Hepr. 3:15).

Täyttynyt lupaus

Jeremian aikana kuultiin evankeliumia, ilosanomaa, tulevasta Vapahtajasta: ”Aika tulee”, sanoo Herra, ”jolloin minä täytän Israelin ja Juudan heimoille antamani lupauksen. Kun se aika koittaa, Daavidin suvusta nousee Vanhurskas Verso. Hän saattaa maassa voimaan oikeuden ja vanhurskauden. Niinä päivinä Juuda saa avun, ja Jerusalem elää turvassa. Häntä kutsutaan tällä nimellä: ”Herra on meidän vanhurskautemme” (Jer. 33:14–16).

Jumala osoitti Jeremian aikalaisille pitkämielisyyttään, laupeuttaan ja armahtavaisuuttaan. Näin hän on tehnyt kaikkina aikoina ja tekee vieläkin. Psalmissa 103 Jumalan armollisuutta kuvataan puhuttelevasti: ”Anteeksiantava ja laupias on Herra. Hän on kärsivällinen ja hänen armonsa on suuri. Ei hän iäti meitä syytä, ei hän ikuisesti pidä vihaa. Ei hän maksanut meille syntiemme mukaan, ei rangaissut niin kuin olisimme ansainneet.” (Ps. 103:8–10.)

Samaa ilosanomaa kuulutetaan vieläkin Jumalan valtakunnasta. Profeetta Jeremian julistama lupaus on kuitenkin muuttunut täyttyneeksi lupaukseksi: ”Elämä ilmestyi, me olemme nähneet sen, ja siitä me todistamme. Me ilmoitamme teille iankaikkisen elämän, joka oli Isän luona ja ilmestyi meille. Minkä olemme nähneet ja kuulleet, sen me myös teille julistamme, jotta teilläkin olisi yhteys meihin. Meillä on yhteys Isään ja hänen Poikaansa Jeesuksen Kristukseen” (1. Joh. 1:2–3).

Antti Savela

Tekstissä käsitellään seuraavaa raamatunkohtaa: Jer. 18.
Julkaistu Siionin Lähetyslehdessä 9/2014.

Kuva: Päivi Peltoniemi
 

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi