Perjantai 21.9.2018
"
Herra, neuvo minulle tiesi, että noudattaisin sinun totuuttasi. Ps. 86:11

Tarvitsemme matkalla Jumalan voimaa

Usko ja elämä - Matkaevääksi 12.3.2014 12:37 | Päivämies
Vaikeuksien ja hädän keskellä moni ihminen rukoilee ja etsii yhteyttä Jumalaan. Näin kävi myös Jaakobille (1. Moos. 32:1-23). Kaksikymmentä vuotta aikaisemmin hän oli paennut veljensä Eesaun vihaa. Silloin oli ollut kyse oikeudesta isältä perittyyn maahan ja kansaan. Tämä oikeus edellytti isältä saatua siunausta.
Eesau piti rakastavan isänsä siunausta niin halpana, että vaihtoi sen yhteen ateriaan, jolla pystyi tyydyttämään nälkänsä. Isän omaisuuden ja perintöoikeuden hän kuitenkin katsoi kuuluvan itselleen. Huomatessaan veljensä saavan isän siunauksen myötä myös perintöoikeuden Eesaussa syttyi viha veljeään Jaakobia kohtaan.

Eesaun vihaa paetessaan Jaakob oli saanut kokea Jumalan siunausta ja menestystä. Niin kuin usein käy, menestys oli alkanut näyttäytyä omana ansiona. Nyt Jaakob oli palaamassa pakomatkalta kotiin, jossa häntä odotti Eesaun viha. Jaakobia pelotti ja monet asiat painoivat hänen mieltään.

Jaakobin paini

Matkalla Jaakobin on määrä kohdata veljensä Eesau, mutta ennen tapaamista Jaakob jättäytyi kansastaan jälkeen. Mooseksen kirja kertoo: ”Siellä muuan mies paini hänen kanssaan aamunsarastukseen saakka” (1. Moos. 32:24).
Vielä painin hädän ja pelkojenkin keskellä Jaakob luotti omiin voimiinsa. Vasta kun hänen lonkkansa nyrjähti ja painikumppani uhkasi jättää painin, Jaakob käsitti sen, mikä oli hänen elämässään tärkeintä.

Painikumppani sanoi hänelle:

– Päästä minut menemään, sillä päivä valkenee.

 Mutta Jaakob vastasi:

– En päästä sinua, ellet siunaa minua.

Parannuksen teko on vaikeaa. Niin se oli Jaakobillekin. Paini kesti koko yön. Lopulta Jaakob tunnusti, ettei voi selvitä eteenpäin omin voimin, vaan ainoastaan Jumalan siunauksen varassa. Niin hän sai kohdata Kristuksen armahtavat kasvot ja anteeksiantamuksen.

Jaakob sai myös voimaa jatkaa matkaansa yhdessä Jumalan kansan kanssa. Jumala siunasi ja varjeli häntä sekä hänen kansaansa, kuten oli luvannut.

Armosta perimme taivaan

Jumala kuulee jokaisen rukoukset, myös hädän huokaukset. Jumala vanhurskauttaa syntisen ihmisen kuitenkin vain yhdellä tavalla. Siihen tarvitaan tuo siunaus, jonka hän on antanut omilleen (Joh. 17:18, 20:23).

Jotka tämän siunauksen pitävät halpana ja sen hylkäävät, eivät voi periä taivasta. Monet loukkaantuvat tähän sanaan ja menevät pois (Joh. 6:30,36). Mutta ne, jotka tahtovat tämän evankeliumin sanan ottaa vastaan ja elää sen varassa, saavat voiman seurata häntä ja hänen omiaan (Joh. 6: 67-69).

Saamme tänäkin aikana kokea vihaa ja syytöksiä Jumalan siunauksen hyljänneiltä, jotka haluaisivat kuitenkin omistaa Jumalan valtakunnan. Tämän vihan ja syytösten sekä yleisen mielipiteen alla voimme joskus kokea pelkoa ja ahdistusta. Jaakobin tavoin saamme kuitenkin laittaa turvamme yksin Jumalan armoon ja anteeksiantamukseen sekä hänen siunaukseensa.

Tämän armon auringon paistaessa saamme käydä heikkoina, mutta luottavaisin mielin kohtaamaan pelottavimmatkin vihollisemme yhdessä Jumalan ja hänen kansansa kanssa (1. Moos. 32:31).

Jari Latvala

Julkaistu Päivämiehessä 12.3.2014


Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Toim. Ari-Pekka Palola

Kristus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti

Kirja antaa tietoa vanhoillislestadiolaisen opetuksesta ja avaa sitä, mihin uskosta nousevat opinkäsitykset pohjautuvat. Artikkeleissa avataan myös käsitteiden merkityksiä. 

25 €

Toim. Eero Kukko ja Juha Paukkeri

ALKUSOITOT, SIIONIN LAULUT

Nuottikirja, joka sisältää alkusoiton jokaiseen Siionin lauluun. Alkusoittoja on 35 eri säveltäjältä. Kirja sopii kaikille seuroissa, kodeissa ja seurakuntatyössä näitä lauluja soittaville.

30 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Liisa Louhisalmi

AATOKSEN SAIRAALAREISSU

Helppolukuinen lastenkirja, joka tutustuttaa lasta sairaalamaailmaan.

17 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi