Perjantai 22.2.2019
"
Minä rakastan sinua, Herra, sinä olet minun voimani. Ps. 18:2

Kristus on Jumalan kuva

Usko ja elämä - Matkaevääksi 30.7.2014 00:00 | Päivämies


Jeesus oli vaeltanut opetuslastensa kanssa Filippoksen Kesarean alueelle. Matkalla hän kyseli oppilailtaan ihmisten käsityksiä hänestä. Nämä kertoivat: ”Toisten mielestä sinä olet Johannes Kastaja ja toisten mielestä Elia.” Sitten Jeesus kohdisti sanansa omilleen: ”Entä te? Kuka minä teidän mielestänne olen?” Pietari tunnusti: ”Sinä olet Messias.” Nyt Jeesus alkoi avoimesti kertoa, mitä hänelle tulee tapahtumaan Jerusalemissa pääsiäisjuhlan aikana. Opetuslapset eivät ymmärtäneet sanaakaan, ja erityisesti Pietaria Jeesus joutui nuhtelemaan suorin sanoin (Mark. 8:27–33).
Jumalan koulussa

Noin viikkoa myöhemmin Jeesus nousi vuorelle rukoilemaan (Luuk. 9:28). Hän otti mukaansa kolme läheisintä opetuslastaan: Pietarin, Jaakobin ja Johanneksen. Nämä Galilean kalamiehet tunsivat toisensa hyvin ja olivat nähneet Mestarinsa tekemiä ihmeitä. Vain he kolme olivat paikalla, kun Jeesus paransi Pietarin anopin (Mark. 1:29–31) ja herätti Jairoksen tyttären kuolleista (Mark. 5:37–43).

Jeesus tiesi kaiken ja siksi valmisti läheisiä seuraajiaan tuleviin tehtäviin. Nuo innokkaat ja nopeat suoran toiminnan miehet olivat erehtyviä ja lankeilevia. Kiivastuksissaan Sebedeuksen pojat olisivat halunneet hukuttaa samarialaiset ja saivat tästä nimen ”ukkosen jyrinän pojat”. Kiirastorstai-iltana Getsemanen puutarhassa kaikki kolme nukkuivat, vaikka Jeesus oli erikseen pyytänyt heitä valvomaan ja rukoilemaan. Aamun sarastaessa Pietari jopa kielsi Vapahtajansa.

Jeesuksen taivaaseenastumisen jälkeen näistä samoista miehistä tuli kuitenkin Jerusalemin seurakunnan keskeisiä toimijoita. Kirjeessään Pietari kehottaa Jumalan lapsia kasvamaan. Ei kuitenkaan omassa voimassaan, vaan Jeesuksen Kristuksen armossa ja tuntemisessa (2. Piet. 3:18). 

Kirkastusvuorella

Kirkastusvuorella opetuslapset kokivat ihmeellisiä asioita. Jeesuksen ulkomuoto muuttui: hänen kasvonsa loistivat kuin aurinko ja vaatteet hohtivat käsittämättömän valkoisina. Heille ilmestyi myös kaksi Vanhan testamentin henkilöä, Mooses ja Elia, jotka keskustelivat Jeesuksen kanssa. Luukkaan mukaan he puhuivat Jeesuksen poislähdöstä (Luuk. 9:31). Opetuslapset olivat pelosta lähes sanattomia. Pietari soperteli: ”Rabbi, on hyvä, että me olemme täällä. Tehkäämme tähän kolme majaa: sinulle, Moosekselle ja Elialle.” Samassa pilvi peitti Jeesuksen, Mooseksen ja Elian, ja pilvestä kuului ääni: ”Tämä on minun rakas Poikani, kuulkaa häntä!” Kun pilvi oli häipynyt, opetuslapset näkivät vain Jeesuksen.

Ihmeellinen kirkkaus, Vanhan testamentin henkilöiden näkeminen ja Jumalan äänen kuuleminen tapahtuivat lyhyessä hetkessä, mutta niillä oli opetuslapsille suuri merkitys. He saivat omin silmin nähdä ja vajavaisina ihmisinä kokea Kristuksen jumalallisen suuruuden. Pietari kirjoittaa: ”Hän sai Jumalalta, Isältä, kunnian ja kirkkauden, kun hänelle kantautui Ylhäisimmän Kirkkauden ääni: ´Tämä on minun rakas Poikani, johon minä olen mieltynyt.´ Tämän äänen me itse kuulimme tulevan taivaasta, kun olimme hänen kanssaan pyhällä vuorella.” (2. Piet. 1:17–18.)

Kristuksen kirkkaus

Jeesuksen seurassa kirkastusvuorella oli Mooses, jolle Jumala oli Siinailla antanut pyhän lakinsa. Siellä oli myös Elia, eräs vanhan liiton profeetoista, jotka ilmoittivat Messiaan tulemisesta. Yksin Jeesus pystyi täyttämään lain viimeistä piirtoa myöten, ja profeettojen ennustukset toteutuivat hänessä. Kristus tuli maailman valkeudeksi, ja hänen kasvoiltaan säteilee Jumalan kirkkaus (2. Kor. 4:6). Hän on edelleen omiensa keskellä armoaurinkona, joka valaisee, lämmittää, varjelee uskomassa ja herättää hengellisesti kuolleita elämään.

Jeesuksen kirkkautta koetaan hänen seurakunnassaan, kun Pyhä Henki avaa Raamatun kirjoituksia. Sanan kuulossa armahdettu syntinen saa ihastella ”Kristuksen evankeliumin kirkkaudesta säteilevää valoa, Kristuksen, joka on Jumalan kuva” (2. Kor. 4:4). Täällä kaikki on kuitenkin vajavaista – vasta kirkkauden taivaassa näemme millainen Herra on.

Teksti: Pekka Tervo
Kuva: Heta Vesamäki

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu:
Kirkastussunnuntai: Ps. 97:1–2, 5–6, 10–11; 2. Moos. 3:9–15; Ilm. 1:9–18; Mark. 9:2–8    

Julkaistu Päivämiehessä 30.7.2014.

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi