Torstai 25.4.2019
"
Jeesus sanoi opetuslapsilleen: "Menkää kaikkialle maailmaan ja julistakaa evankeliumi kaikille luoduille." Mark. 16:15

Lempeys rakentaa

Usko ja elämä - Matkaevääksi 14.5.2014 00:00 | Päivämies
Kirjoitan tätä Matkaevästä aviopuolisoleirillä. On myöhäinen lauantai-ilta, ja toimituksesta saamani sähköposti kehotti palauttamaan kirjoituksen viimeistään huomenna. Siispä jätin veljellisen saunaseuran väliin ja vetäydyin huoneeseemme pohtimaan annettua aihetta. Aiheeksi olen saanut Jaakobin kirjeen 1. luvun jakeet 17–21, joissa Jaakob kehottaa sävyisyyteen. Joudun tässä kirjoituksessa pohtimaan teemaa, jossa koen itse olevani oppilas, kuin esikoululainen.
Sana sävyisyys herättää mielikuvan muun muassa lempeydestä, ystävällisyydestä ja kärsivällisyydestä. Lisäksi liitän mielessäni sävyisyyteen armollisen ja ymmärtäväisen lähimmäisenrakkauden sekä nöyryyden. Kaikki nämä ovat tavoiteltavia ominaisuuksia, jotka itse kukin varmasti mielellään liittäisi osaksi omaa persoonaansa. Tällaisia arvokkaita luonteenpiirteitä on hyvä pyytää itselleen Jumalalta. Jos taas näitä lahjoja on jo Jumalalta saanut, niin yhtä tärkeää on muistaa kiittää niiden antajaa, sillä ”Jokainen hyvä anti ja jokainen täydellinen lahja tulee ylhäältä, taivaan tähtien Isältä” (Jaak. 1:17).

Lääke synnin vaivaan

Jumalan lapsina olemme kaksiosaisia ja huomaamme kahden valtakunnan välisen taistelun itsessämme. Sydämessämme yhdymme Jumalan sanan opetukseen sävyisyydestä, mutta arkisissa tilanteissa, usein juuri läheisissä ihmissuhteissa vanha osamme saa vallan. Silloin tarvitsemme totuuden sanaa, lääkettä, jolla Jumala edelleenkin parantaa syntiturmelusta Pyhän Henkensä armolla. Sama lääke auttaa kaikkiin syntivaivoihin ja kykenee jopa antamaan uskossaan kuolleelle uuden elämän uudestisyntymisen kautta. ”Päätöksensä mukaan hän synnytti meidät totuuden sanalla, että olisimme hänen luomistekojensa ensi hedelmä” (Jaak. 1:18).

Vioistamme ja epäonnistumisistamme huolimatta, Kristuksen ylimmäispapillisen rukouksen mukaisesti, Jumala pyhittää meitä totuudessa, kun korjaamme vikojamme pyhällä evankeliumilla. Armo myös opettaa hylkäämään kaiken Jumalan tahdon vastaisen.

Sana sielun pelastukseksi

Joskus voi tuntua mahdottomalta taivuttaa ja taltuttaa oman luonteen kiivaus sävyisyyden kehotuksen mukaiseksi. Erityisesti kasvatustyössä, mutta myös aviopuolisona huomaan helposti hakevani kärsimättömyydelleni oikeutusta. Jaakob kuitenkin muistuttaa, että ”viha ei johda oikeudenmukaisuuteen, jota Jumala tahtoo” (Jaak. 1:20). Jaakobin kehotusten päämäärä on kuitenkin ajallista elämäämme kauempana. Emmehän usko tätä aikaa varten.

”Olkaa siis sävyisiä ja pankaa pois kaikki saasta ja pahuus. Ottakaa vastaan sana, joka on teihin istutettu ja joka voi pelastaa teidän sielunne.” (Jaak. 1:21.) Jumalan lapsi taistelee Hengen asein itsessään asuvaa turmelusta vastaan. Hän saa iloita jo täällä ajassa evankeliumin voimasta. Taivaan kirkkaudessa hänen ilonsa muuttuu täydelliseksi.

Paavo Rusava

Julkaistu Päivämiehessä 14.5.2014.

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi