Maanantai 24.6.2019
"
Jumala lunastaa minut, hän tempaa minut tuonelan otteesta. Ps. 49:16

Rauha teille!

Siionin lähetyslehti - Hartauskirjoitukset 21.1.2015 05:04 | Siionin Lähetyslehti
Opetuslapset pelkäsivät. Jeesus oli juuri ristiinnaulittu. Ehkä opetuslapset ajattelivat, että seuraavaksi olisi heidän vuoronsa. He olivat kokoontuneet lukittujen ovien taakse (Joh. 20:19). 
Samana, viikon ensimmäisenä päivänä Magdalan Maria oli mennyt jo aamuhämärissä Jeesuksen haudalle. Hän oli löytänyt haudan tyhjänä. Kivi oli siirretty pois haudan suulta. Maria vei tästä viestin opetuslapsille. Pietari kiiruhti juosten Jeesuksen haudalle, yhdessä muiden opetuslasten kanssa. He näkivät sen, mistä Maria oli heille kertonut. (20:1–9.) 

Ylösnousseen kohtaaminen 

Opetuslapset lähtivät haudalta majapaikkaansa, mutta Magdalan Maria jäi haudan ovelle itkemään. Jeesus ilmestyi Marialle. ”Mitä itket nainen? Ketä sinä etsit?” Maria sai Jeesukselta tehtävän: ”Mene sinä viemään sanaa veljilleni.” (20:11–17.)

Marian viemänä haudalta lähti viesti ylösnousseesta Vapahtajasta. Viestin saivat kuulla ensimmäisinä opetuslapset. Maria riensi kertomaan heille: ”Minä olen nähnyt Herran!” (20:18.)

Viesti ylösnousseesta Vapahtajasta sisälsi ja sisältää yhä ilmoituksen Jumalan rakkaudesta syntiin langennutta ihmistä kohtaan. Se avaa syntitaakkojen alle musertuvalle ihmiselle toivon näköaloja. Jumala ei ole minua hylännyt. Poikansa sovitustyön kautta hän on avannut mahdollisuuden vapautua synneistä ja päästä osalliseksi iankaikkisesta elämästä. 
Ei ole ihme, että opetuslapset pelkäsivät. Kaikki koettu oli järkyttänyt heitä. Hämmennystä oli lisännyt Magdalan Marian kertomus siitä, että hän oli kohdannut Jeesuksen. Tuntui tarpeelliselta pitää ovet lukittuina. 

Tuolla lukittujen ovien takana arkoina, pelkäävinä ja hämmentyneinä opetuslapset saivat kohdata kuoleman voittaneen Jeesuksen. Yhtäkkiä Jeesus seisoi heidän keskellään ja sanoi: ”Rauha teille!” Tämän sanottuaan hän näytti opetuslapsille kätensä ja kylkensä. (Joh. 20:19.)

Ilo syttyy

Jeesuksen näkeminen sytytti ilon opetuslasten sydämissä (Joh. 20:20). He eivät olleet uskoneet turhaan. Jumalan lupaukset olivat sittenkin tosia. 

Uskon kautta Jeesuksen voi yhä kohdata ja häntä katsella Jumalan valtakunnan evankeliumissa. Kun syntiselle ihmiselle annetaan synnit anteeksi Jeesuksen nimessä ja veressä, hän pääsee syntitaakkojen alta kokemaan rauhaa, vapautta ja iloa Pyhässä Hengessä. 

Evankeliumin uskominen synnyttää iloa sen uskojassa. Ilo on apostoli Paavalin mukaan yksi Hengen hedelmistä (Gal. 5:22). Raamattu kertoo useita tilanteita, joissa evankeliumi on synnyttänyt iloa. Kun Filippus saarnasi Etiopian kuningattaren hoviherralle evankeliumia Jeesuksesta, hoviherra uskoi ja jatkoi iloiten matkaansa (Ap. t. 8:39). Myös Sakkeus iloitsi, kun hän sai lähteä seuraamaan Jeesusta (Luuk. 19:6).

Anteeksiantamus tuo rauhan

Mitä Jeesuksen sanat ”rauha teille” merkitsevät tänään, kun koemme ympärillämme levottomuutta ja rauhattomuutta? Tunnemme sitä myös omassa itsessämme. Epäilemme uskoamme. Monet kiusaukset ovat tuttuja. Moni syntistä elämäänsä katuva etsii elämälleen uutta suuntaa. 

Lukittujen ovien takana iloitsevat opetuslapset saivat Herraltaan ja Mestariltaan tehtävän. Jeesus vahvisti opetuslapsiaan Pyhällä Hengellä ja lähetti heidät julistamaan rauhan evankeliumia: ”Rauha teille! Niin kuin Isä on lähettänyt minut, niin lähetän minä teidät.” (Joh. 20:21–22.)

Tämän jälkeen Jeesus antoi opetuslapsilleen valtuudet antaa syntejä anteeksi. ”Jolle te annatte synnit anteeksi, hänelle ne ovat anteeksi annetut. Jolta te kiellätte anteeksiannon, hän ei saa syntejään anteeksi.” (Joh. 20:23.). Syntien anteeksiantamisen evankeliumi synnyttää sen rauhan, josta Jeesus opetuslapsilleen puhui. 

Jeesus oli jo aikaisemmin hyvästijättöpuheessaan puhunut samasta rauhasta: ”Minä jätän teille rauhan. Oman rauhani minä annan teille, en sellaista, jonka maailma antaa. Olkaa rohkeat, älkää vaipuko epätoivoon.” (Joh. 14:27.)

Jeesuksen seuraajat haluavat olla uskollisia Jeesuksen antamalle tehtävälle. Siksi Jumalan valtakunnasta vieläkin kehotetaan epäuskoisia ihmisiä parannukseen ja kääntymään pois syntisestä elämästä. Heille tarjotaan evankeliumia syntien anteeksiantamisesta. Kannattaa tarttua rauhan evankeliumiin! Se antaa ihmisen sisimpään kestävän rauhan. 

Myös uskovaisille ihmisille, Jeesuksen seuraajille, viedään vielä viestiä ylösnousseesta Vapahtajasta. Se rohkaisee pelkääviä, uupuneita ja epäileviä Jumalan lapsia uskomaan. Kannattaa uskoa, sillä uskon päämääränä on taivas. Siellä saa nauttia ikuista rauhaa yhdessä Jeesuksen ja hänen omiensa kanssa.

Antti Savela

Tekstissä käsitellään seuraavaa raamatunkohtaa: Joh. 20:21
Julkaistu Siionin Lähetyslehdessä 1/2015.
 

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi