Keskiviikko 20.11.2019
"
Herran päivä tulee kuin varas. Sinä päivänä taivaat katoavat jylisten, taivaankappaleet palavat ja hajoavat. Silloin paljastuu maa ja kaikki, mitä ihminen on maan päällä saanut aikaan. 2 Piet. 3:10

Niin kuin tekisitte sen Herralle

Siionin lähetyslehti - Hartauskirjoitukset 11.2.2015 12:53 | päivitetty 17.2.2016 14:33 | Siionin Lähetyslehti
Kol. 3:23

Paavalin kirje kolossalaisille vie meidät tarkastelemaan kristittyjen yhteistä elämää. Kolmannen luvun jakeissa Paavali neuvoo Kolossan Jumalan lapsia Jumalan tahdon mukaiseen elämään.
Paavali muistuttaa kirjeessään siitä, kuinka epäuskoisten ihmisten elämä on syntien kanssa kulkemista. Hän luettelee joitakin synnin muotoja, kuten huoruus ja ahneus. Hän kehottaa jättämään nämä asiat, koska niissä elämällä ihminen hankkii päälleen Jumalan vihan. Lisäksi hän neuvoo panemaan pois muiden muassa närkästyksen, pilkan ja ilkeät sanat.

Paavali opastaa kolossalaisia olemaan rehellisiä keskenään ja riisumaan vanha ihminen päältään. Hän neuvoo kärsimään toinen toistaan ja antamaan anteeksi, jos jollakin on kannetta toista vastaan, kuten Kristuskin on anteeksi antanut. Sitten hän kehottaa pukemaan päälle rakkauden, joka on täydellisyyden side.

Vanhentuneita neuvoja?

Voimme kysyä, ovatko Paavalin neuvot kolossalaisille käyneet vanhoiksi? Yhteiskuntamme on muuttunut valtavalla vauhdilla. Samalla syntikäsitys on murentunut ihmisten mielessä, ja kristillisistä arvoista on laajalti luovuttu.

Ajassamme vaaditaan, että meidän kaikkien tulisi olla suvaitsevaisia ihmisiä ja hyväksyä sellaisia asioita, jotka ovat Raamatun mukaan syntiä. Synti turmelee kuitenkin hyvän omantunnon, ja sen seurauksena voi menettää kalliin uskon lahjan.

Jumalan valtakunta on uskovaiselle rakas. Jeesus neuvoo: ”Siitä pitää kaikkein tunteman teidät minun opetuslapsikseni, jos te keskenänne rakkauden pidätte” (Joh. 13:35). Siihen sisältyy myös se, että hyväksymme toinen toisemme ja annamme anteeksi, kun matkalla tulee huonoja sanoja, turmelusta ja syntiä.

Runsaasti Jumalan sanaa

Paavali käsittelee kirjeessään Jumalan sanan merkitystä. Sen tulisi olla runsaana meidän keskellämme. Hän kehottaa opettamaan ja neuvomaan keskenämme psalmeilla, kiitosvirsillä ja hengellisillä lauluilla ja tekemään sen kaiken Herran Jeesuksen nimeen, Jumalaa kiittäen.

Elämme Suomessa hyvää aikaa. Saamme kokoontua Jumalan sanan kuuloon vapaasti. Seuroja on joka viikonloppu ympäri maatamme. Meillä on mahdollisuus hiljentyä kuuntelemaan ja uskomaan evankeliumi omalle kohdallemme.

Seuroissa saarnattu evankeliumi ruokkii sielua; evankeliumi antaa voimaa taistella sielunvihollista vastaan. Kuulija voi rukoilla Jumalalta puhujalle oikeita sanoja ja itselle kuulevia korvia sekä kätkevää sydäntä.

Toinen toisemme kunnioittaminen

Paavali siirtyy kirjeessään käsittelemään uskovaisten keskinäistä elämää. Vaimoja hän kehottaa kunnioittamaan miestään, miehiä rakastamaan vaimojaan. Lapsia hän neuvoo olemaan kuuliaisia vanhemmilleen. Isiä hän opastaa kasvattamaan lapsiaan armollisesti, palvelijoita olemaan kuuliaisia isännilleen. Tämän kaiken hän kehottaa tekemään sydämestä, niin kuin Herralle.

Hyvinvoinnin ja varallisuuden kasvaessa myös itsekkyys ja omien tarpeiden tyydyttäminen lisääntyvät. Vaarana on, että unohdamme Paavalin neuvot ja ajattelemme vain itseämme.

Oma puoliso on Jumalan lahja, josta saa olla kiitollinen. Avioliitto on tarkoitettu kestämään niin kauan, kunnes kuolema puolisot erottaa. Tätä suhdetta kannattaa vaalia. Aviopuolisoiden välinen rakkaus on kodin turva ja perusta sekä kasvualusta perheen lapsille.

Työelämässä ja Siionin keskellä

Työelämässä, toimiessamme joko työnantajana tai työntekijänä, on hyvä muistaa Paavalin neuvo tehdä kaikki palvelus niin kuin Herralle. Se ohjaa meitä miettimään eri tilanteissa sitä, mikä on oikein ja mikä väärin. Kun voimme toimia hyvän omantunnon ja keskinäisen kunnioituksen ilmapiirissä, on meidän helpompi käsitellä myös vaikeita asioita.

Työelämässäkin saamme pyytää Jumalalta viisautta ja nöyrää mieltä. Anteeksi pyytämistä ja antamista saatetaan tarvita myös työpaikalla. Näin me säilytämme puhtaan omantunnon ja hyvät välit ihmisten kesken.

Jumala on antanut valtakuntaansa erilaiset lahjat ja monenlaisia tehtäviä. Siionin työssä kysytään meidän kaikkien mahdollisuutta osallistua, jotta tehtävät olisivat yhteisiä, eikä kenenkään taakka kasvaisi liian suureksi.

Parhaimmillaan yhteinen tekeminen lähentää ja antaa mahdollisuuden keskustella uskon kysymyksistä. Saamme rukoilla Taivaan Isältä kristityn mieltä hänen valtakuntansa työhön.

Tapani Kinnunen

Julkaistu Siionin Lähetyslehdessä 2/2015

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi