Lauantai 19.10.2019
"
Pahan poluille en jalallani astu, minä tahdon totella sinun sanaasi. Sinun säädöksesi antavat minulle ymmärrystä. Sen tähden minä vihaan kaikkia valheen teitä! Ps. 119:101,104

Kestävälle perustukselle

Siionin lähetyslehti - Hartauskirjoitukset 12.11.2014 00:00 | Siionin Lähetyslehti
Keväällä 2013 oli Pyhäjoella poikkeukselliset tulvat. Vahinkojen suuruudeksi arvioitiin yli miljoona euroa, toistakymmentä taloa vaurioitui ja viisi taloa piti purkaa. Reilua vuotta myöhemmin Pyhäjoen Yppärissä vietettiin suviseuroja. En muista, saarnattiinko siellä kahden rakentajan vertauksesta, jossa varoitetaan huonosti valitusta rakennuspaikasta ja huterasta perustuksesta.
Havainnollista opetusta

Jeesuksen julkinen toiminta alkoi, kun Johannes Kastaja kastoi hänet Jordanvirralla. Jumala taivaasta todisti tätä tapahtumaa: ”Tämä on minun rakas poikani, kuulkaa häntä" (Mark. 9:7). Siitä Jeesus siirtyi korpeen valmistautumaan tehtäväänsä. Hän paastosi 40 päivää, ja päätteeksi kiusaaja koetteli nälkäistä Jeesusta monin tavoin. Jeesus torjui kiusaukset viitaten kirjoitettuun Jumalan Sanaan. Lopuksi hän ajoi Paholaisen pois ja enkelit tulivat palvelemaan häntä.

Pian Jeesus sai kuulla, että hänen edelläkävijänsä Johannes oli tapettu. Hän kutsui ympärilleen opetuslapsia ja aloitti julistustoimintansa. Hänen opetuksensa ja toimintansa herättivät paljon huomiota, ja kuulijoita virtasi hänen ympärilleen. Vuorisaarna on hänen ensimmäinen ja samalla hänen tunnetuin julkinen puheensa.

Jeesuksen opetustyyli perustui alusta alkaen vertausten ja kielikuvien käyttöön. Vertausten kuvat hän valitsi jokapäiväisistä asioista, joten ne olivat harvinaisen havainnollisia. Toinen oleellinen tekijä Jeesuksen opetuksessa oli se, että hän tunsi pyhät kirjoitukset ja selitti ja tulkitsi niitä "niin kuin se, jolle on annettu valta " (Matt. 7:29).

Talo tehdään turvan vuoksi

Vuorisaarna huipentuu vertaukseen kahdenlaisesta rakentajasta. Se kokoaa koko opetuspuheen ja kohdistaa sen henkilökohtaisesti kuulijaan. "Jokainen, joka kuulee nämä sanani ja tekee niiden mukaan on kuin järkevä mies, joka rakensi talonsa kalliolle."

Vertauksen kuvassa näemme kaksi talonrakentajaa. Toinen miehistä on järkevä ja toinen tyhmä. Kuulijan on helppo valita, kumpaan samaistua. Samaistuminen tuo kertomuksen lähelle kuulijaa, oikeastaan hän tulee osaksi kertomusta. Järkevä rakentaja rakentaa talonsa kalliolle ja tyhmä hiekalle. Pian on molemmilla talo valmiina, ja kaikki näyttää olevan hyvin.

Säätila muuttuu. Nousee myrsky. Sade, tulvat ja tuuli piiskaavat taloja ja maata ja alkavat kuljettaa hiekkaa mukanaan. Tyhmän miehen talo sortuu ja asukkaat joutuvat taivasalle. Vahinko on suuri. Järkevän rakentajan talo kestää, sillä sen perustus on luja.

Pelkkä rakennus ei riitä

Vertauksen mukaan uskon tulee rakentua sellaiselle perustalle, joka kestää myös koettelemuksissa. Kaikkina aikoina ihmisillä on ollut monenlaisia käsityksiä siitä, mikä on oikeaa uskoa. Varsin yleinen käsitys on, että ei ole niin väliä miten uskoo, kunhan uskoo ja tunnustaa Jumalan olemassaolon. Jos tämä olisi totta, miksi Jeesus varoitti vuorisaarnassa niin voimakkaasti rakentamasta hauraalle perustukselle?

Paavali painottaa hyvän perustuksen merkitystä myöhemmin samaan tapaan kuin Jeesus. "Jumalalta saamani armon mukaan olen taitavan rakentajan tavoin laskenut perustuksen, jolle joku toinen rakentaa. Mutta kukin katsokoon, miten rakentaa. Perustus on jo laskettu, ja se on Jeesus Kristus. Muuta perustusta ei kukaan voi laskea. – – aikanaan tulee ilmi, mitä kukin on saanut aikaan. Tuomiopäivä sen paljastaa: se päivä ilmestyy tulenliekeissä, ja tuli koettelee, millainen itse kunkin aikaansaannos on. Se, jonka rakennus kestää, saa palkan. (1. Kor. 3:10–14.)

Rakennuksellakin on merkityksensä, mutta jos perustus ei ole kestävä, ei lujakaan rakennus kestä koettelemuksissa, saati sitten viimeisellä tuomiolla.

Perustus on Kristuksessa

Rakentajavertauksen lopussa Jeesus korostaa, että pelkkä kuunteleminen ei riitä, vaan on myös elettävä niin kuin uskoo. Ja on uskottava niin kuin hän on Jumalan voiman vaikuttamana opettanut. Heikompikin rakennus kestää, kun sen perustus on kunnossa. Uskonvanhurskaus korostaa Kristusta ja hänen pelastustekoaan, hänen sanaansa.

Jeesus kysyi opetuslapsiltaan, kenen ihmiset sanovat hänen olevan. Sitten hän jatkoi kysymistä: ”Kuka minä teidän mielestänne olen?” Pietari vastaa: ”Sinä olet Kristus, elävän Jumalan poika.” (Matt. 16:15–16.) Tämän tunnustuksen päälle Jeesus perusti seurakuntansa. Se kestää, koska vahvana perustuksena on pelastusteko, jonka Jumala pojassaan Jeesuksessa Kristuksessa valmisti. Tätä sanomaa hän valtuutti myös seurakuntansa julistamaan antaessaan Pietarille taivasten valtakunnan avaimet.  

Vertaus opettaa valitsemaan oikein. Se kutsuu Kristuksen osallisuuteen. Kristuksen tekemä työ kestää maailman myrskyt, ja sen turvin saavuttaa uskon purtemme kerran autuuden rauhaisan sataman.

Mikko Uljas
Tekstissä käsitellään seuraavaa raamatunkohtaa: Matt. 7:24–27
Julkaistu Siionin Lähetyslehdessä 11/2014.

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi