Tiistai 23.4.2019
"
Me julistamme teille ilosanoman: Minkä Jumala lupasi meidän isillemme, sen hän on täyttänyt meille, heidän lapsilleen. Hän on herättänyt Jeesuksen kuolleista. Ap. t. 13:32-33

Henki yhdistää

Usko ja elämä - Matkaevääksi 11.6.2014 00:00 | Päivämies
Vastikään minut pysäytti kadulla henkilö, jolla oli Raamattu kädessään. Hän pyysi, että saisi kertoa minulle uskostaan. Kuuntelin ja totesin sitten, että hänen uskonkäsityksensä tuntui minusta hyvin vieraalta ja etten löytänyt siihen perusteita Raamatusta.
Keskustellessamme koin, ettei välillämme ollut Pyhän Hengen luomaa uskonyhteyttä ja yhtäläistä ymmärrystä uskonperusteista. Näytin hänelle Raamatusta muutamia kohtia, joiden pohjalta kerroin, miten itse uskon.

Yksi usko ja ymmärrys

Raamatun mukaan Pyhä Henki kokoaa Jumalan lapset maan päällä Jumalan seurakunnaksi, jolla on yhdenlainen ja yhteinen uskonkäsitys. Apostolisessa uskontunnustuksessa tunnustamme uskovamme ”pyhän yhteisen seurakunnan” ja ”pyhäin yhteyden”.

Martti Luther selittää uskontunnustusta Isossa katekismuksessaan: ”Maan päällä on pieni pyhä joukko ja yhteisö, joka koostuu pelkistä pyhistä ihmisistä. Sillä on yksi pää, Kristus, ja Pyhä Henki on kutsunut sen koolle. Sillä on yksi usko, yksi mieli ja ymmärrys. Sillä on monenlaisia armolahjoja, mutta se on yksimielinen rakkaudessa, puolueita ei siinä ole eikä hajaannusta.”

Sanan kautta pyhien yhteisöön

Tarjosin kadulla tapaamalleni henkilölle syntien anteeksiantamuksen evankeliumia, mutta hän ei halunnut ottaa sitä vastaan. Hänen mukaansa sitä ei tarvita uskon syntymiseksi. Raamatun mukaan usko kuitenkin syntyy juuri evankeliumin kuulemisesta (Room. 10:16–17).

Luther toteaa uskontunnustuksen selityksessään: ”Emme me, et sinä enkä minä, voisi koskaan saada Kristuksesta mitään tietoa emmekä voisi uskoa häneen ja saada häntä Herraksemme, ellei Pyhä Henki sitä aarretta tarjoaisi evankeliumin saarnan välityksellä. – – Sanan kuulemisesta alkaa pääsy pyhien yhteisöön.”

Kun Pyhä Henki ohjaa ihmisen parannuksen kautta pyhien yhteyteen, hänestä tulee tämän opettaja (Joh. 14:26, 1. Kor. 2:9–10). Pyhä Henki antaa Jumalan lapsille yhteisen ymmärryksen siitä, miten ihminen pääsee Jumalan lapseksi ja varjeltuu tässä osassa. Kirkkomme vuoden 1948 Kristinoppi toteaa, että Kristuksen työ maailmassa jatkuu Pyhän Hengen työnä hänen seurakunnassaan (KO 44).

Henki todistaa

Pyhien yhteys on jotain, mitä ihminen ei voi nähdä ajallisilla silmillään. Parannuksen armon saanut uskovainen ihminen voi kuitenkin nähdä Jumalan valtakunnan uskon kautta. (Luuk. 17:21, Joh. 3:3.) Paavali kirjoittaa: ”Henki itse todistaa yhdessä meidän henkemme kanssa, että olemme Jumalan lapsia” (Room. 8:16).

Paavali havainnollisti Jumalan lasten yhteyttä toisiinsa ja Kristukseen kirjoittaessaan ruumiista ja sen jäsenistä. ”Me olemme kaikki yhdessä Hengessä kastetut yhdeksi ruumiiksi” (1. Kor. 12:13). Tämän seurakuntaruumiin pää on Kristus – ruumiin Vapahtaja (Ef. 5:23).

Hengen yhteyden vaaliminen

Synti, sielunvihollinen ja maailma pyrkivät rikkomaan Hengen yhteyden. Raamattu kehottaa Jumalan lapsia vaalimaan ja hoitamaan tätä yhteyttä ja keskinäistä rakkautta: ”Kehotan teitä siis elämään saamanne kutsun arvoisesti, aina nöyrinä, lempeinä ja kärsivällisinä. Auttakoon rakkaus teitä tulemaan toimeen keskenänne. Pyrkikää rauhan sitein säilyttämään Hengen luoma ykseys.” (Ef. 4:1–3.)

Pyhien yhteys toteutuu täydellisenä Kristuksen toisen tulemisen päivänä. Silloin hänen seurakuntansa ilmestyy kirkastettuna ja riemuitsevana (KO 50). Sitä kohti kuljemme pyhien yhteydessä anteeksiantamuksen evankeliumin voimin.

Pekka Aittakumpu

Julkaistu Päivämiehessä 11.6.2014.

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi