Lauantai 19.1.2019
"
Muistakaa johtajianne, niitä, jotka julistivat teille Jumalan sanaa. Pitäkää mielessänne, miten he elämänsä elivät, ja ottakaa heidän uskonsa esikuvaksenne. Hepr. 13:7

Mitä Sakkeus koki kohdatessaan Jeesuksen?

Usko ja elämä - Artikkelit 22.11.2014 12:08 | Kapsäkki
Mitä Sakkeus pohti, kun Jeesus kertoi tulevansa hänen kotiinsa vieraaksi? Tässä tekstissä eläydytään Jeesuksen ja Sakkeuksen kohtaamiseen Sakkeuksen näkökulmasta. Kirjoitus on osa nuortenlehti Kapsäkin Mestarin puhuttelussa -kirjoitussarjaa, jossa Tapio Holma käy läpi Raamatun tapahtumia kuvitteellisesti, eri henkilöhahmojen avulla. 

Sen katseen muistan aina. 

Luulin olevani sopivasti piilossa lehvien takana. Hengästynytkin olin juoksemisesta ja kiipeämisestä. Tarkkasin hänen kasvojaan. 
Silloin hän katsoi minua, katsoi suoraan silmiin. 

Samassa alkoi tapahtua. Hän puhui minulle, tunsi minut, tiesi nimenikin: ”Sakkeus, tule kiireesti alas. Tänään minun on määrä olla vieraana sinun kodissasi.” 

Olin kuin puulla päähän lyöty. Ensimmäinen mielessä välähtänyt ajatus oli nolostuminen: Kaikki näkevät, että aikuinen mies, tullin päällikkö on kiivennyt puuhun kurkkimaan kohuttua profeettaa!

Mutta kohta koko nolostuminen unohtui. 

– Mitä? Hän tänään minun kotiini, välähti mielessäni.
– Siis minun, publikaanin kotiin, joka ei mitenkään ole hänen arvoisensa. Eihän kukaan kansaansa ihannoiva ja rehellinen juutalainen ole pitkiin aikoihin tullut meille! En ikinä olisi itse rohjennut esittää kutsua.

En muista miten, mutta nopeasti olin maassa hänen edessään. Iloinen ja hämmentynyt olin. Sentään osasin jotenkin tervehtiä häntä ja toivottaa tervetulleeksi. Melkein heti kuului kuitenkin väkijoukosta se, mitä saattoi odottaakin: 

– Syntisen miehen talon hän otti majapaikakseen.

Ihmeellistä, että se ei sillä hetkellä tehnyt kipeää. Olin täynnä riemua ja vapauden tunnetta. Hän otti päälleen sen häpeän, että tarjoutui kutsumatta vieraaksi ja vielä publikaanin kotiin! Oli kuin armon ja rakkauden tulva olisi vyörynyt ylitseni. Uusi halu syntyi hetkessä mielessäni, ja kohta kuulin jo puhuvani:

– Herra, näin minä teen: puolet omaisuudestani annan köyhille, ja keneltä olen liikaa kiskonut, sille maksan nelinkertaisesti takaisin.

Hän puolestaan julisti tapahtuneeksi sen ihmeen, jota olin tuskin ehtinyt tajuta: ”Tänään on pelastus tullut tämän perheen osaksi.” Kaikki on täysin muuttunut! Samalla hän otti puolustaakseen minua: ”Onhan hänkin Abrahamin poika.” 

Uusi ylistyslaulu soi sydämessäni: Minäkin olen Abrahamin poika! Olen siunatun esi-isämme siunauk­sen perillinen. En siis synnitön, päinvastoin, mutta siunattu.

Abrahamistahan on kerrottu, että Jumala käski hänen kerran yöllä laskea tähdet. Niin paljon hänellä olisi jälkeläisiä. Näkikö hän siellä minunkin tähteni? Jeesushan sanoi, että olen Abrahamin poika.

Hän lisäsi vielä: ”Juuri sitä, mikä on kadonnut, Ihmisen Poika on tullut etsimään ja pelastamaan.” 

Jotakin aivan suurta on hänessä tullut keskellemme. Hänessä Jumala itse etsii minunlaisiani, ja kaikki muuttuu uudeksi.


Luuk. 19:1–10; 1. Moos. 12:1–3, 15:1–6.

Tapio holma

Julkaistu Päivämiehen liitelehdessä Kapsäkissä 19.11.2014.

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi