Perjantai 22.2.2019
"
Minä rakastan sinua, Herra, sinä olet minun voimani. Ps. 18:2

Henki yhdistää

Usko ja elämä - Matkaevääksi 11.6.2014 00:00 | Päivämies
Vastikään minut pysäytti kadulla henkilö, jolla oli Raamattu kädessään. Hän pyysi, että saisi kertoa minulle uskostaan. Kuuntelin ja totesin sitten, että hänen uskonkäsityksensä tuntui minusta hyvin vieraalta ja etten löytänyt siihen perusteita Raamatusta.
Keskustellessamme koin, ettei välillämme ollut Pyhän Hengen luomaa uskonyhteyttä ja yhtäläistä ymmärrystä uskonperusteista. Näytin hänelle Raamatusta muutamia kohtia, joiden pohjalta kerroin, miten itse uskon.

Yksi usko ja ymmärrys

Raamatun mukaan Pyhä Henki kokoaa Jumalan lapset maan päällä Jumalan seurakunnaksi, jolla on yhdenlainen ja yhteinen uskonkäsitys. Apostolisessa uskontunnustuksessa tunnustamme uskovamme ”pyhän yhteisen seurakunnan” ja ”pyhäin yhteyden”.

Martti Luther selittää uskontunnustusta Isossa katekismuksessaan: ”Maan päällä on pieni pyhä joukko ja yhteisö, joka koostuu pelkistä pyhistä ihmisistä. Sillä on yksi pää, Kristus, ja Pyhä Henki on kutsunut sen koolle. Sillä on yksi usko, yksi mieli ja ymmärrys. Sillä on monenlaisia armolahjoja, mutta se on yksimielinen rakkaudessa, puolueita ei siinä ole eikä hajaannusta.”

Sanan kautta pyhien yhteisöön

Tarjosin kadulla tapaamalleni henkilölle syntien anteeksiantamuksen evankeliumia, mutta hän ei halunnut ottaa sitä vastaan. Hänen mukaansa sitä ei tarvita uskon syntymiseksi. Raamatun mukaan usko kuitenkin syntyy juuri evankeliumin kuulemisesta (Room. 10:16–17).

Luther toteaa uskontunnustuksen selityksessään: ”Emme me, et sinä enkä minä, voisi koskaan saada Kristuksesta mitään tietoa emmekä voisi uskoa häneen ja saada häntä Herraksemme, ellei Pyhä Henki sitä aarretta tarjoaisi evankeliumin saarnan välityksellä. – – Sanan kuulemisesta alkaa pääsy pyhien yhteisöön.”

Kun Pyhä Henki ohjaa ihmisen parannuksen kautta pyhien yhteyteen, hänestä tulee tämän opettaja (Joh. 14:26, 1. Kor. 2:9–10). Pyhä Henki antaa Jumalan lapsille yhteisen ymmärryksen siitä, miten ihminen pääsee Jumalan lapseksi ja varjeltuu tässä osassa. Kirkkomme vuoden 1948 Kristinoppi toteaa, että Kristuksen työ maailmassa jatkuu Pyhän Hengen työnä hänen seurakunnassaan (KO 44).

Henki todistaa

Pyhien yhteys on jotain, mitä ihminen ei voi nähdä ajallisilla silmillään. Parannuksen armon saanut uskovainen ihminen voi kuitenkin nähdä Jumalan valtakunnan uskon kautta. (Luuk. 17:21, Joh. 3:3.) Paavali kirjoittaa: ”Henki itse todistaa yhdessä meidän henkemme kanssa, että olemme Jumalan lapsia” (Room. 8:16).

Paavali havainnollisti Jumalan lasten yhteyttä toisiinsa ja Kristukseen kirjoittaessaan ruumiista ja sen jäsenistä. ”Me olemme kaikki yhdessä Hengessä kastetut yhdeksi ruumiiksi” (1. Kor. 12:13). Tämän seurakuntaruumiin pää on Kristus – ruumiin Vapahtaja (Ef. 5:23).

Hengen yhteyden vaaliminen

Synti, sielunvihollinen ja maailma pyrkivät rikkomaan Hengen yhteyden. Raamattu kehottaa Jumalan lapsia vaalimaan ja hoitamaan tätä yhteyttä ja keskinäistä rakkautta: ”Kehotan teitä siis elämään saamanne kutsun arvoisesti, aina nöyrinä, lempeinä ja kärsivällisinä. Auttakoon rakkaus teitä tulemaan toimeen keskenänne. Pyrkikää rauhan sitein säilyttämään Hengen luoma ykseys.” (Ef. 4:1–3.)

Pyhien yhteys toteutuu täydellisenä Kristuksen toisen tulemisen päivänä. Silloin hänen seurakuntansa ilmestyy kirkastettuna ja riemuitsevana (KO 50). Sitä kohti kuljemme pyhien yhteydessä anteeksiantamuksen evankeliumin voimin.

Pekka Aittakumpu

Julkaistu Päivämiehessä 11.6.2014.

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi