Sunnuntai 18.11.2018
"
"Sitä päivää ja hetkeä ei tiedä kukaan, eivät taivaan enkelit eikä edes Poika, sen tietää vain Isä. Niin kuin kävi Nooan päivinä, niin on käyvä silloinkin, kun Ihmisen Poika tulee." Matt. 24:36-37

Onko synnit anteeksi?

Usko ja elämä - Matkaevääksi 9.7.2014 05:00 | Päivämies


Joidenkin vanhempien kristittyjen tapana on tehdä nuoremmille suora kysymys: onko sinulla synnit anteeksi?
Suora kysymys ei jätä ketään kylmäksi, vaan saattaa jäädä mieleen pitkäksi aikaa. Se muistuttaa jopa läpi elämän siitä, mikä on elämämme tärkein asia.

Rippikoulussa monet ovat oppineet kristinopin ensimmäisen pykälän: Jumalan ja Vapahtajan Jeesuksen Kristuksen tunteminen ja Jumalan lapseksi pääseminen on elämämme kallein asia. Tämä lause on voinut ohjata koko rippikouluaikaa ja myös myöhempää elämää. Se on kuin kultakirjaimin painettu sisimpään muistuttamaan siitä, että on tärkeää omistaa syntien anteeksiantamus ja Jumalan rauha omalla sydämellä.

Hänen haavansa parantavat

Uskon kautta omistamme täydellisen sovituksen, jonka Jeesus on tehnyt syntiemme edestä. Ilman Kristuksen viattoman veren vuodatusta ei ole syntien anteeksiantamusta. Paavali kirjoittaa, että Kristuksen veressä meillä on lunastus ja rikkomustemme anteeksianto. Näin Jumala antaa armonsa rikkauden tulla runsaana osaksemme. (Ef. 1:7–8.)

Anteeksiantamuksen edellytys on, että me syntiset ihmiset käännymme parannukseen ja otamme uskossa vastaan Jeesuksen valmistaman pelastuksen.

Opimme tuntemaan rakkaan Vapahtajamme hänen haavoistaan. Kun epäilevä Tuomas sai kosketella Jeesuksen haavoja, hän huudahti: ”Minun Herrani ja minun Jumalani!” (Joh. 20:28).

Vapahtajamme kärsi rangaistuksen synneistämme, jotta meillä olisi rauha. Hänen haavojensa kautta olemme parannetut (Jes. 53:5). Näin Jeesus on tullut meille tutuksi ja rakkaaksi.

Anteeksiantamuksen siunaus

Jumalan sanan opetus syntien anteeksiantamisesta tarkoittaa sitä, että Jumala päästää syntisen ihmisen kuoleman otteesta ja seppelöi hänet armolla ja rakkaudella. Sydämeen tulee uusi opettaja ja lohduttaja, Pyhä Henki. 

Anteeksiantamus vapauttaa taakkojen ja kuormien alta Jumalan lapsen vapauteen. Aikamme psykologia korostaa anteeksiantamuksen merkitystä ihmisen henkiselle hyvinvoinnille. Se on paras lääke avioliiton kriiseihin ja ihmissuhdeongelmiin.

Tärkeintä ihmiselle on saada synnit anteeksi. Ne voi saada anteeksi evankeliumissa, jota Jumalan lapset Pyhän Hengen voimasta saarnaavat. Jeesus lähetti omansa saarnaamaan syntien anteeksiantamusta kaikille luoduille. (Mark. 16:15.) Evankeliumin uskomisen myötä saatu elävä usko herättää ihmisessä rakkauden Jumalaan ja toisiin ihmisiin.

Uskossa vaeltaminen

Anteeksiantamus on välttämätön hengelliselle elämälle, niin kuin ruoka ruumiillemme. Jumala antaa voiman luopua synnistä ja olla kuuliainen Jumalalle ja hänen sanalleen. 

Kristuksen rakkaus kutsuu meitä vaeltamaan valkeudessa, jossa Jumalan lapsilla on yhteys keskenään ja jossa Jeesuksen Kristuksen veri puhdistaa kaikesta synnistä (1. Joh. 1:7). Siellä, missä on syntien anteeksiantamus, siellä on elämä ja autuus. Autuaat ovat ne, joiden synnit ovat anteeksiannetut (Ps. 32:1).

Pekka Kyllönen

Julkaistu Päivämiehessä 9.7.2014.

Kuva: Jaakko Koskelo
 

Katri Isopahkala ja Heli Säkkinen (toim.)

Siionin Joulu 2018

Siionin Joulu vieraili lampolassa seurailemassa lampaiden elämää. Lehden hartaustekstit kertovat Vapahtajasta, joka toi ihmisille rauhan ja vapauden. Sivuilta löytyy myös hiljaista puhetta joulusta ilman rakasta läheistä. Lisäksi lehti sisältää muun muassa käytännönläheisiä vinkkejä jouluaskareisiin.

7 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi