Keskiviikko 26.9.2018
"
Jos me elämme Hengen varassa, meidän on myös seurattava Hengen johdatusta. Emme saa tavoitella turhaa kunniaa emmekä ärsyttää ja kadehtia toisiamme. Gal. 5:25-26

Kiitospsalmi Luojan hyvyydestä

Siionin lähetyslehti - Hartauskirjoitukset 11.2.2015 12:47 | Siionin Lähetyslehti
Ps. 100:1–5

Raamatun virsikirjaksi kutsuttu Psalmien kirja ilmentää kilvoittelijoiden tuntemuksia. Monen kirkkomme nykyisen virsikirjan virren lähtökohta on psalmeissa. Psalmeihin sisältyy katumusta, synnintunnustusta, kiitosta, ylistystä ja luottamusta Jumalan lupauksiin. Niitä voi ryhmitellä sisältöjensä ja tyylinsä mukaan.
Psalmi 100 on sisällöllisesti kiitospsalmi. Uusimmassa raamatunkäännöksessä se on otsikoitu: ”Tulkaa riemuiten Herran temppeliin!” Psalmissa on monien muiden psalmien tavoin selkeä kuva Jumalasta Luojana, jolle kuuluu kunnia (Ps.100:3).

Kirjoittaja välittää kuvan Jumalasta, joka pitää kansastaan hyvää huolta. Koko luomakunta saa osakseen Jumalan hyvyyttä. Psalminkirjoittaja pyytääkin: ”Iloitse, maa!” (Ps. 100:1.) Bibliassa on johdantokirjoitus tähän psalmiin liittyen: ”Kaunis kehoitus hartaasti Kristusta Luojaamme, lunastajaamme ja holhoojaamme palvelemaan.”

Herran kansa, laitumen lampaat

Jumalan lapsi kokee kuuluvansa Herran kansaan ja laumaan. Psalmin kuva laitumen lampaista on tuttu, turvallinen. Vanhan testamentin profeetoista lampaat ja paimenteema ovat voimallisesti esillä Hesekielillä. Hesekielin kirjan luku 34 päättyy sanoihin: ”Te ihmiset, olette minun lampaani, minun laitumeni lampaat. Minä olen teidän Jumalanne. Näin sanoo Herra Jumala.”

Uuden testamentin tunnetuin kuva löytyy Johanneksen evankeliumista. Lammasten paimen osoittaa rakkautensa syvyyden lampaitaan kohtaan: ”Minä olen hyvä paimen, oikea paimen, joka panee henkensä alttiiksi lampaiden puolesta” (Joh. 10:11). Tällaisesta rakkaudesta ja Jumalan hyvyydestä osallinen ihminen voi puhjeta kiitoslauluun.

Paimenpsalmi 23 avaa silmiemme eteen jo ensimmäisessä jakeessa kuvan siitä, mitä merkitsee oikean paimenen seuraaminen: ”Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu.” Tällaisen hyvyyden kokeminen voi johdattaa Jumalan lapsen palvelemisen lahjan äärelle. Jumalan lapsi saa rukouksessa pyytää voimaa siihen, että jaksaa matkallaan viettää jumalanpalvelusta ja saa voimaa Herransa ja hänen laumansa palvelemiseen. ”Ja joka palvelee, palvelkoon voimalla, jonka Jumala antaa, jotta Jumala tulisi kaikessa kirkastetuksi Jeesuksen Kristuksen kautta” (1. Piet. 4:11).

Iäti kestävä armo

Vanhan testamentin ajan temppelijumalanpalveluksen kuva on merkittävä. Psalmilaulaja pyytää tulijoita kiittämään Herraa jo temppelin porteilla. Esipihoilla saa laulaa riemuiten ylistystä Herran nimelle. Pyhäkössä vietetään jumalanpalvelusta.

Riemunaihe on selkeä: sukupolvesta toiseen kestää Jumalan armo. Herran hyvyys on mittaamaton, hänen armonsa ikuinen. Jumala on lupauksissaan uskollinen: ”Vaikka vuoret järkkyisivät ja kukkulat horjuisivat, minun rakkauteni sinuun ei järky eikä minun rauhanliittoni horju, sanoo Herra, sinun armahtajasi” (Jes. 54:10).

Psalmien kirjan hepreankielinen nimi tehillim merkitsee suomennettuna ylistyslauluja. Kreikankielinen sana psalmos merkitsee puolestaan suomennettuna kielisoittimilla säestettyä laulua. Kuningas Daavid, joka oli psalmirunoilija, oli taitava säestäjä. Paimenpoika lähestyi ja ilahdutti aikanaan harpunsoitolla kuningas Saulia, kun kuninkaalla oli murheita.

Virsikirjamme tuttu kiitos- ja ylistysvirsi 332 muistuttaa psalmia 150: ”Kiitos Jumalallemme soikoon sydämestämme virsin, lauluin, psalttarein, harpuin, huiluin, kantelein.”  

Pelastus tulee armosta

Seurahuoneessa kaikuvan voimakkaan laulun kiitoksen ja ylistyksen aihe on edelleen sama kuin psalmissa 100: Herra ja hänen hyvyytensä. Siionin palvelutyössä voi samoin kokea iloa ja kiitollisuutta.

Tärkein ylistyksen aihe on Herran armo. Seurahuoneeseen saapuva Jumalan kansa tulee Jumalan sanan kuuloon, saamaan ravintoa matkalleen. Hyvä Paimen on viitoittanut laumalleen tien perille asti. Hän on antanut henkensä lammasten edestä. Pelastus ja ikuinen elämä tulee Herran kansalle, jokaiselle laitumen lampaalle lahjana, armosta. Siksi psalminkirjoittaja kehottaa matkantekijää ylistämään Jumalaa, jonka armo kestää ikuisesti.


Juha Seppälä

Julkaistu Siionin Lähetyslehdessä 2/2015
 

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Liisa Louhisalmi

AATOKSEN SAIRAALAREISSU

Helppolukuinen lastenkirja, joka tutustuttaa lasta sairaalamaailmaan.

17 €

Toim. Eero Kukko ja Juha Paukkeri

ALKUSOITOT, SIIONIN LAULUT

Nuottikirja, joka sisältää alkusoiton jokaiseen Siionin lauluun. Alkusoittoja on 35 eri säveltäjältä. Kirja sopii kaikille seuroissa, kodeissa ja seurakuntatyössä näitä lauluja soittaville.

30 €


Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Toim. Ari-Pekka Palola

Kristus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti

Kirja antaa tietoa vanhoillislestadiolaisen opetuksesta ja avaa sitä, mihin uskosta nousevat opinkäsitykset pohjautuvat. Artikkeleissa avataan myös käsitteiden merkityksiä. 

25 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi