Perjantai 19.4.2019
"
Jeesus huusi kovalla äänellä: "Isä, sinun käsiisi minä uskon henkeni." Tämän sanottuaan hän henkäisi viimeisen kerran. Luuk. 23:46

Hiljaisen viikon mietteitä

Usko ja elämä - Matkaevääksi 16.4.2014 00:00 | Päivämies
Pääsiäisen aika on rauhoittumisen aikaa. Jo piinaviikolla saamme hiljentää elämäämme mahdollisuuksiemme mukaan. Joku saattaa mennä kuuntelemaan ahtisaarnoja tai osallistua kiirastorstain ehtoolliselle. Sydämen hiljentymiseen liittyy pysähtyminen Jumalan sanan äärelle.
Oletko sinä joutunut kokemaan ristin painon oman elämäsi tilanteissa? Kristuksen kärsimystien seuraaminen on monelle kristitylle tuttua tänäkin pääsiäisenä. Vapaa ja turvallinen usko on saattanut joutua saarretuksi monesta eri suunnasta. Ristin paino on osa kristityn vaellusta. On kuitenkin hyvä muistaa elämän ihmeellinen käänteisyys ja kohtaloihin kätketty siunaus.

Pääsiäisen laaja kokonaisuus

Elämänkohtaloiden edessä on lohduttavaa muistaa pääsiäisen tapahtumien laaja kokonaisuus. Ensin on oltu yhdessä ja tultu juhlimaan yhteistä pääsiäisateriaa. Tunnelma on ollut varmasti aluksi juhlava ja iloinen.

Raamattu kertoo, että yläkerran huoneessa vietetty juhla-ateria sisälsi jo traagisia piirteitä Jeesuksen sanoessa: ”Yksi teistä kavaltaa minut” (Mark.14:18). Läheisen saattomiehen ja veljen uskosta luopumisesta ilmoittaminen kosketti jokaista huoneessa olijaa. Sielunvihollinen oli saanut voiton.

Eikä tässä vielä kaikki: ”Ottakaa ja syökää, tämä on minun ruumiini” (Mark.14:22). Onko totta, että hänetkin, opettajamme ja esikuvamme, otetaan pois? Mitä muuta nämä sanat voisivatkaan merkitä?

Lopuksi Jeesus ennusti myös kaikkien opetuslastensa luopumisen. Kukaan ei ollutkaan toista kummempi: ”Te kaikki luovutte minusta” (Mark. 14:27).

Aterialla kohtasivat kaksi maailmaa: haikeus ja ilo, mutta myös menetyksen tuoma painolasti ja suru. Tunteiden puolesta tilanne voisi olla kenen tahansa uskovaisen elämästä.

Rohkeinkin luopui

Uskovainen ihminen voi kohdata elämänsä arjessa samanlaisia tuntoja kuin opetuslapset yöllä Getsemanen puutarhassa. Väsyttää, tulee nukahtelujakin, mutta syvempi toivo on silti olemassa. Tuonakin yönä Jeesus valvoi väsyneiden opetuslastensa puolesta. Helluntaina hän vuodatti Pyhän Henkensä puolustamaan uskovaista.

Getsemanessa Jeesus otettiin kiinni. Rohkeinkin opetuslapsista luopui, kun kukko lauloi. Synti painoi, mutta yön jälkeen tuli aamu. Elämä vei tuolloinkin opetuslapsia eteenpäin; tulivat uudet päivät ja vaiheet. Virsirunoilija laulaa kauniisti: ”Aurinkomme ylösnousi, paistaa voittovuorella. Lämmin valo sieltä loistaa, surut, murheet hajottaa.” (Vk. 105:1)

Murhe kääntyy iloksi

Tänäkin päivänä uskovainen ihminen saa kokea pääsiäisen tuomaa elämän käänteisyyttä. Aluksi on murhe omasta kohtalosta, syntisyydestä, jollakin ehkä kuolemankin suru. Läheisen ihmisen uskossa väsyminen on voinut koskettaa.

On surua synnistä ja sen tuomista haavoista, mutta edessä on kuitenkin ristinkuoleman kautta saatu voitto. Synnit saa tänäänkin uskoa anteeksi Jeesuksen nimessä ja veressä yksin Jumalan armosta Kristuksen ansion tähden.

Pyhä Henki lohduttaa uskovaista. Onko ihmeellisempää pääsiäistä olemassakaan kuin evankeliumin tuoma sydämen rauha. ”Armon Henki täyttää mielet, murheelliset ilolla. Rauhan tyven, puhdas ilma, Jeesuksesta virtailee. Epäilysten alta nousee köyhä sielu kiittämään. Ikävöitsen täältä päästä kotimaahan ikuiseen.”(Vk. 105:4)

Sampo Luukkonen

Julkaistu Päivämiehessä 16.4.2014.

Lisää aiheesta:

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi