Torstai 20.6.2019
"
Kiitetty olet sinä, Herra, meidän isiemme Jumala, ylistetty ja korkealle korotettu ikuisesti. Dan. 3:52 (apokr.)

Onko synnit anteeksi?

Usko ja elämä - Matkaevääksi 9.7.2014 05:00 | Päivämies


Joidenkin vanhempien kristittyjen tapana on tehdä nuoremmille suora kysymys: onko sinulla synnit anteeksi?
Suora kysymys ei jätä ketään kylmäksi, vaan saattaa jäädä mieleen pitkäksi aikaa. Se muistuttaa jopa läpi elämän siitä, mikä on elämämme tärkein asia.

Rippikoulussa monet ovat oppineet kristinopin ensimmäisen pykälän: Jumalan ja Vapahtajan Jeesuksen Kristuksen tunteminen ja Jumalan lapseksi pääseminen on elämämme kallein asia. Tämä lause on voinut ohjata koko rippikouluaikaa ja myös myöhempää elämää. Se on kuin kultakirjaimin painettu sisimpään muistuttamaan siitä, että on tärkeää omistaa syntien anteeksiantamus ja Jumalan rauha omalla sydämellä.

Hänen haavansa parantavat

Uskon kautta omistamme täydellisen sovituksen, jonka Jeesus on tehnyt syntiemme edestä. Ilman Kristuksen viattoman veren vuodatusta ei ole syntien anteeksiantamusta. Paavali kirjoittaa, että Kristuksen veressä meillä on lunastus ja rikkomustemme anteeksianto. Näin Jumala antaa armonsa rikkauden tulla runsaana osaksemme. (Ef. 1:7–8.)

Anteeksiantamuksen edellytys on, että me syntiset ihmiset käännymme parannukseen ja otamme uskossa vastaan Jeesuksen valmistaman pelastuksen.

Opimme tuntemaan rakkaan Vapahtajamme hänen haavoistaan. Kun epäilevä Tuomas sai kosketella Jeesuksen haavoja, hän huudahti: ”Minun Herrani ja minun Jumalani!” (Joh. 20:28).

Vapahtajamme kärsi rangaistuksen synneistämme, jotta meillä olisi rauha. Hänen haavojensa kautta olemme parannetut (Jes. 53:5). Näin Jeesus on tullut meille tutuksi ja rakkaaksi.

Anteeksiantamuksen siunaus

Jumalan sanan opetus syntien anteeksiantamisesta tarkoittaa sitä, että Jumala päästää syntisen ihmisen kuoleman otteesta ja seppelöi hänet armolla ja rakkaudella. Sydämeen tulee uusi opettaja ja lohduttaja, Pyhä Henki. 

Anteeksiantamus vapauttaa taakkojen ja kuormien alta Jumalan lapsen vapauteen. Aikamme psykologia korostaa anteeksiantamuksen merkitystä ihmisen henkiselle hyvinvoinnille. Se on paras lääke avioliiton kriiseihin ja ihmissuhdeongelmiin.

Tärkeintä ihmiselle on saada synnit anteeksi. Ne voi saada anteeksi evankeliumissa, jota Jumalan lapset Pyhän Hengen voimasta saarnaavat. Jeesus lähetti omansa saarnaamaan syntien anteeksiantamusta kaikille luoduille. (Mark. 16:15.) Evankeliumin uskomisen myötä saatu elävä usko herättää ihmisessä rakkauden Jumalaan ja toisiin ihmisiin.

Uskossa vaeltaminen

Anteeksiantamus on välttämätön hengelliselle elämälle, niin kuin ruoka ruumiillemme. Jumala antaa voiman luopua synnistä ja olla kuuliainen Jumalalle ja hänen sanalleen. 

Kristuksen rakkaus kutsuu meitä vaeltamaan valkeudessa, jossa Jumalan lapsilla on yhteys keskenään ja jossa Jeesuksen Kristuksen veri puhdistaa kaikesta synnistä (1. Joh. 1:7). Siellä, missä on syntien anteeksiantamus, siellä on elämä ja autuus. Autuaat ovat ne, joiden synnit ovat anteeksiannetut (Ps. 32:1).

Pekka Kyllönen

Julkaistu Päivämiehessä 9.7.2014.

Kuva: Jaakko Koskelo
 

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi