Keskiviikko 16.10.2019
"
Vapauteen Kristus meidät vapautti. Pysykää siis lujina älkääkä alistuko uudelleen orjuuden ikeeseen. Gal. 5:1

Hiljaisen viikon mietteitä

Usko ja elämä - Matkaevääksi 16.4.2014 00:00 | Päivämies
Pääsiäisen aika on rauhoittumisen aikaa. Jo piinaviikolla saamme hiljentää elämäämme mahdollisuuksiemme mukaan. Joku saattaa mennä kuuntelemaan ahtisaarnoja tai osallistua kiirastorstain ehtoolliselle. Sydämen hiljentymiseen liittyy pysähtyminen Jumalan sanan äärelle.
Oletko sinä joutunut kokemaan ristin painon oman elämäsi tilanteissa? Kristuksen kärsimystien seuraaminen on monelle kristitylle tuttua tänäkin pääsiäisenä. Vapaa ja turvallinen usko on saattanut joutua saarretuksi monesta eri suunnasta. Ristin paino on osa kristityn vaellusta. On kuitenkin hyvä muistaa elämän ihmeellinen käänteisyys ja kohtaloihin kätketty siunaus.

Pääsiäisen laaja kokonaisuus

Elämänkohtaloiden edessä on lohduttavaa muistaa pääsiäisen tapahtumien laaja kokonaisuus. Ensin on oltu yhdessä ja tultu juhlimaan yhteistä pääsiäisateriaa. Tunnelma on ollut varmasti aluksi juhlava ja iloinen.

Raamattu kertoo, että yläkerran huoneessa vietetty juhla-ateria sisälsi jo traagisia piirteitä Jeesuksen sanoessa: ”Yksi teistä kavaltaa minut” (Mark.14:18). Läheisen saattomiehen ja veljen uskosta luopumisesta ilmoittaminen kosketti jokaista huoneessa olijaa. Sielunvihollinen oli saanut voiton.

Eikä tässä vielä kaikki: ”Ottakaa ja syökää, tämä on minun ruumiini” (Mark.14:22). Onko totta, että hänetkin, opettajamme ja esikuvamme, otetaan pois? Mitä muuta nämä sanat voisivatkaan merkitä?

Lopuksi Jeesus ennusti myös kaikkien opetuslastensa luopumisen. Kukaan ei ollutkaan toista kummempi: ”Te kaikki luovutte minusta” (Mark. 14:27).

Aterialla kohtasivat kaksi maailmaa: haikeus ja ilo, mutta myös menetyksen tuoma painolasti ja suru. Tunteiden puolesta tilanne voisi olla kenen tahansa uskovaisen elämästä.

Rohkeinkin luopui

Uskovainen ihminen voi kohdata elämänsä arjessa samanlaisia tuntoja kuin opetuslapset yöllä Getsemanen puutarhassa. Väsyttää, tulee nukahtelujakin, mutta syvempi toivo on silti olemassa. Tuonakin yönä Jeesus valvoi väsyneiden opetuslastensa puolesta. Helluntaina hän vuodatti Pyhän Henkensä puolustamaan uskovaista.

Getsemanessa Jeesus otettiin kiinni. Rohkeinkin opetuslapsista luopui, kun kukko lauloi. Synti painoi, mutta yön jälkeen tuli aamu. Elämä vei tuolloinkin opetuslapsia eteenpäin; tulivat uudet päivät ja vaiheet. Virsirunoilija laulaa kauniisti: ”Aurinkomme ylösnousi, paistaa voittovuorella. Lämmin valo sieltä loistaa, surut, murheet hajottaa.” (Vk. 105:1)

Murhe kääntyy iloksi

Tänäkin päivänä uskovainen ihminen saa kokea pääsiäisen tuomaa elämän käänteisyyttä. Aluksi on murhe omasta kohtalosta, syntisyydestä, jollakin ehkä kuolemankin suru. Läheisen ihmisen uskossa väsyminen on voinut koskettaa.

On surua synnistä ja sen tuomista haavoista, mutta edessä on kuitenkin ristinkuoleman kautta saatu voitto. Synnit saa tänäänkin uskoa anteeksi Jeesuksen nimessä ja veressä yksin Jumalan armosta Kristuksen ansion tähden.

Pyhä Henki lohduttaa uskovaista. Onko ihmeellisempää pääsiäistä olemassakaan kuin evankeliumin tuoma sydämen rauha. ”Armon Henki täyttää mielet, murheelliset ilolla. Rauhan tyven, puhdas ilma, Jeesuksesta virtailee. Epäilysten alta nousee köyhä sielu kiittämään. Ikävöitsen täältä päästä kotimaahan ikuiseen.”(Vk. 105:4)

Sampo Luukkonen

Julkaistu Päivämiehessä 16.4.2014.

Lisää aiheesta:

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi