Maanantai 22.7.2019
"
Kuinka ihanat ovat vuorilla ilosanoman tuojan askelet! Hän ilmoittaa rauhan tulon, tuo suuren ilosanoman. Jes. 52:7

Jumala kutsuu ja kokoaa kansaansa

Usko ja elämä - Matkaevääksi 4.6.2014 00:00 | Päivämies


Maailmassa on paljon eri kansoja. Yhdistyneisiin kansakuntiin kuuluu 193 jäsenvaltiota. Eri valtioiden alueella asuu paljon myös sellaisia ryhmiä, jotka mieltävät itsensä omaksi kansaksi, vaikka heillä ei ole omaa maata. Heillä voi olla oma kieli, kulttuuri, hallinto ja rahakin.
Kansallisuus on useimmille ihmisille tärkeä. Kotimaa ja synnyinseutu ovat osa sitä kokonaiskuvaa, joka meillä on itsestämme. Lähes jokaisella ihmisellä on tarve kuulua johonkin joukkoon tai ryhmään. Koemme turvallisuutta, kun ympärillämme on ihmisiä, joiden kanssa koemme yhteenkuuluvuutta. Vieraassa maassa ja ympäristössä jo yhteinen kieli riittää luomaan yhteyden ihmisten välille.

Muukalaisen osa

Joskus ihmiset joutuvat jättämään kotimaansa ja lähtemään vieraaseen ympäristöön. Tämä on tuttua Raamatussakin. Israelin kansa joutui pakkosiirtolaisuuteen noin 600 vuotta ennen Jeesuksen syntymää.

Yksi pakkosiirtolaiseksi joutunut oli jerusalemilaisen papin poika Hesekiel. Profeetta Hesekiel oli puhunut onnettomuudesta, joka Jerusalemia ja Juudan kansaa kohtaisi, jos se ei luopuisi syntielämästä. Kansa ei ollut kuunnellut häntä. Profeetta sai tuoda pakkosiirtolaisille Jumalalta toivoa antavan viestin: ”Minä otan teidät vieraiden kansojen keskeltä, minä kokoan teidät kaikista maista ja tuon teidät omaan maahanne” (Hes. 36:24).

Muukalaisen osa on usein ankara. Koko elinpiiri on mullistunut. Omaisuus, tutut tavat, säännöt ja ympäristö ovat jääneet taakse. Edessä on valtavasti opettelemista, kuten uusi kieli, uudet lait ja uusi elämäntapa. Mielessä on huoli kotimaahan jääneistä läheisistä ja kaipuu synnyinseudulle. Sen lisäksi vieraassa maassa saattaa kohdata vihamielisyyttä. Tätä kaikkea joutui Israelin kansa kokemaan, eikä se ole vierasta nyky-Suomessakaan. Hesekiel kuitenkin puhui kärsivälle kansalle toivon sanoja. 

Saastasta puhdistettu

Jumala ei luvannut Hesekielin kautta vain sitä, että kansa pääsee palaamaan kotiinsa, vaan hän lupasi myös puhdistaa heidät kaikesta saastasta. ”Minä vihmon teidän päällenne puhdasta vettä, niin että te puhdistutte, minä puhdistan teidät kaikesta saastastanne ja epäjumalienne kaikesta iljettävyydestä” (Hes. 36:25). Jumala ei hylännyt hänestä luopunutta kansaa, vaan oli valmis antamaan anteeksi ja suomaan heille mahdollisuuden aloittaa alusta. 

Kotiin palaamisen ja anteeksi antamisen lisäksi Hesekiel kertoi vielä kolmannenkin lupauksen. Jumala  lupasi uudistaa heidät. ”Minä annan teille uuden sydämen ja teidän sisimpäänne uuden hengen. Minä otan teidän rinnastanne kivisydämen pois ja annan tilalle elävän sydämen” (Hes. 36:26). Uusi henki auttoi kansaa elämään Jumalan tahdon mukaisesti. Hengen tehtävä oli auttaa ja ohjata ihmisiä, jotka olivat vaarassa eksyä Jumalasta.

Kivisydämet eläviksi

Kaikki nämä kolme lupausta ovat ajankohtaisia myös tämän ajan ihmisille. Jumala on luvannut, että hän kokoaa kerran kansansa kaikista maan ääristä ja vie sen perille taivaalliseen kotimaahan. Siinä maassa ei enää tarvitse kokea vierautta ja muukalaisuutta. Jumalan valtakunnasta luvataan edelleen katuvalle syntiselle anteeksiantoa.

Hesekielin kielikuvaa lainaten tuota anteeksiantamuksen puhdistavaa vettä vihmotaan kohta alkavissa suviseuroissa ja kaikkialla, missä Jumalan kansa on koolla. Jumala lupaa myös jokaiselle, joka ilosanoman uskoo, ettei tässä ajassa tarvitse kulkea yksin. Hän lupaa tehdä meidänkin kiviset sydämemme eläviksi ja antaa Pyhän Henkensä meille oppaaksi, neuvojaksi ja lohduttajaksi.

Harri Isopahkala

Julkaistu Päivämiehessä 4.6.2014.

Kuva: Matias Haaraniemi

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi