Tiistai 25.9.2018
"
Herra sanoo: "Peseytykää, puhdistautukaa, tehkää loppu pahoista töistänne, ne ovat aina silmissäni. Lakatkaa tekemästä pahaa." Jes. 1:16

Jumala kutsuu ja kokoaa kansaansa

Usko ja elämä - Matkaevääksi 4.6.2014 00:00 | Päivämies


Maailmassa on paljon eri kansoja. Yhdistyneisiin kansakuntiin kuuluu 193 jäsenvaltiota. Eri valtioiden alueella asuu paljon myös sellaisia ryhmiä, jotka mieltävät itsensä omaksi kansaksi, vaikka heillä ei ole omaa maata. Heillä voi olla oma kieli, kulttuuri, hallinto ja rahakin.
Kansallisuus on useimmille ihmisille tärkeä. Kotimaa ja synnyinseutu ovat osa sitä kokonaiskuvaa, joka meillä on itsestämme. Lähes jokaisella ihmisellä on tarve kuulua johonkin joukkoon tai ryhmään. Koemme turvallisuutta, kun ympärillämme on ihmisiä, joiden kanssa koemme yhteenkuuluvuutta. Vieraassa maassa ja ympäristössä jo yhteinen kieli riittää luomaan yhteyden ihmisten välille.

Muukalaisen osa

Joskus ihmiset joutuvat jättämään kotimaansa ja lähtemään vieraaseen ympäristöön. Tämä on tuttua Raamatussakin. Israelin kansa joutui pakkosiirtolaisuuteen noin 600 vuotta ennen Jeesuksen syntymää.

Yksi pakkosiirtolaiseksi joutunut oli jerusalemilaisen papin poika Hesekiel. Profeetta Hesekiel oli puhunut onnettomuudesta, joka Jerusalemia ja Juudan kansaa kohtaisi, jos se ei luopuisi syntielämästä. Kansa ei ollut kuunnellut häntä. Profeetta sai tuoda pakkosiirtolaisille Jumalalta toivoa antavan viestin: ”Minä otan teidät vieraiden kansojen keskeltä, minä kokoan teidät kaikista maista ja tuon teidät omaan maahanne” (Hes. 36:24).

Muukalaisen osa on usein ankara. Koko elinpiiri on mullistunut. Omaisuus, tutut tavat, säännöt ja ympäristö ovat jääneet taakse. Edessä on valtavasti opettelemista, kuten uusi kieli, uudet lait ja uusi elämäntapa. Mielessä on huoli kotimaahan jääneistä läheisistä ja kaipuu synnyinseudulle. Sen lisäksi vieraassa maassa saattaa kohdata vihamielisyyttä. Tätä kaikkea joutui Israelin kansa kokemaan, eikä se ole vierasta nyky-Suomessakaan. Hesekiel kuitenkin puhui kärsivälle kansalle toivon sanoja. 

Saastasta puhdistettu

Jumala ei luvannut Hesekielin kautta vain sitä, että kansa pääsee palaamaan kotiinsa, vaan hän lupasi myös puhdistaa heidät kaikesta saastasta. ”Minä vihmon teidän päällenne puhdasta vettä, niin että te puhdistutte, minä puhdistan teidät kaikesta saastastanne ja epäjumalienne kaikesta iljettävyydestä” (Hes. 36:25). Jumala ei hylännyt hänestä luopunutta kansaa, vaan oli valmis antamaan anteeksi ja suomaan heille mahdollisuuden aloittaa alusta. 

Kotiin palaamisen ja anteeksi antamisen lisäksi Hesekiel kertoi vielä kolmannenkin lupauksen. Jumala  lupasi uudistaa heidät. ”Minä annan teille uuden sydämen ja teidän sisimpäänne uuden hengen. Minä otan teidän rinnastanne kivisydämen pois ja annan tilalle elävän sydämen” (Hes. 36:26). Uusi henki auttoi kansaa elämään Jumalan tahdon mukaisesti. Hengen tehtävä oli auttaa ja ohjata ihmisiä, jotka olivat vaarassa eksyä Jumalasta.

Kivisydämet eläviksi

Kaikki nämä kolme lupausta ovat ajankohtaisia myös tämän ajan ihmisille. Jumala on luvannut, että hän kokoaa kerran kansansa kaikista maan ääristä ja vie sen perille taivaalliseen kotimaahan. Siinä maassa ei enää tarvitse kokea vierautta ja muukalaisuutta. Jumalan valtakunnasta luvataan edelleen katuvalle syntiselle anteeksiantoa.

Hesekielin kielikuvaa lainaten tuota anteeksiantamuksen puhdistavaa vettä vihmotaan kohta alkavissa suviseuroissa ja kaikkialla, missä Jumalan kansa on koolla. Jumala lupaa myös jokaiselle, joka ilosanoman uskoo, ettei tässä ajassa tarvitse kulkea yksin. Hän lupaa tehdä meidänkin kiviset sydämemme eläviksi ja antaa Pyhän Henkensä meille oppaaksi, neuvojaksi ja lohduttajaksi.

Harri Isopahkala

Julkaistu Päivämiehessä 4.6.2014.

Kuva: Matias Haaraniemi


Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Toim. Eero Kukko ja Juha Paukkeri

ALKUSOITOT, SIIONIN LAULUT

Nuottikirja, joka sisältää alkusoiton jokaiseen Siionin lauluun. Alkusoittoja on 35 eri säveltäjältä. Kirja sopii kaikille seuroissa, kodeissa ja seurakuntatyössä näitä lauluja soittaville.

30 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Toim. Ari-Pekka Palola

Kristus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti

Kirja antaa tietoa vanhoillislestadiolaisen opetuksesta ja avaa sitä, mihin uskosta nousevat opinkäsitykset pohjautuvat. Artikkeleissa avataan myös käsitteiden merkityksiä. 

25 €

Liisa Louhisalmi

AATOKSEN SAIRAALAREISSU

Helppolukuinen lastenkirja, joka tutustuttaa lasta sairaalamaailmaan.

17 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi