Maanantai 24.6.2019
"
Jumala lunastaa minut, hän tempaa minut tuonelan otteesta. Ps. 49:16

Suurin on rakkaus

Siionin lähetyslehti - Hartauskirjoitukset 15.3.2015 06:04 | Siionin Lähetyslehti


Kiirastorstain iltana Jeesus piti viimeisen puheen opetuslapsilleen. Jeesuksen jäähyväispuheen keskiössä oli asioista suurin, rakkaus.
”Minä annan teille uuden käskyn: rakastakaa toisianne! Niin kuin minä olen rakastanut teitä, rakastakaa tekin toinen toistanne. Kaikki tuntevat teidät minun opetuslapsikseni, jos te rakastatte toisianne.” (Joh. 13:34–35.)

Korintissa oli vaikeaa

Apostoli Paavali kirjoitti kirjeensä Korintin seurakunnalle noin pari vuosikymmentä Jeesuksen jäähyväispuheen jälkeen. Korintin kaupunki sijaitsi kapealla kannaksella, josta oli hyvät yhteydet ympäri Välimerta. Kaupunki olikin merkittävä kauppapaikka antiikin maailmassa. Ajallisen vaurauden lisäksi se tunnettiin myös paheistaan.

Sanomalle Kristuksesta löytyi kuitenkin vastaanottajia Korintista, ja sinne perustettiin seurakunta. Korintin seurakunta oli Paavalin perustamista seurakunnista suurin ja vaikein. Korintin kristittyjen kilvoittelua vaikeuttivat kaupungin tarjoamien houkutusten lisäksi opilliset epäselvyydet ja erimielisyydet. Unohdettiin, mitä Herramme jäähyväisissään oli seuraajiltaan pyytänyt: rakastakaa toisianne.

Seurakunnan vaikeuksien määrästä kertoo sekin, että Paavali kirjoitti sinne useita kirjeitä, joista osa on tallennettu ensimmäiseen ja toiseen Korinttilaiskirjeeseen. Näissä kirjeissä voi nähdä yhteisen teeman: Korintin seurakunnan ohjaaminen vaikeuksien läpi kohti rakkautta.

Agape, Jumalan rakkaus

Rakkaudesta puhutaan paljon ajassamme. Siitä puhuttiin paljon myös Korintissa. Antiikin kreikan kielessä sanalle rakkaus oli useita eri ilmauksia. Kun puhuttiin romanttisesta rakkaudesta, käytettiin sanaa ”eros”, ystävyyssuhteisiin liitettiin sana ”filos” ja kiintymykseen sana ”storge”. Joskus myös sana ”epithymia” on suomennettu rakkaudeksi, vaikka himo kuvaisikin paremmin tätä sanaa.

Raamatussa edellä mainituista rakkauden lajeista ei erikseen juuri puhuta. Raamatun sana rakkaudelle on ”agape”. Se on Jumalan rakkautta, pyyteetöntä, uhrautuvaa ja täydellistä. Sitä rakkautta kuvataan Johanneksen kirjeessä: ”Siinä on rakkaus -- ei siinä, että me olemme rakastaneet Jumalaa, vaan siinä, että hän on rakastanut meitä ja lähettänyt Poikansa meidän syntiemme sovitukseksi” (1. Joh. 4:10). Tästä rakkaudesta oli Korintin seurakunnassa puutetta. Sen tilalle oli tullut välinpitämättömyys.

Lahjat yhteiseksi rakennukseksi

Korintin seurakunnan jäsenille oli annettu monia lahjoja: tiedon, profetoimisen ja kielillä puhumisen lahjoja. Korintissa arvostettiin erityisen paljon juuri ”ihmisten ja enkelien puhetta”, siis kaunopuheisuutta ja hurmospuhetta. Osa seurakunnan jäsenistä koki huonommuutta ja epävarmuutta näiden lahjojen puuttuessa itseltä.

Paavali rohkaisi näitäkin seurakunnan jäseniä: ”koko ruumis ei voi olla yhtä silmää” (1. Kor. 12:17), eikä kaikkien tarvitse olla varustettuja samoilla lahjoilla. Jokaisella seurakunnan jäsenellä on omat ainutlaatuiset lahjansa. Saamamme lahjat voivat olla armolahjoja, kun ne käytetään Jumalan kunniaksi, lähimmäisten parhaaksi ja seurakunnan rakennukseksi.

Lahjoja oli Korintissa runsaasti ja puhetta riitti, mutta kaikki ne olisivat tyhjää kuminaa ilman rakkautta.

Vajavaisina ajassa

Paavali ylistää rakkautta ja esittää sen ”verrattomasti parempana tienä” (1. Kor. 12:31). Samalla hän myöntää, että jäämme tässä ajassa vielä vajavaisiksi. ”Nyt tietoni on vielä vajavaista, mutta kerran se on täydellistä” (1. Kor. 13:12).

Jumalan rakkauden osallisuudessa elämä jatkuu kilvoituksessa. Vanhasta osastamme johtuen rakkaudettomuus, välinpitämättömyys, on lähellä jokaista. Jumalan rakkaus on täydellistä, mutta kristityn teot jäävät vajaiksi. Siksi on tärkeä huomata Jumalan rakkaudesta vielä yksi piirre. Kun ihmisen rakkauden eri muodot kohdistuvat vain kauniiseen, täydelliseen ja hyödylliseen, niin Jumalan rakkaus on toisenlaista.

Jumala rakastaa syntistä, epäonnistuvaa ja epäilevää. Jumalan rakkaudessa ihminen saa olla vanhurskautettu syntinen ja uskoa joka päivä kaikki synnit runsain määrin anteeksi. Tämä voima auttaa Kristus-ruumiin jäseniä iloitsemaan ja kärsimään yhdessä täällä ajassa (1. Kor. 12:26).

Tuomas Tölli

Julkaistu Siionin Lähetyslehdessä 3/2015

Tekstissä käsitellään seuraavaa raamatunkohtaa: 1. Kor. 13:13

Kuvituskuva: Annika Myllylahti

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi