Tiistai 20.8.2019
"
Älä unohda laupeutta, älä uskollisuutta - kiedo ne kaulaasi, kirjoita sydämesi tauluun, niin saat rakkautta ja kiitosta sekä Jumalalta että ihmisiltä. Sananl. 3:3-4

Henki yhdistää

Usko ja elämä - Matkaevääksi 11.6.2014 00:00 | Päivämies
Vastikään minut pysäytti kadulla henkilö, jolla oli Raamattu kädessään. Hän pyysi, että saisi kertoa minulle uskostaan. Kuuntelin ja totesin sitten, että hänen uskonkäsityksensä tuntui minusta hyvin vieraalta ja etten löytänyt siihen perusteita Raamatusta.
Keskustellessamme koin, ettei välillämme ollut Pyhän Hengen luomaa uskonyhteyttä ja yhtäläistä ymmärrystä uskonperusteista. Näytin hänelle Raamatusta muutamia kohtia, joiden pohjalta kerroin, miten itse uskon.

Yksi usko ja ymmärrys

Raamatun mukaan Pyhä Henki kokoaa Jumalan lapset maan päällä Jumalan seurakunnaksi, jolla on yhdenlainen ja yhteinen uskonkäsitys. Apostolisessa uskontunnustuksessa tunnustamme uskovamme ”pyhän yhteisen seurakunnan” ja ”pyhäin yhteyden”.

Martti Luther selittää uskontunnustusta Isossa katekismuksessaan: ”Maan päällä on pieni pyhä joukko ja yhteisö, joka koostuu pelkistä pyhistä ihmisistä. Sillä on yksi pää, Kristus, ja Pyhä Henki on kutsunut sen koolle. Sillä on yksi usko, yksi mieli ja ymmärrys. Sillä on monenlaisia armolahjoja, mutta se on yksimielinen rakkaudessa, puolueita ei siinä ole eikä hajaannusta.”

Sanan kautta pyhien yhteisöön

Tarjosin kadulla tapaamalleni henkilölle syntien anteeksiantamuksen evankeliumia, mutta hän ei halunnut ottaa sitä vastaan. Hänen mukaansa sitä ei tarvita uskon syntymiseksi. Raamatun mukaan usko kuitenkin syntyy juuri evankeliumin kuulemisesta (Room. 10:16–17).

Luther toteaa uskontunnustuksen selityksessään: ”Emme me, et sinä enkä minä, voisi koskaan saada Kristuksesta mitään tietoa emmekä voisi uskoa häneen ja saada häntä Herraksemme, ellei Pyhä Henki sitä aarretta tarjoaisi evankeliumin saarnan välityksellä. – – Sanan kuulemisesta alkaa pääsy pyhien yhteisöön.”

Kun Pyhä Henki ohjaa ihmisen parannuksen kautta pyhien yhteyteen, hänestä tulee tämän opettaja (Joh. 14:26, 1. Kor. 2:9–10). Pyhä Henki antaa Jumalan lapsille yhteisen ymmärryksen siitä, miten ihminen pääsee Jumalan lapseksi ja varjeltuu tässä osassa. Kirkkomme vuoden 1948 Kristinoppi toteaa, että Kristuksen työ maailmassa jatkuu Pyhän Hengen työnä hänen seurakunnassaan (KO 44).

Henki todistaa

Pyhien yhteys on jotain, mitä ihminen ei voi nähdä ajallisilla silmillään. Parannuksen armon saanut uskovainen ihminen voi kuitenkin nähdä Jumalan valtakunnan uskon kautta. (Luuk. 17:21, Joh. 3:3.) Paavali kirjoittaa: ”Henki itse todistaa yhdessä meidän henkemme kanssa, että olemme Jumalan lapsia” (Room. 8:16).

Paavali havainnollisti Jumalan lasten yhteyttä toisiinsa ja Kristukseen kirjoittaessaan ruumiista ja sen jäsenistä. ”Me olemme kaikki yhdessä Hengessä kastetut yhdeksi ruumiiksi” (1. Kor. 12:13). Tämän seurakuntaruumiin pää on Kristus – ruumiin Vapahtaja (Ef. 5:23).

Hengen yhteyden vaaliminen

Synti, sielunvihollinen ja maailma pyrkivät rikkomaan Hengen yhteyden. Raamattu kehottaa Jumalan lapsia vaalimaan ja hoitamaan tätä yhteyttä ja keskinäistä rakkautta: ”Kehotan teitä siis elämään saamanne kutsun arvoisesti, aina nöyrinä, lempeinä ja kärsivällisinä. Auttakoon rakkaus teitä tulemaan toimeen keskenänne. Pyrkikää rauhan sitein säilyttämään Hengen luoma ykseys.” (Ef. 4:1–3.)

Pyhien yhteys toteutuu täydellisenä Kristuksen toisen tulemisen päivänä. Silloin hänen seurakuntansa ilmestyy kirkastettuna ja riemuitsevana (KO 50). Sitä kohti kuljemme pyhien yhteydessä anteeksiantamuksen evankeliumin voimin.

Pekka Aittakumpu

Julkaistu Päivämiehessä 11.6.2014.

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi