Keskiviikko 24.4.2019
"
Jeesus tuli, otti leivän ja antoi heille, samoin hän antoi kalaa. Tämä oli jo kolmas kerta, kun Jeesus kuolleista noustuaan ilmestyi opetuslapsilleen. Joh. 21:13-14

Toisen huomioiminen on rakkauden palvelua

Siionin lähetyslehti - Pääkirjoitukset 12.3.2014 13:27 | Siionin Lähetyslehti
Lähimmäisen kunnioittaminen on arvo, joka näkyy arkipäivässämme. Se tulee esille puheissamme, asenteissamme, tekemisissämme ja suhtautumisessamme lähimmäisiin, esimiehiin, viranomaisiin, hallitusvaltaan ja yhteisiin asioihin. Tässä ajassa puhutaan paljon kunnioittamisen puuttumisesta. Toisinaan tuntuu siltä, että kunnioittaminen on kärsinyt inflaation. Tämä huoli on monella kasvatustyötä tekevällä.
Myös monet yhteiskunnalliset muutokset tuovat keskusteluun asioita, jotka saattavat herättää voimakkaita tunteita ja ristiriitoja. Rahan vallan seuraukset näkyvät yhä vahvemmin yhteiskunnassamme, kun vähävaraiset joutuvat huonompaan asemaan ja rikkaat vaurastuvat. Ketä ahneet kasvutavoitteet ja kova kilpailu palvelevat? Mitä tässä ajassa on palvelu, jossa ihminen asettuu toisen rinnalle auttamaan? Huomaammeko apua tarvitsevia?

Sana diakonia on kreikkaa ja tarkoittaa palvelua. Diakonia on kristilliseen uskoon ja rakkauteen perustuvaa palvelua. Se perustuu Raamatun opetuksiin lähimmäisenrakkaudesta ja alkukirkossa vakiintuneeseen tapaan huolehtia vähäosaisista. Diakoniassa on läsnä rakkaus, halu palvella ja auttaa. Se etsii, lievittää ja poistaa ihmisten hätää ja kärsimystä. Diakonia pyrkii herättelemään myös yhteiskunnallista ja kansainvälistä vastuuta.

Asuminen demokraattisesti toimivassa yhteiskunnassa, jossa ihmisarvoja kunnioitetaan, ei ole itsestäänselvyys. Siitä saamme kuulla usein tiedotusvälineistä eri puolilta maailmaa. Tulemmeko ajatelleeksi sen merkitystä omassa elämässämme?

Raamattu neuvoo: ”Jos on mahdollista ja jos se teistä riippuu, eläkää rauhassa kaikkien kanssa” (Room. 12:18). Vaikka emme ajattelisi kaikista asioista samalla tavalla, voimme kuitenkin kunnioittaa ihmisinä toisiamme ja keskustella avoimesti lähimmäistemme kanssa. Se kasvattaa luottamusta ja rakentaa rauhaa.

Ymmärrämme rauhan usein pelkästään sodan, väkivallan ja sorron poissaolona. Se on käsitteenä kuitenkin paljon laajempi. Vanhassa testamentissa esiintyvä hepreankielinen rauhaa tarkoittava sana šalom ja Uuden testamentin kreikankielisessä alkutekstissä esiintyvä sana έιρηνη eireenee tarkoittavat myös eheyttä, hyvinvointia, terveyttä ja rauhantoivotusta. Paavali mainitsee rauhan yhtenä Hengen hedelmänä (Gal. 5:22).

Kristitty ei toimi Jumalan tahdon mukaan pakosta, vastahakoisesti tai palkan toivossa. Jeesus opetti: ”Joka teistä on suurin, se olkoon toisten palvelija” (Matt. 23:11). Kuitenkaan ihminen ei pelastu teoilla, vaan uskossa Kristukseen, mikä ilmenee rakkauden tekoina. Paavali kirjoittaa: ”Ainoa tärkeä on rakkautena vaikuttava usko (Gal. 5:6). Se on Jeesuksen opetuslasten tuntomerkki (Joh.13:35).

Olli Lohi

Julkaistu Siionin Lähetyslehdessä 3/2014

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi