Perjantai 26.4.2019
"
Herra, minun Jumalani, kukaan ei ole sinun vertaisesi! Sinä olet tehnyt suuria tekoja, sinä ajattelet meidän parastamme. Ps. 40:6

Mitä Sakkeus koki kohdatessaan Jeesuksen?

Usko ja elämä - Artikkelit 22.11.2014 12:08 | Kapsäkki
Mitä Sakkeus pohti, kun Jeesus kertoi tulevansa hänen kotiinsa vieraaksi? Tässä tekstissä eläydytään Jeesuksen ja Sakkeuksen kohtaamiseen Sakkeuksen näkökulmasta. Kirjoitus on osa nuortenlehti Kapsäkin Mestarin puhuttelussa -kirjoitussarjaa, jossa Tapio Holma käy läpi Raamatun tapahtumia kuvitteellisesti, eri henkilöhahmojen avulla. 

Sen katseen muistan aina. 

Luulin olevani sopivasti piilossa lehvien takana. Hengästynytkin olin juoksemisesta ja kiipeämisestä. Tarkkasin hänen kasvojaan. 
Silloin hän katsoi minua, katsoi suoraan silmiin. 

Samassa alkoi tapahtua. Hän puhui minulle, tunsi minut, tiesi nimenikin: ”Sakkeus, tule kiireesti alas. Tänään minun on määrä olla vieraana sinun kodissasi.” 

Olin kuin puulla päähän lyöty. Ensimmäinen mielessä välähtänyt ajatus oli nolostuminen: Kaikki näkevät, että aikuinen mies, tullin päällikkö on kiivennyt puuhun kurkkimaan kohuttua profeettaa!

Mutta kohta koko nolostuminen unohtui. 

– Mitä? Hän tänään minun kotiini, välähti mielessäni.
– Siis minun, publikaanin kotiin, joka ei mitenkään ole hänen arvoisensa. Eihän kukaan kansaansa ihannoiva ja rehellinen juutalainen ole pitkiin aikoihin tullut meille! En ikinä olisi itse rohjennut esittää kutsua.

En muista miten, mutta nopeasti olin maassa hänen edessään. Iloinen ja hämmentynyt olin. Sentään osasin jotenkin tervehtiä häntä ja toivottaa tervetulleeksi. Melkein heti kuului kuitenkin väkijoukosta se, mitä saattoi odottaakin: 

– Syntisen miehen talon hän otti majapaikakseen.

Ihmeellistä, että se ei sillä hetkellä tehnyt kipeää. Olin täynnä riemua ja vapauden tunnetta. Hän otti päälleen sen häpeän, että tarjoutui kutsumatta vieraaksi ja vielä publikaanin kotiin! Oli kuin armon ja rakkauden tulva olisi vyörynyt ylitseni. Uusi halu syntyi hetkessä mielessäni, ja kohta kuulin jo puhuvani:

– Herra, näin minä teen: puolet omaisuudestani annan köyhille, ja keneltä olen liikaa kiskonut, sille maksan nelinkertaisesti takaisin.

Hän puolestaan julisti tapahtuneeksi sen ihmeen, jota olin tuskin ehtinyt tajuta: ”Tänään on pelastus tullut tämän perheen osaksi.” Kaikki on täysin muuttunut! Samalla hän otti puolustaakseen minua: ”Onhan hänkin Abrahamin poika.” 

Uusi ylistyslaulu soi sydämessäni: Minäkin olen Abrahamin poika! Olen siunatun esi-isämme siunauk­sen perillinen. En siis synnitön, päinvastoin, mutta siunattu.

Abrahamistahan on kerrottu, että Jumala käski hänen kerran yöllä laskea tähdet. Niin paljon hänellä olisi jälkeläisiä. Näkikö hän siellä minunkin tähteni? Jeesushan sanoi, että olen Abrahamin poika.

Hän lisäsi vielä: ”Juuri sitä, mikä on kadonnut, Ihmisen Poika on tullut etsimään ja pelastamaan.” 

Jotakin aivan suurta on hänessä tullut keskellemme. Hänessä Jumala itse etsii minunlaisiani, ja kaikki muuttuu uudeksi.


Luuk. 19:1–10; 1. Moos. 12:1–3, 15:1–6.

Tapio holma

Julkaistu Päivämiehen liitelehdessä Kapsäkissä 19.11.2014.

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi