Keskiviikko 16.1.2019
"
Hän pelasti meidät pesemällä meidät puhtaiksi, niin että synnyimme uudesti ja Pyhä Henki uudisti meidät. Tit. 3:5

Lempeys rakentaa

Usko ja elämä - Matkaevääksi 14.5.2014 00:00 | Päivämies
Kirjoitan tätä Matkaevästä aviopuolisoleirillä. On myöhäinen lauantai-ilta, ja toimituksesta saamani sähköposti kehotti palauttamaan kirjoituksen viimeistään huomenna. Siispä jätin veljellisen saunaseuran väliin ja vetäydyin huoneeseemme pohtimaan annettua aihetta. Aiheeksi olen saanut Jaakobin kirjeen 1. luvun jakeet 17–21, joissa Jaakob kehottaa sävyisyyteen. Joudun tässä kirjoituksessa pohtimaan teemaa, jossa koen itse olevani oppilas, kuin esikoululainen.
Sana sävyisyys herättää mielikuvan muun muassa lempeydestä, ystävällisyydestä ja kärsivällisyydestä. Lisäksi liitän mielessäni sävyisyyteen armollisen ja ymmärtäväisen lähimmäisenrakkauden sekä nöyryyden. Kaikki nämä ovat tavoiteltavia ominaisuuksia, jotka itse kukin varmasti mielellään liittäisi osaksi omaa persoonaansa. Tällaisia arvokkaita luonteenpiirteitä on hyvä pyytää itselleen Jumalalta. Jos taas näitä lahjoja on jo Jumalalta saanut, niin yhtä tärkeää on muistaa kiittää niiden antajaa, sillä ”Jokainen hyvä anti ja jokainen täydellinen lahja tulee ylhäältä, taivaan tähtien Isältä” (Jaak. 1:17).

Lääke synnin vaivaan

Jumalan lapsina olemme kaksiosaisia ja huomaamme kahden valtakunnan välisen taistelun itsessämme. Sydämessämme yhdymme Jumalan sanan opetukseen sävyisyydestä, mutta arkisissa tilanteissa, usein juuri läheisissä ihmissuhteissa vanha osamme saa vallan. Silloin tarvitsemme totuuden sanaa, lääkettä, jolla Jumala edelleenkin parantaa syntiturmelusta Pyhän Henkensä armolla. Sama lääke auttaa kaikkiin syntivaivoihin ja kykenee jopa antamaan uskossaan kuolleelle uuden elämän uudestisyntymisen kautta. ”Päätöksensä mukaan hän synnytti meidät totuuden sanalla, että olisimme hänen luomistekojensa ensi hedelmä” (Jaak. 1:18).

Vioistamme ja epäonnistumisistamme huolimatta, Kristuksen ylimmäispapillisen rukouksen mukaisesti, Jumala pyhittää meitä totuudessa, kun korjaamme vikojamme pyhällä evankeliumilla. Armo myös opettaa hylkäämään kaiken Jumalan tahdon vastaisen.

Sana sielun pelastukseksi

Joskus voi tuntua mahdottomalta taivuttaa ja taltuttaa oman luonteen kiivaus sävyisyyden kehotuksen mukaiseksi. Erityisesti kasvatustyössä, mutta myös aviopuolisona huomaan helposti hakevani kärsimättömyydelleni oikeutusta. Jaakob kuitenkin muistuttaa, että ”viha ei johda oikeudenmukaisuuteen, jota Jumala tahtoo” (Jaak. 1:20). Jaakobin kehotusten päämäärä on kuitenkin ajallista elämäämme kauempana. Emmehän usko tätä aikaa varten.

”Olkaa siis sävyisiä ja pankaa pois kaikki saasta ja pahuus. Ottakaa vastaan sana, joka on teihin istutettu ja joka voi pelastaa teidän sielunne.” (Jaak. 1:21.) Jumalan lapsi taistelee Hengen asein itsessään asuvaa turmelusta vastaan. Hän saa iloita jo täällä ajassa evankeliumin voimasta. Taivaan kirkkaudessa hänen ilonsa muuttuu täydelliseksi.

Paavo Rusava

Julkaistu Päivämiehessä 14.5.2014.

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi