Tiistai 24.9.2019
"
Elävät, elävät sinua ylistävät, niin kuin minä tänään ylistän! Jes. 38:19

Mitä Sakkeus koki kohdatessaan Jeesuksen?

Usko ja elämä - Artikkelit 22.11.2014 12:08 | Kapsäkki
Mitä Sakkeus pohti, kun Jeesus kertoi tulevansa hänen kotiinsa vieraaksi? Tässä tekstissä eläydytään Jeesuksen ja Sakkeuksen kohtaamiseen Sakkeuksen näkökulmasta. Kirjoitus on osa nuortenlehti Kapsäkin Mestarin puhuttelussa -kirjoitussarjaa, jossa Tapio Holma käy läpi Raamatun tapahtumia kuvitteellisesti, eri henkilöhahmojen avulla. 

Sen katseen muistan aina. 

Luulin olevani sopivasti piilossa lehvien takana. Hengästynytkin olin juoksemisesta ja kiipeämisestä. Tarkkasin hänen kasvojaan. 
Silloin hän katsoi minua, katsoi suoraan silmiin. 

Samassa alkoi tapahtua. Hän puhui minulle, tunsi minut, tiesi nimenikin: ”Sakkeus, tule kiireesti alas. Tänään minun on määrä olla vieraana sinun kodissasi.” 

Olin kuin puulla päähän lyöty. Ensimmäinen mielessä välähtänyt ajatus oli nolostuminen: Kaikki näkevät, että aikuinen mies, tullin päällikkö on kiivennyt puuhun kurkkimaan kohuttua profeettaa!

Mutta kohta koko nolostuminen unohtui. 

– Mitä? Hän tänään minun kotiini, välähti mielessäni.
– Siis minun, publikaanin kotiin, joka ei mitenkään ole hänen arvoisensa. Eihän kukaan kansaansa ihannoiva ja rehellinen juutalainen ole pitkiin aikoihin tullut meille! En ikinä olisi itse rohjennut esittää kutsua.

En muista miten, mutta nopeasti olin maassa hänen edessään. Iloinen ja hämmentynyt olin. Sentään osasin jotenkin tervehtiä häntä ja toivottaa tervetulleeksi. Melkein heti kuului kuitenkin väkijoukosta se, mitä saattoi odottaakin: 

– Syntisen miehen talon hän otti majapaikakseen.

Ihmeellistä, että se ei sillä hetkellä tehnyt kipeää. Olin täynnä riemua ja vapauden tunnetta. Hän otti päälleen sen häpeän, että tarjoutui kutsumatta vieraaksi ja vielä publikaanin kotiin! Oli kuin armon ja rakkauden tulva olisi vyörynyt ylitseni. Uusi halu syntyi hetkessä mielessäni, ja kohta kuulin jo puhuvani:

– Herra, näin minä teen: puolet omaisuudestani annan köyhille, ja keneltä olen liikaa kiskonut, sille maksan nelinkertaisesti takaisin.

Hän puolestaan julisti tapahtuneeksi sen ihmeen, jota olin tuskin ehtinyt tajuta: ”Tänään on pelastus tullut tämän perheen osaksi.” Kaikki on täysin muuttunut! Samalla hän otti puolustaakseen minua: ”Onhan hänkin Abrahamin poika.” 

Uusi ylistyslaulu soi sydämessäni: Minäkin olen Abrahamin poika! Olen siunatun esi-isämme siunauk­sen perillinen. En siis synnitön, päinvastoin, mutta siunattu.

Abrahamistahan on kerrottu, että Jumala käski hänen kerran yöllä laskea tähdet. Niin paljon hänellä olisi jälkeläisiä. Näkikö hän siellä minunkin tähteni? Jeesushan sanoi, että olen Abrahamin poika.

Hän lisäsi vielä: ”Juuri sitä, mikä on kadonnut, Ihmisen Poika on tullut etsimään ja pelastamaan.” 

Jotakin aivan suurta on hänessä tullut keskellemme. Hänessä Jumala itse etsii minunlaisiani, ja kaikki muuttuu uudeksi.


Luuk. 19:1–10; 1. Moos. 12:1–3, 15:1–6.

Tapio holma

Julkaistu Päivämiehen liitelehdessä Kapsäkissä 19.11.2014.

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi