Perjantai 18.1.2019
"
Minä olen löytänyt palvelijani Daavidin ja voidellut hänet pyhällä öljylläni. Minun voimani vahvistaa häntä ja käteni on hänen tukenaan. Ps. 89:21-22

Kestävälle perustukselle

Siionin lähetyslehti - Hartauskirjoitukset 12.11.2014 00:00 | Siionin Lähetyslehti
Keväällä 2013 oli Pyhäjoella poikkeukselliset tulvat. Vahinkojen suuruudeksi arvioitiin yli miljoona euroa, toistakymmentä taloa vaurioitui ja viisi taloa piti purkaa. Reilua vuotta myöhemmin Pyhäjoen Yppärissä vietettiin suviseuroja. En muista, saarnattiinko siellä kahden rakentajan vertauksesta, jossa varoitetaan huonosti valitusta rakennuspaikasta ja huterasta perustuksesta.
Havainnollista opetusta

Jeesuksen julkinen toiminta alkoi, kun Johannes Kastaja kastoi hänet Jordanvirralla. Jumala taivaasta todisti tätä tapahtumaa: ”Tämä on minun rakas poikani, kuulkaa häntä" (Mark. 9:7). Siitä Jeesus siirtyi korpeen valmistautumaan tehtäväänsä. Hän paastosi 40 päivää, ja päätteeksi kiusaaja koetteli nälkäistä Jeesusta monin tavoin. Jeesus torjui kiusaukset viitaten kirjoitettuun Jumalan Sanaan. Lopuksi hän ajoi Paholaisen pois ja enkelit tulivat palvelemaan häntä.

Pian Jeesus sai kuulla, että hänen edelläkävijänsä Johannes oli tapettu. Hän kutsui ympärilleen opetuslapsia ja aloitti julistustoimintansa. Hänen opetuksensa ja toimintansa herättivät paljon huomiota, ja kuulijoita virtasi hänen ympärilleen. Vuorisaarna on hänen ensimmäinen ja samalla hänen tunnetuin julkinen puheensa.

Jeesuksen opetustyyli perustui alusta alkaen vertausten ja kielikuvien käyttöön. Vertausten kuvat hän valitsi jokapäiväisistä asioista, joten ne olivat harvinaisen havainnollisia. Toinen oleellinen tekijä Jeesuksen opetuksessa oli se, että hän tunsi pyhät kirjoitukset ja selitti ja tulkitsi niitä "niin kuin se, jolle on annettu valta " (Matt. 7:29).

Talo tehdään turvan vuoksi

Vuorisaarna huipentuu vertaukseen kahdenlaisesta rakentajasta. Se kokoaa koko opetuspuheen ja kohdistaa sen henkilökohtaisesti kuulijaan. "Jokainen, joka kuulee nämä sanani ja tekee niiden mukaan on kuin järkevä mies, joka rakensi talonsa kalliolle."

Vertauksen kuvassa näemme kaksi talonrakentajaa. Toinen miehistä on järkevä ja toinen tyhmä. Kuulijan on helppo valita, kumpaan samaistua. Samaistuminen tuo kertomuksen lähelle kuulijaa, oikeastaan hän tulee osaksi kertomusta. Järkevä rakentaja rakentaa talonsa kalliolle ja tyhmä hiekalle. Pian on molemmilla talo valmiina, ja kaikki näyttää olevan hyvin.

Säätila muuttuu. Nousee myrsky. Sade, tulvat ja tuuli piiskaavat taloja ja maata ja alkavat kuljettaa hiekkaa mukanaan. Tyhmän miehen talo sortuu ja asukkaat joutuvat taivasalle. Vahinko on suuri. Järkevän rakentajan talo kestää, sillä sen perustus on luja.

Pelkkä rakennus ei riitä

Vertauksen mukaan uskon tulee rakentua sellaiselle perustalle, joka kestää myös koettelemuksissa. Kaikkina aikoina ihmisillä on ollut monenlaisia käsityksiä siitä, mikä on oikeaa uskoa. Varsin yleinen käsitys on, että ei ole niin väliä miten uskoo, kunhan uskoo ja tunnustaa Jumalan olemassaolon. Jos tämä olisi totta, miksi Jeesus varoitti vuorisaarnassa niin voimakkaasti rakentamasta hauraalle perustukselle?

Paavali painottaa hyvän perustuksen merkitystä myöhemmin samaan tapaan kuin Jeesus. "Jumalalta saamani armon mukaan olen taitavan rakentajan tavoin laskenut perustuksen, jolle joku toinen rakentaa. Mutta kukin katsokoon, miten rakentaa. Perustus on jo laskettu, ja se on Jeesus Kristus. Muuta perustusta ei kukaan voi laskea. – – aikanaan tulee ilmi, mitä kukin on saanut aikaan. Tuomiopäivä sen paljastaa: se päivä ilmestyy tulenliekeissä, ja tuli koettelee, millainen itse kunkin aikaansaannos on. Se, jonka rakennus kestää, saa palkan. (1. Kor. 3:10–14.)

Rakennuksellakin on merkityksensä, mutta jos perustus ei ole kestävä, ei lujakaan rakennus kestä koettelemuksissa, saati sitten viimeisellä tuomiolla.

Perustus on Kristuksessa

Rakentajavertauksen lopussa Jeesus korostaa, että pelkkä kuunteleminen ei riitä, vaan on myös elettävä niin kuin uskoo. Ja on uskottava niin kuin hän on Jumalan voiman vaikuttamana opettanut. Heikompikin rakennus kestää, kun sen perustus on kunnossa. Uskonvanhurskaus korostaa Kristusta ja hänen pelastustekoaan, hänen sanaansa.

Jeesus kysyi opetuslapsiltaan, kenen ihmiset sanovat hänen olevan. Sitten hän jatkoi kysymistä: ”Kuka minä teidän mielestänne olen?” Pietari vastaa: ”Sinä olet Kristus, elävän Jumalan poika.” (Matt. 16:15–16.) Tämän tunnustuksen päälle Jeesus perusti seurakuntansa. Se kestää, koska vahvana perustuksena on pelastusteko, jonka Jumala pojassaan Jeesuksessa Kristuksessa valmisti. Tätä sanomaa hän valtuutti myös seurakuntansa julistamaan antaessaan Pietarille taivasten valtakunnan avaimet.  

Vertaus opettaa valitsemaan oikein. Se kutsuu Kristuksen osallisuuteen. Kristuksen tekemä työ kestää maailman myrskyt, ja sen turvin saavuttaa uskon purtemme kerran autuuden rauhaisan sataman.

Mikko Uljas
Tekstissä käsitellään seuraavaa raamatunkohtaa: Matt. 7:24–27
Julkaistu Siionin Lähetyslehdessä 11/2014.

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi