Maanantai 22.4.2019
"
Herra on todella noussut kuolleista! Luuk. 24:34

Lapsi on syntynyt meille

Usko ja elämä - Artikkelit 23.12.2014 06:58 | Päivämies-verkkolehti


Voisiko joulun ihmeellinen sanoma kirkastua meille kiireisen aikamme keskellä? Minulle tämä ilosanoma avautui omakohtaisesti joulun alla muutama vuosi sitten. Ajoin markettien piha-alueelle. Näytti, että koko läänin asukkaat olivat matkanneet juuri samaan aikaan jouluostoksille. Ei löytynyt tilaa parkkipaikalta autolle − ei sitten millään.
Aikansa odoteltuani sain kuin sainkin auton puikatuksi ahtaaseen pysäköintipaikkaan. Väkikaaoksesta pääsin vaimoni perässä hyllyjen runsauden keskelle. Ihmisillä näytti olevan kiire, ja heidän kireytensä purkautui töykeytenä. Kassajonossa tuli muutaman ihmisen perässä tyttäremme miehineen ja vauvoineen ja ostoskärryineen. Kun ostoksemme oli jo maksettu, sain tilaisuuden auttaa tytärtäni ja ottaa lapsen syliini.Tuossa hetkessä, ihmistungoksen keskellä, pikkulapsen istuessa turvallisesti pappansa sylissä, tapahtui papalle jotakin ihmeellistä: sydämeni suli, kun näin pienen lapsukaisen hymyn. Samalla muistin, kuinka kerran ensimmäisenä jouluyönä paimenet olivat saaneet polvistua Jeesus-lapsen seimen äärelle ja heidän sisimmässään olivat kaikuneet enkelien ylistysvirret. Tuo mielleyhtymä herkisti aivan kyyneliin saakka. Katselin lapsenlapseni kasvoja ja ajattelin samalla, kuinka kerran paimenille kerrottu iloviesti koski minuakin ja myös tätä ihanaa lapsenlasta. Taisi siinä nousta hiljainen rukous, että seimen lapsi saisi asua pysyvästi molempien sydämessä.Jouluyön messussa kristikansa yhtyy sydämessään kirkkokäsikirjan johdantosanoihin: ”Tämä on se yö, jona kristityt maailmassa kokoontuvat kuulemaan, mitä tapahtui kerran pienessä Betlehemin kaupungissa. Tämä on se yö, jona joulutähden taivaallinen valo valaisee pimeän maan ja enkeli tuo sanoman Vapahtajan syntymästä. Tämä on se yö, jona ihmisen sovituksen ja anteeksiannon ikävä, ilon ja rauhan ikävä, tulevaisuuden ja toivon ikävä saa vastauksen. Tämä on se yö, jona profeettojen ennustukset toteutuvat, yö jona Vapahtaja on keskellämme, murtaa meitä sitovat kahleet ja ottaa pois kuormat harteiltamme. Tämä on se yö, jona kristikunta käy rukoukseen Jeesus-lapsen seimen äärelle, yö joka loistaa kuin kirkas päivä.”Joulun syvimmän sanoman ytimeen pääseekin ehkä lapsen kautta − tai lapsenkaltaiseksi tulemisen kautta. Muistammehan, miten kerran elämän Herra opetti suureksi kasvaneita opetuslapsiaan: ”Ellette käänny ja tule lasten kaltaisiksi, te ette pääse taivasten valtakuntaan. Se joka nöyrtyy tämän lapsen kaltaiseksi, on suurin taivasten valtakunnassa. Ja joka minun nimessäni ottaa luokseen yhdenkin tällaisen lapsen, se ottaa luokseen minut.” (Matt. 18:3−5.)
 
Muokattu tekstistä, joka on julkaistu Siionin Joulu 2014 -lehdessä.

Juhani Pitkälä

Kuvituskuvat: Arto Riekkinen, Päivi Peltoniemi, Teppo Linjama, SRK:n kuva-arkisto

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi