Torstai 20.6.2019
"
Kiitetty olet sinä, Herra, meidän isiemme Jumala, ylistetty ja korkealle korotettu ikuisesti. Dan. 3:52 (apokr.)

Ihminen, Jumalan luomistyön varjelija vai uhka?

Siionin lähetyslehti - Hartauskirjoitukset 18.4.2015 08:29 | Siionin Lähetyslehti
Psalmimme kertoo Jumalan suuruudesta ja kyselee ihmisen asemasta Jumalan edessä. Myös ensi kesän suviseura-alue Vaasassa muistuttaa Jumalan luomistyön ihmeistä. Alueen historiaa miettiessä on noussut mieleen Väinö Linnan Tuntematon sotilaan alkusanat: "Niin kuin hyvin tiedetään, on Jumala kaikkivaltias, kaikkitietävä ja kaukaa viisas. Niinpä hän oli aikoinaan antanut metsäpalon polttaa kymmeniä hehtaareja valtion metsää eräällä hietakankaalla. Tapansa mukaan koettivat ihmiset kaikkensa ponnistaen keskeyttää hänen työnsä, mutta järkähtämättä hän poltti metsää niin paljon kuin katsoi tuleviin tarkoituksiinsa sopivaksi."
Näin ajateltuna suviseuravalmistelut alkoivat jo 520 miljoonaa vuotta sitten, kun Jumala paiskasi mereen valtavan meteoriitin. Törmäyksen voimasta kallio suli ja maata ja kiveä lensi laajalle niin, että iskemän kohdalle muodostui syvä, pyöreä kraateri. Vuosimiljoonien saatossa Luoja tasoitteli maastoa jääkausien avulla ja täytti syntyneen kuopan. Maa nousi hiljakseen merestä, ja lahti kuroutui umpeen. Kun mataloitunut lahti ei enää tuottanut kalaa ruokapöytiin, ihminen kuivatti sen pelloksi. Kraateripellon halkaisija on yli viisi kilometriä ja pinta-ala 2 300 hehtaaria.

Luomistyön äärellä suviseuroissa

Entisen kraaterin alueella on monenlaista elämää. 8 000 kurkea pysähtyy syksyisin levähtämään sinne. Ne keräävät voimia pitkälle muuttomatkalle ja ruokailevat katetun ruokapöydän äärellä hakien turvaa ja matkaseuraa toisistaan. Jotain samaa tapahtuu, kun 75 000 kaidan tien matkaajaa kokoontuu viikoksi kuulemaan Jumalan sanaa samalle aukealle ensi kesänä. Muutama uhanalainen peltolintulajikin on löytänyt laajalta aukiolta turvapaikan. Myös uskovaiset saattavat olla uhanalainen laji: "Kun Ihmisen Poika tulee, löytääkö hän uskoa maan päältä?" (Luuk. 18:8). Uhanalaisten lintujen suojelemiseksi on seura-alueella tehty paljon työtä. Suviseuratapahtuman yhtenä tarkoituksena puolestaan on pyrkiä suojelemaan seuravieraiden heikkoa uskoa synnin vaaroilta.

Jumala osoittaa suuruutensa monin tavoin

Psalmimme mukaan Jumalan nimi julistaa ihmisten keskellä hänen taivaallista kirkkauttaan. Kirkkaudella ja kunnialla on yhteys. Jumalan suuri kirkkaus herättää pienessä ihmisessä kunnioitusta häntä kohtaan. Jumalan läpitunkeva kirkkaus paljastaa meidät salatuimpia myöten. Tunnemme hänen edessään jopa pelkoa. Rakkaudessa ei kuitenkaan ole pelkoa, vaan täydellinen rakkaus karkottaa pelon. Jäljelle jää terve Jumalan pelko, joka on kunnioitusta ja rakkautta. Vaikka Jumala on auktoriteetti, niin samalla hän on meitä lähellä.

Kuolematon sielu

Jumala on niin ajatuksiltaan kuin olemukseltaankin meitä korkeampi. "Niin paljon korkeampi kuin taivas on maasta, niin ovat minun tieni korkeammat teidän teitänne, ja minun ajatukseni teidän ajatuksianne" (Jes 55:9). Vanha testamentti kertoo monta mielenkiintoista tapausta, jossa ihmiset ovat kokeneet Jumalan suuruuden. On kuljettu meren läpi kuivaa maata pitkin, seisoskeltu polttavan kuumassa pätsissä ja voitettu sotia pitämällä kansan johtajan käsiä ylhäällä. Jumalan hyvyyden kokeminen on opettanut tuntemaan, rakastamaan ja uskomaan Jumalaan. Syvimmin tuo hyvyys on koettavissa, kun Jumala antaa valtakunnastaan synnit anteeksi ja lahjoittaa rauhan ihmisen sydämeen.

Luomisen kuudentena päivänä – viimeisenä luomistyönään – Jumala loi ihmisen omaksi kuvakseen ja puhalsi häneen elävän hengen. Jumala istutti ihmiseen kuolemattoman sielun. Tämä erottaa meidät muista luoduista. Ihminen sai tehtäväkseen viljellä ja varjella kaikkea luotua (1. Moos. 1:26–28). Tätä kutsutaan luomakunnan herruudeksi (dominium terrae). Tämäkin ilmentää Jumalan ja ihmisen ainutlaatuista suhdetta.

Oma vastuuni luomakunnasta

Vastuu koskee kaikkia ihmisiä, ei vain niitä, jotka uskovat Jumalaan. Kun katselemme maailmaa ympärillämme, näemme, että ihminen ei ole ollut Luojalleen kuuliainen. Itsekkyys, ahneus ja vallanhalu ovat johtaneet siihen, että maa, meri ja ilma saastuvat. Jumalan luomistyötä rajoitetaan tai kiihdytetään keinotekoisesti. Rajanveto näissä asioissa on usein vaikeaa. Olemme kehittäneet taloudellisen, teknisen ja poliittisen kilpajuoksun, josta on vaikea jättäytyä pois. Jumala ei ole kuitenkaan perunut päätöstään antaa ihmiselle näin suurta luottamusta.

Me jokainen voimme kysyä itseltämme, miten olen kantanut oman vastuuni luomakunnan viljelijänä ja varjelijana. Onko oma menestys ja mukavuus ollut etusijalla, onko kohtuullinen taso riittänyt? Osaammeko arvostaa luonnonarvoja tai omaa kulttuurihistoriaamme? Olemmeko malttaneet pyhittää lepopäivän taloudellisiin tavoitteisiin pyrkiessämme?

Jumalan suuruus näkyy siinäkin, että vaikka ihminen on toiminut taitamattomasti ja tottelemattomasti, hän luottaa meihin edelleen. Hän rakastaa meitä. Hän on uhrannut ainoan Poikansa meidän pelastuksemme vuoksi.

Kivijärven kirkkoherra Esa Tuomaala kirjoitti vuonna 1985 Lapuan hiippakunnan pappeinkokoukselle synodaalikirjan "Ihminen uhka luomakunnalle". Hän näki jo 30 vuotta sitten asioita, jotka tänä päivänä ovat keskellämme. Hän toteaa, että Jumala toimii myös ekokatastrofin keskellä. Tuomaalan kirjan loppulause on puhutteleva ja lohdullinen: Vaikka ihminen onnistuisi turmelemaan maapallon ja kaiken mitä siinä on, niin Jumalan valtakunnan asukasta odottavat selkeä sää ja kirkkaat vedet.

Mikko Uljas

Tekstissä käsitellään seuraavaa raamatunkohtaa: Psalmi 8

Julkaistu Siionin Lähetyslehdessä 4/2015

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi