Maanantai 12.11.2018
"
Jumala lunastaa minut, hän tempaa minut tuonelan otteesta. Ps. 49:16

Hiljaisen viikon mietteitä

Usko ja elämä - Matkaevääksi 16.4.2014 00:00 | Päivämies
Pääsiäisen aika on rauhoittumisen aikaa. Jo piinaviikolla saamme hiljentää elämäämme mahdollisuuksiemme mukaan. Joku saattaa mennä kuuntelemaan ahtisaarnoja tai osallistua kiirastorstain ehtoolliselle. Sydämen hiljentymiseen liittyy pysähtyminen Jumalan sanan äärelle.
Oletko sinä joutunut kokemaan ristin painon oman elämäsi tilanteissa? Kristuksen kärsimystien seuraaminen on monelle kristitylle tuttua tänäkin pääsiäisenä. Vapaa ja turvallinen usko on saattanut joutua saarretuksi monesta eri suunnasta. Ristin paino on osa kristityn vaellusta. On kuitenkin hyvä muistaa elämän ihmeellinen käänteisyys ja kohtaloihin kätketty siunaus.

Pääsiäisen laaja kokonaisuus

Elämänkohtaloiden edessä on lohduttavaa muistaa pääsiäisen tapahtumien laaja kokonaisuus. Ensin on oltu yhdessä ja tultu juhlimaan yhteistä pääsiäisateriaa. Tunnelma on ollut varmasti aluksi juhlava ja iloinen.

Raamattu kertoo, että yläkerran huoneessa vietetty juhla-ateria sisälsi jo traagisia piirteitä Jeesuksen sanoessa: ”Yksi teistä kavaltaa minut” (Mark.14:18). Läheisen saattomiehen ja veljen uskosta luopumisesta ilmoittaminen kosketti jokaista huoneessa olijaa. Sielunvihollinen oli saanut voiton.

Eikä tässä vielä kaikki: ”Ottakaa ja syökää, tämä on minun ruumiini” (Mark.14:22). Onko totta, että hänetkin, opettajamme ja esikuvamme, otetaan pois? Mitä muuta nämä sanat voisivatkaan merkitä?

Lopuksi Jeesus ennusti myös kaikkien opetuslastensa luopumisen. Kukaan ei ollutkaan toista kummempi: ”Te kaikki luovutte minusta” (Mark. 14:27).

Aterialla kohtasivat kaksi maailmaa: haikeus ja ilo, mutta myös menetyksen tuoma painolasti ja suru. Tunteiden puolesta tilanne voisi olla kenen tahansa uskovaisen elämästä.

Rohkeinkin luopui

Uskovainen ihminen voi kohdata elämänsä arjessa samanlaisia tuntoja kuin opetuslapset yöllä Getsemanen puutarhassa. Väsyttää, tulee nukahtelujakin, mutta syvempi toivo on silti olemassa. Tuonakin yönä Jeesus valvoi väsyneiden opetuslastensa puolesta. Helluntaina hän vuodatti Pyhän Henkensä puolustamaan uskovaista.

Getsemanessa Jeesus otettiin kiinni. Rohkeinkin opetuslapsista luopui, kun kukko lauloi. Synti painoi, mutta yön jälkeen tuli aamu. Elämä vei tuolloinkin opetuslapsia eteenpäin; tulivat uudet päivät ja vaiheet. Virsirunoilija laulaa kauniisti: ”Aurinkomme ylösnousi, paistaa voittovuorella. Lämmin valo sieltä loistaa, surut, murheet hajottaa.” (Vk. 105:1)

Murhe kääntyy iloksi

Tänäkin päivänä uskovainen ihminen saa kokea pääsiäisen tuomaa elämän käänteisyyttä. Aluksi on murhe omasta kohtalosta, syntisyydestä, jollakin ehkä kuolemankin suru. Läheisen ihmisen uskossa väsyminen on voinut koskettaa.

On surua synnistä ja sen tuomista haavoista, mutta edessä on kuitenkin ristinkuoleman kautta saatu voitto. Synnit saa tänäänkin uskoa anteeksi Jeesuksen nimessä ja veressä yksin Jumalan armosta Kristuksen ansion tähden.

Pyhä Henki lohduttaa uskovaista. Onko ihmeellisempää pääsiäistä olemassakaan kuin evankeliumin tuoma sydämen rauha. ”Armon Henki täyttää mielet, murheelliset ilolla. Rauhan tyven, puhdas ilma, Jeesuksesta virtailee. Epäilysten alta nousee köyhä sielu kiittämään. Ikävöitsen täältä päästä kotimaahan ikuiseen.”(Vk. 105:4)

Sampo Luukkonen

Julkaistu Päivämiehessä 16.4.2014.

Lisää aiheesta:

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Katri Isopahkala ja Heli Säkkinen (toim.)

Siionin Joulu 2018

Siionin Joulu vieraili lampolassa seurailemassa lampaiden elämää. Lehden hartaustekstit kertovat Vapahtajasta, joka toi ihmisille rauhan ja vapauden. Sivuilta löytyy myös hiljaista puhetta joulusta ilman rakasta läheistä. Lisäksi lehti sisältää muun muassa käytännönläheisiä vinkkejä jouluaskareisiin.

7 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi