Sunnuntai 25.8.2019
"
Kun Jeesus tuli lähemmäksi ja näki kaupungin, hän puhkesi itkuun sen tähden ja sanoi: "Kunpa sinäkin tänä päivänä ymmärtäisit, missä turvasi on! Mutta nyt se on sinun silmiltäsi kätketty." Luuk. 19:41-42

Pitkäperjantain tapahtumia Pilatuksen silmin

Usko ja elämä - Artikkelit 18.4.2014 09:00 | Kapsäkki
Mitä Pilatus ajatteli tuomitessaan Jeesuksen kuolemaan? Tässä tekstissä tarkastellaan pitkäperjantain tapahtumia pohtimalla Pilatuksen ajatuksia. Kirjoitus on osa Kapsäkin Mestarin puhuttelussa -kirjoitussarjaa, jossa Tapio Holma käy läpi Raamatun tapahtumia kuvitteellisesti, eri henkilöhahmojen avulla. 
Olipa hankala päivä! Näiden juutalaisten kanssa ei koskaan ole helppoa, mutta tämä päivä ylitti kiusallisuudessaan entiset. Tuon galilealaisen profeetan teloitus olisi saanut jäädä tekemättä.

– Miksi minä tätä mietin? Olenhan surmauttanut galilealaisia kapinanlietsojia ennenkin. Mutta – siinäpä se onkin! Alusta alkaen näin, että tämä mies ei ole väkivaltaista laatua. Päinvastoin hänen avoin ja rauhallinen olemuksensa oli jotakin poikkeuksellista.

Kunnon roomalaisena minun piti tietysti antaa syytetylle puheenvuoro. Niinpä aloitin:

– Oletko sinä juutalaisten kuningas?

Ja sitten tuli se kysymys, jota ei tavalliselta syytetyltä voi odottaa:

– Itsekö sinä niin ajattelet, vai ovatko muut sanoneet minusta niin?

Se kysymys pisti kuin tikari, oli kuin hän olisi nähnyt lävitseni. Olin ehtinyt ajatella, että hänessä on jotakin kuninkaallista. Sitähän en kuitenkaan voinut tunnustaa. Siksi tiuskaisin:

– Olenko minä mikään juutalainen? Omat ylipappisi sinut ovat minulle luovuttaneet. Mitä sinä olet tehnyt?

Mutta hän jatkoi itsepintaisesti kuninkuudesta ja sanoi juuri sen, mitä olin itsekin aavistellut:

– Minun kuninkuuteni ei ole tästä maailmasta.

Hän lisäsi, että muussa tapauksessa hänen miehensä olisivat taistelleet.

Niinpä niin. En osannut muuta kuin kysyä:

– Sinä siis kuitenkin olet kuningas?

Nyt hän sai taas tilaisuuden paljastaa ajatukseni:

– Itse sinä sanot, että olen kuningas.

Sen jälkeen tuli profeetallista julistusta, jotakin tällaista: 

– Sitä varten minä olen syntynyt ja sitä varten tullut tähän maailmaan, että todistaisin totuuden puolesta.

Oli pakko nousta ja lähteä, keksin kuitenkin kysyä:

– Mitä on totuus?

Ulkona ilmoitin papeille, että en näe miehen syyllistyneen mihinkään rikokseen. Luulin keksineeni keinon, miten pääsisin tuomitsemasta häntä. Ehdotin, että perinteen mukaisesti vapauttaisin tänä pääsiäisenä juuri hänet. Turhaa! He alkoivat huutaa Barabbasta vapautettavaksi.

Nyt päätin ruoskittaa galilealaisen. Jospa se riittäisi, ajattelin. Sotilaat keksivät vielä vääntää hänelle kruunun orjantappurasta ja heittää hänen harteilleen punaisen viitan. Komensin nääntyneen miehen joukon eteen ja sanoin:

– Tässä tämä ihminen on!

Mutta siitä alkoikin raivokas karjuminen:

– Ristiinnaulitse! Ristiinnaulitse!

Kaikki oli tämän jälkeen yhtä mylläkkää niin kuin vain Jerusalemissa voi olla. Syytettykin heittäytyi puhumattomaksi. Kun tiukkasin, eikö hän tajua, että minulla on valta vapauttaa hänet, hänellä oli taas murskaava vastaus:

– Sinulla ei olisi mitään valtaa minuun, ellei sitä olisi annettu sinulle ylhäältä.

Syyttäjät taas keksivät vedota keisarin ystävän titteliini. Se oli kuulemma nyt vaarassa.

– Olkoon menneeksi, minä päätin.

On tämän lajin murhia tehty ennenkin. Kunnianarvoisa Augustuskin suostui vastaavassa tilanteessa murhauttamaan Ciceron, kunniavanhuksen.

– Mutta sittenkin…


Tapio Holma

Raamatunkohta, johon kirjoitus pohjautuu:
​Joh. 18:28–19:16.

Julkaistu Päivämiehen liitelehdessä Kapsäkissä 16.4.2014.

Lisää aiheesta:

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi