Torstai 21.11.2019
"
Minä odotan Herraa kuin vartijat aamua, hartaammin kuin vartijat aamua. Ps. 130:6

Kutsu tutkimaan paastoa

Siionin lähetyslehti - Pääkirjoitukset 9.4.2014 00:00 | Siionin Lähetyslehti
Lähestymme kristikunnan suurinta vuotuista juhlaa, pääsiäistä. Sitä edeltää tuhkakeskiviikosta alkava 40 arkipäivää käsittävä paastonaika, joka päättyy palmusunnuntaina alkavaan hiljaiseen viikkoon. Kun kuulemme sanan paasto, mieleemme tulee ehkä ensimmäiseksi tilanne, jossa kieltäydytään joksikin aikaa ravinnosta tai jollain muulla tavalla kuritetaan itseä. Mutta onko oikea kristillinen paasto pohjimmiltaan sittenkin jotain muuta?
Ensimmäisen koko Raamatun suomennoksen, Biblian, rekisterissä p-kirjaimen kohdalla on teksti: ”Paasto löydetään Raamatusta monenkaltaisesta laadusta.” Sitten luetellaan paaston lajeja ja raamatunpaikkoja, joissa niistä kirjoitetaan. Loppupuolella kuvataan Raamatun esimerkeillä, mitä paasto on ja mitä se ei ole. Rekisteri avasi minulle mielenkiintoisen tien tutkia Jumalan sanan avulla paastoa. Suosittelen tätä tutkimusmatkaa muillekin.

Matkalla tulevat tutuiksi Jeesuksen kiusaukset autiomaassa, Mooseksen vaiheet Siinain vuoren huipulla ja profeetta Elian matka kohti Horebia, Jumalan vuorta. Lukija pääsee tietämään, mitä tarkoittaa suuri sovituspäivä, farisealainen ulkokullattu paastoaminen sekä kristillinen paastoaminen. Tie johtaa kuuntelemaan vuorisaarnan opetusta paastosta, seuraamaan fariseuksen ja publikaanin kohtaamista temppelissä sekä Antiokian seurakunnan veljien valmistautumista lähetystyöhön. Raamatun sanoma ulottuu ajallisesti kauas, mutta ihmeteltävällä tavalla se sopii tämänkin ajan ihmisen opastajaksi.

Esimerkit vievät myös Jesajan kirjaan. Profeetta kertoo, kuinka israelilaiset kysyvät Jumalalta: ”Miksi sinä et huomaa, kuinka me paastoamme? Etkö näe, kuinka me kuritamme itseämme?” Herra puolestaan vastaa: ”Toisenlaista paastoa minä odotan: että vapautat syyttömät kahleista, irrotat ikeen hihnat ja vapautat sorretut, että murskaat kaikki ikeet, murrat leipää nälkäiselle, avaat kotisi kodittomalle, vaatetat alastoman, kun hänet näet, etkä karttele apua tarvitsevaa veljeäsi. Silloin sinun valosi puhkeaa näkyviin kuin aamunkoi – –. Vanhurskaus itse kulkee sinun edelläsi ja Herran kirkkaus seuraa suojanasi”. (Jes. 58:3, 6–8.)

Ruokatottumusten tarkistaminen ja elämäntapojen yksinkertaistaminen voi olla monella tavalla hyväksi. Oikea paasto opastaa meitä kuitenkin ennen kaikkea tutkimaan itseämme, tuntemaan oman syntisyytemme ja katumaan syntejämme. Herran vanhurskaus kulkee edellä. Voimanamme on Jumalan seurakunnasta julistettava evankeliumi. Hengen hedelmänä syntyvä rakkaus auttaa huomioimaan hädänalaiset lähimmäisetkin. Pääsiäisaamun riemun osallisuuteen kutsutaan sinuakin.

Aimo Helén

Julkaistu Siionin Lähetyslehdessä 4/2014.

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi