JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Puhutaan maasta ja taivaasta

Vanhan pirtin joulu

Karttunen Päiviö
Puhutaan maasta ja taivaasta
24.12.2015 7.12

Juttua muokattu:

1.1. 23:23
2020010123232720151224071200

Van­han ajan jou­lus­sa lä­hei­syys ja läm­pö oli­vat lah­jo­ja tär­ke­äm­piä. Reis­jär­ven Ka­la­jan ky­läs­sä, Au­ti­on ta­los­sa, yli 100 vuot­ta van­hat jy­ke­vät sei­nä­hir­ret ovat suo­jan­neet mo­net ih­mis­vuo­si­ker­rat. Eri ikä­kau­sien lap­set ovat saa­neet tie­toa pe­rin­teis­tä äi­deil­tä ja isil­tä, mum­moil­ta ja pa­poil­ta, tä­deil­tä ja se­dil­tä.

Ny­ky­päi­vän asuk­kaat nä­ke­vät van­hois­ta ku­vis­ta ja kir­jeis­tä, mitä elä­mä on ol­lut 1900-lu­vun alus­sa, so­tien ai­ka­na ja nii­den jäl­keen. Jou­lu on yk­si py­sy­vä ja pe­rin­tei­siin liit­ty­vä per­heen juh­la.

Au­ti­on ta­los­sa asu­vat ny­kyi­sin Kai­ja ja Ilk­ka Nis­ka­nen. He avi­oi­tui­vat vuon­na 1990 ja ovat saa­neet yh­dek­sän las­ta. Ta­loa isän­nöi­vät ai­kai­sem­min El­len ja Val­de Nis­ka­nen, Il­kan van­hem­mat.

Kor­ke­al­la mä­el­lä sei­so­van ra­ken­nuk­sen al­ku lii­te­tään 1800-lu­vul­le ja sen sil­loi­nen paik­ka on ol­lut Ka­la­jan­jär­ven ran­nas­sa. Myö­hem­min alue on kui­va­tet­tu 2500 heh­taa­rin suu­rui­sek­si pel­to­au­ke­ak­si. 1850-lu­vun al­ku­puo­lel­la ra­ken­nus pu­ret­tiin ja kul­je­tet­tiin he­vo­sil­la ny­kyi­seen pi­haan.

Vanhanpuolen eteinen loistaa sähkövaloissa. Aikaisemmin valonlähteinä toimivat öljylamput ja kynttilät.

Vanhanpuolen eteinen loistaa sähkövaloissa. Aikaisemmin valonlähteinä toimivat öljylamput ja kynttilät.

Van­han­puo­len etei­nen lois­taa säh­kö­va­lois­sa. Ai­kai­sem­min va­lon­läh­tei­nä toi­mi­vat

öl­jy­lam­put ja kynt­ti­lät.

Puu­te oli en­nen tut­tu vie­ras

Ny­kyi­sen hy­vin­voin­nin kes­kel­lä unoh­tu­vat usein esi­van­hem­pien ras­kaat ajat 1900-lu­vun al­ku­kym­me­ni­nä: ka­to­vuo­det 1917–1919, sai­rau­det ja puu­te. Il­kan isä, Ee­vert­ti, kir­joit­ti sis­kol­leen Ame­rik­kaan 6.12.1917:

”Hyvä mi­nun ra­kas sis­ko­ni, joka olet siel­lä vie­raal­la maal­la. Meil­lä on kuol­lut kak­si poi­kaa. Kum­pi­kin eli toi­sel­le vuo­del­le. Nii­den ni­met oli Sulo ja Ei­no Pie­ta­ri. Ju­ma­la ot­ti ja an­toi ja Hä­nen ni­men­sä ol­koon kii­tet­ty. Ja mi­nä­kin olen mat­ka­mies, ei tie­dä kuin­ka pian olen läh­te­vä ar­vel­laan et­tä mi­nul­la on keuh­ko­tau­ti, ei­kä tun­nu ole­van apua mis­tään lääk­kees­tä. Ole hyvä ja vas­taa heti jos oli­sin elos­sa kun vas­taus tu­lee.”

Il­kan Al­ma-mum­mo kir­joit­ti mer­ten taa 22.6.1919:

”Kyl­lä tääl­lä on kuol­lut ih­mi­siä näl­kään, so­taan ja rut­to­tau­tiin, vain niin on Ju­ma­la mei­tä var­jel­lut et­tä ei oo ol­lu näl­kä­kään pa­has­ti...ei an­net­tu kuin puo­li ki­loa kau­ra­jau­ho­ja ja ni­mek­si­kin pääl­le ja jot­ka oli niin kar­kei­ta kuin en­nen eläin­jau­hot ja pe­tä­jäis­tä piti pan­na enem­mik­si kuin puo­lik­si se­kaan. Ei tah­to­nut saa­da uu­nis­ta pois kuin lai­se­mal­la. Tääl­lä on ol­lut jo­ka­lais­ta puu­te. Ja nyt­kin on kova vaat­teen puu­te et­tä ei saa ol­len­kaan lap­set ja akat. Mi­nul­la on ol­lut kuu­si las­ta ja niis­tä on kuol­lut nuo­rin jou­lu­kuus­sa ja se oli puo­len­tois­ta vuo­jen.”

Jou­lu al­koi mum­mon syn­ty­mä­päi­vil­tä

– Meil­lä jou­lu­nai­ka al­koi 12. jou­lu­kuu­ta, kun vie­tim­me ai­na Al­ma-mum­mon syn­ty­mä­päi­viä. Sil­loin ha­et­tiin pirt­tiin jou­lu­kuu­si ja usein ko­dis­sam­me oli seu­rat. Vä­keä tuli pal­jon su­vun li­säk­si naa­pu­reis­ta. Kaik­ki lau­loi­vat ja osal­lis­tui­vat juh­laan, ker­too Ilk­ka.

Hän ker­too, et­tä jou­lu­val­mis­te­lui­hin kuu­lui 50 vuot­ta sit­ten lei­po­mis­ta, ku­to­mis­ta, om­pe­lua ja sii­vo­a­mis­ta. äi­ti ku­toi suk­kia ja la­pa­sia ja om­pe­li vaat­tei­ta lap­sil­le.

– Ih­mees­ti äi­ti osa­si sa­la­ta lah­jat, kun ne oli­vat yl­lä­tyk­si­nä jou­lu­pu­kin kon­tis­sa. Isos­sa pir­tis­sä, kah­dek­san ker­taa kah­dek­san met­riä, sopi te­ke­mään kä­si­töi­tä. Muis­tan isän teh­neen ker­ran he­vos­reen­kin pir­tis­sä.

Tuohityöt muistuttavat osaajista.

Tuohityöt muistuttavat osaajista.

Jou­lu­aat­toon liit­tyi sau­na ja jou­lu­puk­ki. Sitä en­nen oli tie­tys­ti hoi­det­tu kar­ja: leh­mät, kol­me he­vos­ta ja muu kar­ja. Aat­toil­taan kuu­lui jou­lu­e­van­ke­liu­mi ja ate­ria ja lah­jo­jen ihas­te­lua. Sil­loin sai val­voa ja syö­dä yöl­lä­kin, mut­ta eh­to­na oli, et­tä aa­mul­la jo­kai­nen jak­saa läh­teä jou­lu­kirk­koon.

Ta­pa­ni­na suu­ri suku ko­koon­tui

– Jou­lu­päi­vä oli jou­lu­rau­han juh­la. Sil­loin ei men­ty ky­lään ja meil­lä­kään ei käy­nyt kuin joku lä­hi­su­ku­lai­nen. Ta­pa­nin­päi­vä oli­kin sit­ten ai­van toi­sen­lai­nen. Meil­le ko­koon­tui­vat si­sa­rus­ten per­heet lap­si­neen ja mui­ta­kin su­ku­lai­sia, Ilk­ka muis­te­lee.

He­vo­nen val­jas­tet­tiin kirk­ko­reen eteen ja kaik­ki pää­si­vät re­keen vuo­rol­laan.

– Ker­ran liu­kas reki luis­ti si­vut­tain lu­mi­penk­kaan ja kaik­ki len­si­vät ki­nok­seen. He­vo­nen jat­koi juok­su­aan ja pa­la­si ko­tiin tyh­jäl­lä reel­lä. Ku­kaan ei louk­kaan­tu­nut ja pää­sim­me kä­vel­len ko­tiin, Ilk­ka ker­too.

Ta­pa­nin­päi­vä oli hy­vin läm­min­hen­ki­nen ison po­ru­kan juh­la. Il­lal­la ko­koon­nut­tiin lau­la­maan ja leik­ki­mään tont­tu­leik­ke­jä pirt­tiin. Par­haim­mil­laan kool­la saat­toi ol­la 30–40 hen­keä.

Tapaninpäivän riemua kymmenien sukulaislasten kesken.

Tapaninpäivän riemua kymmenien sukulaislasten kesken.

KUVA: NISKASTEN ALBUMISTA

Ta­pa­nin­päi­vän rie­mua kym­me­nien su­ku­lais­las­ten kes­ken.

Jou­lu yh­dis­tää mie­let ja sy­dä­met

Kai­ja-puo­li­so muis­te­lee ta­loon tu­lo­aan, et­tä jou­lun­viet­to ei pal­jon poi­ken­nut hä­nen Ala­jär­ven syn­nyin­ko­dis­taan.

– Jou­lu­val­mis­te­lut ruo­ki­neen ja lah­joi­neen, aa­ton jou­lu­e­van­ke­liu­mi ja py­hien viet­to oli­vat sa­man­tyyp­pis­tä, us­ko­vais­ten per­hei­den rau­han juh­laa.

Eni­ten muu­tos­ta ai­heut­ti se, et­tä hän oli ol­lut kym­me­nen vuot­ta Hel­sin­gis­sä opis­ke­le­mas­sa ja töis­sä ja tuli maa­ta­loon, jos­sa asui usei­ta su­ku­pol­via.

– Kaik­keen tot­tuu kui­ten­kin, ja jou­lu yh­dis­tää ih­mees­ti sy­dä­met ja mie­let, poh­tii Kai­ja.

Perheen pojista Ville, Jussi ja Lauri odottelevat joulua.

Perheen pojista Ville, Jussi ja Lauri odottelevat joulua.

Kir­joi­tus on jul­kais­tu 16.12. il­mes­ty­nees­sä Päi­vä­mie­hes­sä.