Sunnuntai 20.10.2019
"
"Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi. Tämä on käskyistä suurin ja tärkein. Toinen yhtä tärkeä on tämä: Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi." Matt. 22:37-39

Lapsi on syntynyt meille

Usko ja elämä - Artikkelit 23.12.2014 06:58 | Päivämies-verkkolehti


Voisiko joulun ihmeellinen sanoma kirkastua meille kiireisen aikamme keskellä? Minulle tämä ilosanoma avautui omakohtaisesti joulun alla muutama vuosi sitten. Ajoin markettien piha-alueelle. Näytti, että koko läänin asukkaat olivat matkanneet juuri samaan aikaan jouluostoksille. Ei löytynyt tilaa parkkipaikalta autolle − ei sitten millään.
Aikansa odoteltuani sain kuin sainkin auton puikatuksi ahtaaseen pysäköintipaikkaan. Väkikaaoksesta pääsin vaimoni perässä hyllyjen runsauden keskelle. Ihmisillä näytti olevan kiire, ja heidän kireytensä purkautui töykeytenä. Kassajonossa tuli muutaman ihmisen perässä tyttäremme miehineen ja vauvoineen ja ostoskärryineen. Kun ostoksemme oli jo maksettu, sain tilaisuuden auttaa tytärtäni ja ottaa lapsen syliini.Tuossa hetkessä, ihmistungoksen keskellä, pikkulapsen istuessa turvallisesti pappansa sylissä, tapahtui papalle jotakin ihmeellistä: sydämeni suli, kun näin pienen lapsukaisen hymyn. Samalla muistin, kuinka kerran ensimmäisenä jouluyönä paimenet olivat saaneet polvistua Jeesus-lapsen seimen äärelle ja heidän sisimmässään olivat kaikuneet enkelien ylistysvirret. Tuo mielleyhtymä herkisti aivan kyyneliin saakka. Katselin lapsenlapseni kasvoja ja ajattelin samalla, kuinka kerran paimenille kerrottu iloviesti koski minuakin ja myös tätä ihanaa lapsenlasta. Taisi siinä nousta hiljainen rukous, että seimen lapsi saisi asua pysyvästi molempien sydämessä.Jouluyön messussa kristikansa yhtyy sydämessään kirkkokäsikirjan johdantosanoihin: ”Tämä on se yö, jona kristityt maailmassa kokoontuvat kuulemaan, mitä tapahtui kerran pienessä Betlehemin kaupungissa. Tämä on se yö, jona joulutähden taivaallinen valo valaisee pimeän maan ja enkeli tuo sanoman Vapahtajan syntymästä. Tämä on se yö, jona ihmisen sovituksen ja anteeksiannon ikävä, ilon ja rauhan ikävä, tulevaisuuden ja toivon ikävä saa vastauksen. Tämä on se yö, jona profeettojen ennustukset toteutuvat, yö jona Vapahtaja on keskellämme, murtaa meitä sitovat kahleet ja ottaa pois kuormat harteiltamme. Tämä on se yö, jona kristikunta käy rukoukseen Jeesus-lapsen seimen äärelle, yö joka loistaa kuin kirkas päivä.”Joulun syvimmän sanoman ytimeen pääseekin ehkä lapsen kautta − tai lapsenkaltaiseksi tulemisen kautta. Muistammehan, miten kerran elämän Herra opetti suureksi kasvaneita opetuslapsiaan: ”Ellette käänny ja tule lasten kaltaisiksi, te ette pääse taivasten valtakuntaan. Se joka nöyrtyy tämän lapsen kaltaiseksi, on suurin taivasten valtakunnassa. Ja joka minun nimessäni ottaa luokseen yhdenkin tällaisen lapsen, se ottaa luokseen minut.” (Matt. 18:3−5.)
 
Muokattu tekstistä, joka on julkaistu Siionin Joulu 2014 -lehdessä.

Juhani Pitkälä

Kuvituskuvat: Arto Riekkinen, Päivi Peltoniemi, Teppo Linjama, SRK:n kuva-arkisto

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi