Tiistai 20.11.2018
"
Hyvä on sen osa, jota sinä, Herra, kasvatat ja jolle sinä opetat lakiasi. Pahana päivänä sinä varjelet häntä, kun hauta jo aukeaa sille, joka rikkoo lakiasi. Ps. 94:12-13

Jumala on antanut luovuuden lahjan

Siionin lähetyslehti - Pääkirjoitukset 10.9.2014 00:00 | Siionin Lähetyslehti
Luther kuvaa ensimmäisessä uskonkappaleessa, miten Jumala on luonut kaiken: ”Uskon, että Jumala on luonut minut sekä koko luomakunnan, antanut minulle ruumiin ja sielun, silmät, korvat ja kaikki jäsenet, järjen ja kaikki aistit sekä pitää niitä jatkuvasti yllä.” 
Jumala loi ihmisen omaksi kuvakseen ja antoi ihmisellekin luovuuden lahjan. Luovuus on kyky oivaltaa ja luoda jotakin uutta. Se on taito löytää rutiininomaisen ajattelun ohella uusia näkökulmia ja ratkaisuja erilaisiin kysymyksiin. Luovuuteen tarvitaan kokeilunhalua ja mielikuvitusta.

Jumala on antanut jokaiselle omia erityislahjoja luovuuden alueella. Niitä ihminen voi käyttää elämän edellytysten kehittämiseksi ja suojelemiseksi. Koko ihmiskunnan tekninen ja henkinen kehitys, josta saamme nauttia tänä aikana, on edellyttänyt luovaa ajattelua ja uusia ratkaisuja mitä moninaisimmilla elämän alueilla.

Syntiinlankeemuksen perinnön vaikutuksesta ihminen on kehittänyt myös Jumalan luomaa maailmaa ja toisia ihmisiä tuhoavia ja vahingoittavia asioita. Nykyisillä joukkotuhoaseilla voitaisiin tuhota suuri osa ihmiskuntaa. Itsekkyydessään ihminen käyttää myös luonnonvaroja siten, että niiden ehtyminen tai turmeltuminen tuo köyhyyttä monille ja vaarantaa myös tulevien sukupolvien elämän edellytyksiä. Näidenkin ongelmien ratkaisemiseen tarvitaan luovuutta.

Luovuus ei kuulu vain tieteen tai taiteen ammattilaisille. Se ei riipu iästä, koulutuksesta tai kehitystasosta. Luomisen iloa voi kokea jokainen. Sitä voi kokea ensimmäisiä kuvallisia tuotoksiaan vanhemmilleen esittelevä pieni lapsi tai omilla sanoillaan ja omalla nuotillaan laulava kehitysvammainen. Meidän ei tule vähätellä tällaista, vaan rohkaista käyttämään Jumalan antamaa luovuutta juuri kullekin ominaisella tavalla.

Pyhä Henki opettaa kristittyjä käyttämään luovuuden lahjaa oikein, Jumalan kunniaksi ja lähimmäisen parhaaksi. Pyhä Henki antaa meille halun ja taidon antaa lahjojamme ja luovuuttamme myös Jumalan valtakunnan työhön. Paavali kirjoittaa: ”Armolahjoja on monenlaisia, mutta Henki on sama. Myös palvelutehtäviä on monenlaisia, mutta Herra on sama. Jumalan voiman vaikutuksia on monenlaisia, mutta hän, joka meissä kaikissa kaiken vaikuttaa, on sama. Hän antaa Hengen ilmetä itse kussakin erityisellä tavalla, yhteiseksi hyödyksi.” (1. Kor. 12: 4–7.)

Jumalan sana on muuttumaton. Mutta ne tavat, joilla me tuomme Jumalan sanan tänään mahdollisimman monen ulottuville, on tarvinnut monien veljien ja sisarten luovaa panosta. Lahjoja ja luovuutta on käytetty paljon vuosien mittaan myös kristillisyytemme suurten seurojen järjestelyissä. Tämän ansiosta olemme saaneet kokoontua kuluneenakin kesänä hyvien palvelujen keskellä ja turvallisesti Jumalan sanan kuuloon.

Uskonelämää tukevalla ja kauniilla tavalla kristittyjen luovuus näkyy myös kristillisyytemme julkaisutoiminnassa. Uskovaiset ovat antaneet lahjansa palvelemaan Jumalan valta-kunnan työtä käsikirjoituksillaan, runoillaan ja sävellyksillään. Niin lasten, nuorten kuin aikuistenkin kirjat tuovat esille havainnollisella tavalla, millaista on uskovaisena kilvoitteleminen. Kaunis hengellinen musiikki virkistää ja kirkastaa uskomisen kalleutta. Julkaisuja kannattaa lukea ja kuunnella, ne on tehty meidän uskonelämämme rakennukseksi. Näin tuemme myös taloudellisesti Jumalan valtakunnan työtä.

Kun Pyhä Henki ohjaa luovuutta, sen vaikutukset rakentavat Jumalan seurakuntaa ja vahvistavat Jumalan lasten uskoa ja keskinäistä rakkautta. Kaikki tapahtuu "yhteiseksi hyväksi", kuten Paavali toteaa.

Viljo Juntunen

Julkaistu Siionin Lähetyslehdessä 9/2014.

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Nuottivihko – Iloinen jouluretki

Lähde jouluiselle musiikkiretkelle! Retki alkaa joulun odotuksesta ja etenee jouluvalmistelujen kautta kohti aattopäivän jännitystä ja joulun suurta juhlaa. Retkelle lähdetään perinteisten, uusien ja harvinaisempien tonttu- ja leikkilaulujen matkassa.

18 €

Katri Isopahkala ja Heli Säkkinen (toim.)

Siionin Joulu 2018

Siionin Joulu vieraili lampolassa seurailemassa lampaiden elämää. Lehden hartaustekstit kertovat Vapahtajasta, joka toi ihmisille rauhan ja vapauden. Sivuilta löytyy myös hiljaista puhetta joulusta ilman rakasta läheistä. Lisäksi lehti sisältää muun muassa käytännönläheisiä vinkkejä jouluaskareisiin.

7 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Iloinen jouluretki, SRKCD-130

Lähde jouluretkelle perinteisten, uusien ja harvinaisempien tonttu- ja leikkilaulujen matkassa. Laulujen kautta edetään joulun odotuksesta kohti jouluvalmisteluja, aattopäivän jännitystä ja joulun suurta juhlaa. Tyttöjen ja poikien lauluryhmiä johtaa Ulla Metsänheimo. Pianoa soittaa Emilia Soranta. Lauluja säestetään myös monin muin soittimin. 

22 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi