Torstai 25.4.2019
"
Jeesus sanoi opetuslapsilleen: "Menkää kaikkialle maailmaan ja julistakaa evankeliumi kaikille luoduille." Mark. 16:15

Jumala kutsui työhönsä – Mooses esteli

Usko ja elämä - Matkaevääksi 30.4.2014 00:00 | Päivämies
Olen kuullut kerrottavan, että vuosikymmeniä sitten kyläläiset tekivät usein yhdessä kylvö- ja sadonkorjuutöitä. Vuoron perään niitä tehtiin eri talojen ja eri isäntien pelloilla. Yhdessä työt kävivät mukavammin ja nopeammin.
Työkaverista tai apulaisesta on suuri hyöty monessa asiassa. Olen tehnyt rakennustöitä sen verran, että osaan jo arvostaa aputyövoimaa. Kun levyttää seiniä tai vaikkapa paneloi kattoa, ei siitä meinaa tulla yksin mitään. Kaverin kanssa taas työ etenee vauhdilla ja sen lisäksi työn lomassa pystyy keskustelemaan.

Jotain edellä koetun kaltaista on siinäkin, kun annamme lahjojamme yhteiseen käyttöön ja yhteiseksi hyväksi. Kun meitä pyydetään erilaisiin tehtäviin Siionissa, estelemme usein sillä perusteella, että minä en ole sopiva kyseiseen tehtävään – omasta mielestäni. Olen puutteellinen, toiset ovat parempia. Estelihän Mooseskin, kun Jumala pyysi häntä johdattamaan Israelin kansan Egyptistä luvattuun maahan. Jumala oli kuitenkin valinnut Mooseksen tehtävään ja antoi hänelle siihen sopivat lahjat sekä sopivat avustajat. Hän on valinnut meidätkin tehtäviinsä ja antanut meille lahjat, jotka on katsonut sopiviksi.

Lahjoista on iloa

Paavali kannustaa meitä käyttämään rohkeasti lahjojamme: ”Meillä on saamamme armon mukaan erilaisia armolahjoja. Se, jolla on profetoimisen lahja, käyttäköön sitä sen mukaan kuin hänellä on uskoa. Palvelutehtävän saanut palvelkoon, opetustehtävän saanut opettakoon, rohkaisemisen lahjan saanut rohkaiskoon. Joka antaa omastaan, antakoon pyyteettömästi; joka johtaa, johtakoon tarmokkaasti; joka auttaa köyhiä, auttakoon iloisin mielin.” (Room. 12:6–8.) Samalla hän kehottaa meitä myös käymään tehtäviimme iloisella ja vapaalla mielellä.

Lahjoja käytetään yhteisen seurakunnan yhteiseksi parhaaksi. Jos osaamme ajatella, että Jumala on kutsunut meitä tehtäviin ja antanut niihin myös sopivaksi katsomansa lahjat, se vapauttaa meitä työhön. Kun näemme lahjamme Jumalan lahjoina, osaamme iloita niistä. Tarpeeton vaatimattomuus tai lahjojen väheksyminen ei ole Jumalan lahjoille kunniaksi.

Oman kokemuksen pohjalta

Korinttolaiskirjeessä Paavali muistuttaa rakkauden lähtökohdasta. Työmme ja palveluksemme ei vaikuta oikein, eikä se hyödytä mitään, jos siinä ei ole liikkeellepanevana voimana rakkaus (1. Kor. 13). Kun saamme olla Kristuksen hoidettavina Siionissa, oma rakkauden ja armon kokemuksemme vaikuttaa rakkauden toisiin ihmisiin. ”Rakkaus ohjatkoon elämäänne, onhan Kristuskin rakastanut meitä ja antanut meidän tähtemme itsensä lahjaksi, hyvältä tuoksuvaksi uhriksi Jumalalle”, kirjoittaa Paavali efesolaisille (Ef. 5:2).

Ihmisen suurin lahja on Pyhän Hengen voimasta saarnattu evankeliumi ja sen vaikuttama usko. Jumalan rakkaus näkyy kaikkein keskeisimmin siinä, kun syntinen saa ansiotta uskoa kaikki syntinsä anteeksi. Haluammehan olla tätä kalleinta aarretta ja lahjaa jakamassa. ”Lahjaksi olette saaneet, lahjaksi antakaa” (Matt. 10:8).

Tero Pitkälä

Julkaistu Päivämiehessä 30.4.2014.
 

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi