Torstai 25.4.2019
"
Jeesus sanoi opetuslapsilleen: "Menkää kaikkialle maailmaan ja julistakaa evankeliumi kaikille luoduille." Mark. 16:15

Niin kuin tekisitte sen Herralle

Siionin lähetyslehti - Hartauskirjoitukset 11.2.2015 12:53 | päivitetty 17.2.2016 14:33 | Siionin Lähetyslehti
Kol. 3:23

Paavalin kirje kolossalaisille vie meidät tarkastelemaan kristittyjen yhteistä elämää. Kolmannen luvun jakeissa Paavali neuvoo Kolossan Jumalan lapsia Jumalan tahdon mukaiseen elämään.
Paavali muistuttaa kirjeessään siitä, kuinka epäuskoisten ihmisten elämä on syntien kanssa kulkemista. Hän luettelee joitakin synnin muotoja, kuten huoruus ja ahneus. Hän kehottaa jättämään nämä asiat, koska niissä elämällä ihminen hankkii päälleen Jumalan vihan. Lisäksi hän neuvoo panemaan pois muiden muassa närkästyksen, pilkan ja ilkeät sanat.

Paavali opastaa kolossalaisia olemaan rehellisiä keskenään ja riisumaan vanha ihminen päältään. Hän neuvoo kärsimään toinen toistaan ja antamaan anteeksi, jos jollakin on kannetta toista vastaan, kuten Kristuskin on anteeksi antanut. Sitten hän kehottaa pukemaan päälle rakkauden, joka on täydellisyyden side.

Vanhentuneita neuvoja?

Voimme kysyä, ovatko Paavalin neuvot kolossalaisille käyneet vanhoiksi? Yhteiskuntamme on muuttunut valtavalla vauhdilla. Samalla syntikäsitys on murentunut ihmisten mielessä, ja kristillisistä arvoista on laajalti luovuttu.

Ajassamme vaaditaan, että meidän kaikkien tulisi olla suvaitsevaisia ihmisiä ja hyväksyä sellaisia asioita, jotka ovat Raamatun mukaan syntiä. Synti turmelee kuitenkin hyvän omantunnon, ja sen seurauksena voi menettää kalliin uskon lahjan.

Jumalan valtakunta on uskovaiselle rakas. Jeesus neuvoo: ”Siitä pitää kaikkein tunteman teidät minun opetuslapsikseni, jos te keskenänne rakkauden pidätte” (Joh. 13:35). Siihen sisältyy myös se, että hyväksymme toinen toisemme ja annamme anteeksi, kun matkalla tulee huonoja sanoja, turmelusta ja syntiä.

Runsaasti Jumalan sanaa

Paavali käsittelee kirjeessään Jumalan sanan merkitystä. Sen tulisi olla runsaana meidän keskellämme. Hän kehottaa opettamaan ja neuvomaan keskenämme psalmeilla, kiitosvirsillä ja hengellisillä lauluilla ja tekemään sen kaiken Herran Jeesuksen nimeen, Jumalaa kiittäen.

Elämme Suomessa hyvää aikaa. Saamme kokoontua Jumalan sanan kuuloon vapaasti. Seuroja on joka viikonloppu ympäri maatamme. Meillä on mahdollisuus hiljentyä kuuntelemaan ja uskomaan evankeliumi omalle kohdallemme.

Seuroissa saarnattu evankeliumi ruokkii sielua; evankeliumi antaa voimaa taistella sielunvihollista vastaan. Kuulija voi rukoilla Jumalalta puhujalle oikeita sanoja ja itselle kuulevia korvia sekä kätkevää sydäntä.

Toinen toisemme kunnioittaminen

Paavali siirtyy kirjeessään käsittelemään uskovaisten keskinäistä elämää. Vaimoja hän kehottaa kunnioittamaan miestään, miehiä rakastamaan vaimojaan. Lapsia hän neuvoo olemaan kuuliaisia vanhemmilleen. Isiä hän opastaa kasvattamaan lapsiaan armollisesti, palvelijoita olemaan kuuliaisia isännilleen. Tämän kaiken hän kehottaa tekemään sydämestä, niin kuin Herralle.

Hyvinvoinnin ja varallisuuden kasvaessa myös itsekkyys ja omien tarpeiden tyydyttäminen lisääntyvät. Vaarana on, että unohdamme Paavalin neuvot ja ajattelemme vain itseämme.

Oma puoliso on Jumalan lahja, josta saa olla kiitollinen. Avioliitto on tarkoitettu kestämään niin kauan, kunnes kuolema puolisot erottaa. Tätä suhdetta kannattaa vaalia. Aviopuolisoiden välinen rakkaus on kodin turva ja perusta sekä kasvualusta perheen lapsille.

Työelämässä ja Siionin keskellä

Työelämässä, toimiessamme joko työnantajana tai työntekijänä, on hyvä muistaa Paavalin neuvo tehdä kaikki palvelus niin kuin Herralle. Se ohjaa meitä miettimään eri tilanteissa sitä, mikä on oikein ja mikä väärin. Kun voimme toimia hyvän omantunnon ja keskinäisen kunnioituksen ilmapiirissä, on meidän helpompi käsitellä myös vaikeita asioita.

Työelämässäkin saamme pyytää Jumalalta viisautta ja nöyrää mieltä. Anteeksi pyytämistä ja antamista saatetaan tarvita myös työpaikalla. Näin me säilytämme puhtaan omantunnon ja hyvät välit ihmisten kesken.

Jumala on antanut valtakuntaansa erilaiset lahjat ja monenlaisia tehtäviä. Siionin työssä kysytään meidän kaikkien mahdollisuutta osallistua, jotta tehtävät olisivat yhteisiä, eikä kenenkään taakka kasvaisi liian suureksi.

Parhaimmillaan yhteinen tekeminen lähentää ja antaa mahdollisuuden keskustella uskon kysymyksistä. Saamme rukoilla Taivaan Isältä kristityn mieltä hänen valtakuntansa työhön.

Tapani Kinnunen

Julkaistu Siionin Lähetyslehdessä 2/2015

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi