Keskiviikko 23.1.2019
"
Toivokaa ja iloitkaa, ahdingossa olkaa kestäviä, rukoilkaa hellittämättä. Room. 12:12

Jumala antaa avun

Usko ja elämä - Matkaevääksi 7.5.2014 00:00 | Päivämies
Jumala antaa avun – vai antaako? Erityisesti koettelemusten aikoina voi olla vaikea luottaa Jumalaan ja hänen apuunsa. Mielen täyttävät kysymykset, joihin ei tunnu löytyvän vastausta: Miksi näin? Miksi minulle? Miten selviän?
Ihminen on usein pohtinut, miksi maailmassa on tuskaa ja kärsimystä, vaikka Jumala on kaikkivaltias ja haluaa luomalleen ihmiselle pelkkää hyvää. Monesti kysymys nousee mieleen erityisen kipeänä silloin, kun se koskettaa itseä tai itselle läheistä ihmistä.

Kärsimyksen tarkoitus jää ihmiselle usein salaisuudeksi. Vaikka Jumalan lapsella saattaa olla elämässään paljon vaikeita ratkaisemattomia kysymyksiä, elävä usko on kuitenkin pohjimmiltaan lujaa luottamusta Jumalaan (Hepr. 11:1). Tuon luottamuksen varassa voi myös kysymysten ja epäilysten keskellä antaa itsensä Luojan kaikkivoivien käsivarsien kannatettavaksi.

Jumala herättää kärsimyksillä

Jumala saattaa koettelemusten kautta muistuttaa ihmiselle, mikä on tämän paikka ja mitkä ovat tämän mahdollisuudet. Ihminen on erehtyvä, rajallinen ja syntinen eikä pysty hallitsemaan edes omaa elämäänsä. Hänellä ei ole muuta mahdollisuutta kuin turvautua ja luottaa Jumalaan.

Epäuskoista ihmistä Jumala pyrkii riisumaan oman voiman tunteesta ja omavanhurskaudesta niin, että tämä kääntyy Jumalan puoleen. Kirkkomme vuoden 1948 kristinoppi toteaa, että Pyhä Henki herättää syntistä elämänkohtaloilla, kärsimyksillä ja toisten esimerkillä, mutta erityisesti Jumalan sanalla (KO 67). Jumala ohjaa sanansa kautta syntejään katuvaa ihmistä turvautumaan Jeesuksen valmistamaan pelastukseen.

Jeesuksessa apu jokaiselle

Jumala on auttanut meitä kaikkia, jokaista ihmistä, Pojassaan Jeesuksessa Kristuksessa. Jeesus sovitti ristillä koko maailman synnit ja avasi ylösnousemuksellaan jokaiselle uskovaiselle tien taivaaseen.

Jokainen ihminen elämäntilanteesta riippumatta saa ottaa vastaan Jumalan lahjoittaman pelastuksen. Jeesus lupaa: ”Pyytävä saa, etsijä löytää, ja jokaiselle, joka kolkuttaa, avataan” (Luuk. 11:10).

Ihmisen ajallinen elämä on parhaimmillaankin lyhyt ja vajavainen. Sen sijaan ikuinen elämä taivaassa on täydellistä. Ihmiselämän tärkein ja arvokkain asia on elävä usko ja sen tuoma pelastus.

Jeesus kehottaa: ”Älkää kootko itsellenne aarteita maan päälle. – – Kootkaa itsellenne aarteita taivaaseen. Siellä ei koi eikä ruoste tee tuhojaan eivätkä varkaat murtaudu sisään ja varasta.” (Matt. 6:19–20.)

Kaikki kääntyy parhain päin

Apostoli Paavali oli joutunut elämässään moniin hyvin vaikeisiin tilanteisiin. Hän kertoo: ”Olen ollut vaarassa hukkua jokiin ja joutua rosvojen käsiin, vaarassa niin maanmiesteni kuin vierasheimoisten joukossa, vaarassa kaupungissa ja autiomaassa, vaarassa merellä, vaarassa valeveljien parissa. Olen raatanut ja nähnyt vaivaa, valvonut paljon, kärsinyt nälkää ja janoa, paastonnut usein, palellut vähissä vaatteissa.” (2. Kor. 11:26–27.)

Paavali ei koettelemuksistaan huolimatta menettänyt uskoaan Jumalaan ja hänen apuunsa. Hän vakuutti myöhemmin: ”Me tiedämme, että kaikki koituu niiden parhaaksi, jotka rakastavat Jumalaa ja jotka hän on suunnitelmansa mukaisesti kutsunut omikseen” (Room. 8:28).

Elämän rikkinäisyydenkin keskellä saamme luottaa Jumalan johdatukseen, vaikka emme aina hänen teitään ymmärräkään. Mikään ei voi erottaa meitä Jumalan rakkaudesta, joka on tullut ilmi Kristuksessa Jeesuksessa, meidän Herrassamme (Room. 8:39).

Pekka Aittakumpu

Julkaistu Päivämiehessä 7.5.2014.

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi