Lauantai 14.12.2019
"
Kestävyys on teille tarpeen, jotta pystyisitte täyttämään Jumalan tahdon ja siten saisitte omaksenne sen, minkä hän on luvannut. Hepr. 10:36

Läpi harmaan kiven

Usko ja elämä - Artikkelit 30.4.2015 06:15 | Siionin Lähetyslehti


Istun pro gradu -tutkielmani tarkastusseminaarissa. Olen juuri kuullut, että tutkielmani on hyväksytty osaksi maisterin opintojani. Tarkastajat ovat kätelleet minua ja onnitelleet suorituksesta. Oloni on hämmentynyt ja onnellinen.
Muutamia vuosia sitten olin haudannut unelmani saada valmiiksi yli kymmenen vuotta sitten aloittamani opinnot yliopistossa. Oppimisvaikeuksieni ja keskittymisongelmieni vuoksi olin tipahtanut kärryiltä monessakin mielessä. Lisäksi itsetuntoni yliopisto-opiskelijana oli niin huono, että aloin voida pahoin jo pelkästään kävellessäni yliopiston käytäviä. En kuitenkaan ymmärtänyt, mistä ongelmani johtuivat ja aloin pitää itseäni tyhmänä ja laiskana, erilaisena kuin muut tuntemani nuoret aikuiset opiskelijatoverini.

Halusin peittää epävarmuuteni, vaikka oloni oli usein varsin kiusallinen, kun huomasin unohtaneeni ilmoittautua tärkeään tenttiin tai pakollisille luennoille. Kun ongelmat sitten kasaantuivat ja luottamus omaan selviämiseen opinnoista katosi, jättäydyin pois kursseilta ja hiljalleen koko opinnoista.Työelämä ei sujunut sen paremmin. Olin välillä kotiäitinä ja välillä tein jonkinlaisen pätkän milloin minkäkinlaisissa töissä. Innostuin kaikista uusista projekteista täysillä, mutta intoa kesti aina vain muutamia viikkoja, ja sen jälkeen työ alkoi uuvuttaa. Olin vihainen itselleni ja aloin väsyä jatkuvaan epävarmuuteen ja huonommuuden tunteeseen. Se oli raskasta aikaa myös uskonelämälle. Kyselin usein Jumalalta, miksen voinut olla samanlainen kuin muut. Lisäksi tunsin syyllisyyttä perheeni edessä, sillä ongelmani haastoivat kotielämää ja arjen askareita.

Opinnoista ja työelämästä oli tullut minulle harmaa kivi tai oikeastaan ne olivat kuin musta kallioluola, jonne pelotti mennä. Epäonnistumisia oli tullut myös muissa tarkkuutta, oma-aloitteisuutta, muistamista ja hahmottamista vaativissa tehtävissä kuten rauhanyhdistyksen työvuoroissa ja vastuutehtävissä. Välillä oli kiusallista ja raskasta lähteä seuroihin, sillä koin huonommuuteni niin suureksi. Sosiaaliset pelot kasaantuivat välillä estämään iloista yhdessäoloa toisten kanssa.Eräänä keväisenä päivänä muutamia vuosia sitten silmiini osui sattumalta artikkeli miehestä, jonka elämä tuntui olevan kuin kopio omastani. Artikkelia lukiessa aloin itkeä, sillä yhtäkkiä edessäni oli jonkinlainen vastaus kysymyksiin, joita en ollut osannut edes kysyä. Siitä hetkestä alkoi hidas, helpottava mutta kivuliaskin kasvu vastuulliseksi aikuiseksi. Tyhmyyden ja laiskuuden sijasta saatoin nähdä ongelmillani olevan sellaisia syitä, joihin en itse ollut osannut ilman ammattiapua vaikuttaa.

Aloin ymmärtää, että erilaisuuteni voi olla myös rikkautta. Etten ole ainut, joka kamppailee samanlaisten ongelmien kanssa, vaan meitä on muitakin. Lisäksi opin, että vaikeuksista voi selvitä, kun riittävästi yrittää ja kun oppii ottamaan läheisiltään vastaan tukea. Luottamus Jumalan johdatukseen ja tarkoituksiin alkoi lujittua. Läheisten tuen lisäksi olen hakenut ammatti-ihmisiltä neuvoja ja työkaluja. Heitä saatu apu on ollut korvaamaton. Suurilta tuntuviin asioihin olen löytänyt heidän avullaan uutta perspektiiviä, eikä oma unohtelu, keskittymisvaikeudet tai hahmottamisen ongelmat enää tunnukaan niin rajoittavilta tai hävettäviltä.Viimesyksyisen ja -talvisen opintopuristuksen aikana olen oppinut elämästä enemmän kuin yli kolmessakymmenessä vuodessa yhteensä. Vaikka näihin kuukausiin ovat mahtuneet ehkä elämäni raskaimmat päivät ja pelottavimmat kohtaamiset, näihin ovat mahtuneet myös kaikkein antoisimmat saavutukset ja kiitollisimmat tunteet. Elämässäni on aikaisemminkin ollut monenlaisia onnenhetkiä avioliiton solmimisesta lasten syntymiin, mutta viimeisten kuukausien tapahtumia ja tunnelmia ei voi verrata mihinkään. Kun viimein oppii oppimaan, oppii luottamaan ja oppii näkemään itsensä jokseenkin rehellisesti. Ja kun oppii antamaan itselleen anteeksi sen, ettei ole täydellinen. Samalla saa turvautua Jumalan täydelliseen viisauteen ja voimaan.

Mari Karhumaa

Julkaistu Siionin Lähetyslehdessä 4/2015

Kuvituskuvat: Kari Vengasaho, Arvi Tyni, H.H.

Toim. Kaisa Ikonen

Herra siunatkoon sinua, SRK:n Suviseurat Muhoksella

Muhoksen Suviseurat 2019 yksissä kansissa: monipuolinen neliväriteos palaa suviseurajärjestelyihin sekä erilaisiin suviseuratunnelmiin.

24 €

Armostas kaikesta kiitoksen kannan

Jaakko Linjaman säveltämää musiikkia – puhuttelevaa ja harvoin kuultua.
Äänite sisältää hengellistä laulumusiikkia ja kuoromusiikkia sekä soitinsävellyksiä uruille, viululle ja pianolle.

25 €

Toim.: Jouni Hintikka ja Kirsti Nurkkala

Erityisen läheisinä

Kirja erilaisuudesta, elämän ainutlaatuisuudesta ja rikkaudesta: teoksessa puheenvuoron saavat erityislapset, heidän läheisensä sekä aiheen parissa työskentelevät ammattilaiset.

25 €

Ari-Pekka Palola

Myrskyjen keskellä

SRK:n historian kolmas osa kuvaa vaiherikasta ajanjaksoa 1962–1980.

48 €

Salla Sivula
Kansi: Silja-Maria Wihersaari

Ketunpojat ja kätköviesti

Kuka on päässyt Ketunpoikien jäljille, ja mitä hän heistä tahtoo? Entä kuka on salaperäinen Anna, joka laittaa viestejä Iidalle? Ketunpojat saavat arvoituksen toisensa jälkeen ratkaistavaksi, kunnes kätköseikkailu saa ratkaisunsa.

15 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi