Maanantai 18.2.2019
"
Minä luotan sinun armoosi, saan iloita sinun avustasi. Minä laulan kiitosta Herralle, hän pitää minusta huolen. Ps. 13:6

Kutsu tutkimaan paastoa

Siionin lähetyslehti - Pääkirjoitukset 9.4.2014 00:00 | Siionin Lähetyslehti
Lähestymme kristikunnan suurinta vuotuista juhlaa, pääsiäistä. Sitä edeltää tuhkakeskiviikosta alkava 40 arkipäivää käsittävä paastonaika, joka päättyy palmusunnuntaina alkavaan hiljaiseen viikkoon. Kun kuulemme sanan paasto, mieleemme tulee ehkä ensimmäiseksi tilanne, jossa kieltäydytään joksikin aikaa ravinnosta tai jollain muulla tavalla kuritetaan itseä. Mutta onko oikea kristillinen paasto pohjimmiltaan sittenkin jotain muuta?
Ensimmäisen koko Raamatun suomennoksen, Biblian, rekisterissä p-kirjaimen kohdalla on teksti: ”Paasto löydetään Raamatusta monenkaltaisesta laadusta.” Sitten luetellaan paaston lajeja ja raamatunpaikkoja, joissa niistä kirjoitetaan. Loppupuolella kuvataan Raamatun esimerkeillä, mitä paasto on ja mitä se ei ole. Rekisteri avasi minulle mielenkiintoisen tien tutkia Jumalan sanan avulla paastoa. Suosittelen tätä tutkimusmatkaa muillekin.

Matkalla tulevat tutuiksi Jeesuksen kiusaukset autiomaassa, Mooseksen vaiheet Siinain vuoren huipulla ja profeetta Elian matka kohti Horebia, Jumalan vuorta. Lukija pääsee tietämään, mitä tarkoittaa suuri sovituspäivä, farisealainen ulkokullattu paastoaminen sekä kristillinen paastoaminen. Tie johtaa kuuntelemaan vuorisaarnan opetusta paastosta, seuraamaan fariseuksen ja publikaanin kohtaamista temppelissä sekä Antiokian seurakunnan veljien valmistautumista lähetystyöhön. Raamatun sanoma ulottuu ajallisesti kauas, mutta ihmeteltävällä tavalla se sopii tämänkin ajan ihmisen opastajaksi.

Esimerkit vievät myös Jesajan kirjaan. Profeetta kertoo, kuinka israelilaiset kysyvät Jumalalta: ”Miksi sinä et huomaa, kuinka me paastoamme? Etkö näe, kuinka me kuritamme itseämme?” Herra puolestaan vastaa: ”Toisenlaista paastoa minä odotan: että vapautat syyttömät kahleista, irrotat ikeen hihnat ja vapautat sorretut, että murskaat kaikki ikeet, murrat leipää nälkäiselle, avaat kotisi kodittomalle, vaatetat alastoman, kun hänet näet, etkä karttele apua tarvitsevaa veljeäsi. Silloin sinun valosi puhkeaa näkyviin kuin aamunkoi – –. Vanhurskaus itse kulkee sinun edelläsi ja Herran kirkkaus seuraa suojanasi”. (Jes. 58:3, 6–8.)

Ruokatottumusten tarkistaminen ja elämäntapojen yksinkertaistaminen voi olla monella tavalla hyväksi. Oikea paasto opastaa meitä kuitenkin ennen kaikkea tutkimaan itseämme, tuntemaan oman syntisyytemme ja katumaan syntejämme. Herran vanhurskaus kulkee edellä. Voimanamme on Jumalan seurakunnasta julistettava evankeliumi. Hengen hedelmänä syntyvä rakkaus auttaa huomioimaan hädänalaiset lähimmäisetkin. Pääsiäisaamun riemun osallisuuteen kutsutaan sinuakin.

Aimo Helén

Julkaistu Siionin Lähetyslehdessä 4/2014.

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi