Perjantai 22.2.2019
"
Minä rakastan sinua, Herra, sinä olet minun voimani. Ps. 18:2

Jumala ylläpitää maailmaa

Usko ja elämä - Matkaevääksi 18.6.2014 00:00 | Päivämies
Istutamme perunoita pihapellolla. Järveltä puhaltaa voimakas itätuuli ja lennättää ilmaan kanankakkarakeita ja niistä jauhautunutta pölyä.
Istutuskaverinani on aikuistunut poika, joka on käymässä lapsuuskodissaan viimeistä kertaa ennen häitään. ”Kannattaako näitä aivan pieniä laittaa?” hän kyselee. Totean, että pienessäkin siemenperunassa on kaikki, mitä uuden elämän alkuun tarvitaan.

Kaupunkilaislähtöisenä kotitarveviljelijänäkin tiedän, että kannattaa odottaa, että maaperä lämpenee riittävästi eikä ole liian märkä, kun kylvän siemenen. Kesän aikana tarvitaan sitten valoa, lämpöä ja ravinteita. Kastemadot ja tuhannet muut pienemmät eliöt pitävät huolen, että ravinteet vapautuvat maahan, jolloin uudet kasvin alut voivat niitä hyödyntää. Luonnon kiertokulku on ihme. Jumala on sen luonut, ja Jumala sen ylläpitää.

Ihmisenä ponnistelen tehdäkseni kasvun olosuhteet otollisiksi. Heinäkuun alussa multaan perunan, jotta rikkaruohojen kasvu talttuisi ja jotta kosteusolosuhteet pysyisivät hyvinä. Kuun loppupuolella sitten otan muovivadin ja kuokan ja kaivan mullan seasta ensimmäiset puhtaan vaaleat uudet perunat. Jumala on taas antanut kasvun tapahtua.

Ihmisen vastuu luomakunnasta?

Maailmassamme monilla on puute jokapäiväisestä leivästä. Ihminen omalla toiminnallaan tuhoaa elämää, saastuttaa maata, vesiä ja ilmaa. Vastuuta luonnon varjelusta emme ole kaikilta osin osanneet ottaa. Myös kateus, riidat, väkivalta ja sodat tuhoavat elämän edellytyksiä.

On välttämätöntä, että me opimme entistä paremmin jakamaan sitä hyvää, minkä Jumala siunaa. Kiitollisuus siitä, että voimme hyvässä yhteiskunnassa rauhassa viljellä maata, saisi näkyä avoimena suhtautumisena maailman hätään. Uusi sukupolvi joutuu entistä kipeämmin kantamaan tästä vastuuta.

Kylvö ja kasvu sydämessä

Perhettä perustamassa oleva poika puhelee iloisena tapaamisesta vihkipapin kanssa. Tämä poikani, jonka kasvukipuja olen läheltä seurannut, haluaa nyt avioliittoon astuessaan pyytää elämäänsä Jumalan siunausta. Tälle pojalle, niin kuin minullekin, on aivan todellista peltomullan ja siemenperunoiden maailman lisäksi se maailma, jota me kumpikaan emme voi nähdä. Myös sen maailman Jumala on luonut ja päivä päivältä ylläpitää.

Jumalan kädessä on sen maailman siemenen, Jumalan sanan, kylvö. Hänen vallassaan on sydänten maaperän muokkaus ja ravitseminen. Ihmisen tehtävä on Jumalan apulaisena viljellä ja varjella myös tuota maailmaa. Ja myös siihen maailmaan ulottuu ihmisen kyky tuhota kaikkea sitä hyvää, jonka Jumala siunaa.

Nuoremmat sisarukset tulevat isoveljen kaveriksi pellolle. Seuraan sisarusten touhua, lämpöä ja iloa, jota he tuntevat yhdessäolosta. Ajattelen, miten lasteni elämänpäivät ovat vain Jumalan tiedossa.

Ihmiselämän luonnollinen kiertokulku on, että lapset vartuttuaan perustavat perheitä, pyytävät Jumalalta uuden elämän lahjaa, ruokkivat ja kasvattavat taas uuden sukupolven. Saan luottaa siihen, että Jumala pitää huolen heistä, antaa ruokaa pöytään ja antaa myös sanan nälkää.

Uusi taivas, uusi maa

Tämä maailma ihmisineen huokaa turmeluksen alla. Jumalan suunnitelmaan kuuluu, että kerran luodaan uusi taivas ja uusi maa, joka on vapaa tuhon voimista, maailma, jossa ei ole puutetta, saasteita, väkivaltaa eikä kipua keskeneräisyydestä. Mutta jo tässä ajassa, tässä maailmassa, me saamme kiitollisina nauttia kaikesta siitä hyvästä ja kauniista, joka meitä luonnossa ja ihmiselämässä ympäröi.

Teksti: Jari Hintsala

Julkaistu Päivämiehessä 18.6.2014.

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi