Keskiviikko 17.7.2019
"
Jos elämme, elämme Herran omina, ja jos kuolemme, kuolemme Herran omina. Elämmepä siis tai kuolemme, me kuulumme Herralle. Room. 14:8

Kristus on Jumalan kuva

Usko ja elämä - Matkaevääksi 30.7.2014 00:00 | Päivämies


Jeesus oli vaeltanut opetuslastensa kanssa Filippoksen Kesarean alueelle. Matkalla hän kyseli oppilailtaan ihmisten käsityksiä hänestä. Nämä kertoivat: ”Toisten mielestä sinä olet Johannes Kastaja ja toisten mielestä Elia.” Sitten Jeesus kohdisti sanansa omilleen: ”Entä te? Kuka minä teidän mielestänne olen?” Pietari tunnusti: ”Sinä olet Messias.” Nyt Jeesus alkoi avoimesti kertoa, mitä hänelle tulee tapahtumaan Jerusalemissa pääsiäisjuhlan aikana. Opetuslapset eivät ymmärtäneet sanaakaan, ja erityisesti Pietaria Jeesus joutui nuhtelemaan suorin sanoin (Mark. 8:27–33).
Jumalan koulussa

Noin viikkoa myöhemmin Jeesus nousi vuorelle rukoilemaan (Luuk. 9:28). Hän otti mukaansa kolme läheisintä opetuslastaan: Pietarin, Jaakobin ja Johanneksen. Nämä Galilean kalamiehet tunsivat toisensa hyvin ja olivat nähneet Mestarinsa tekemiä ihmeitä. Vain he kolme olivat paikalla, kun Jeesus paransi Pietarin anopin (Mark. 1:29–31) ja herätti Jairoksen tyttären kuolleista (Mark. 5:37–43).

Jeesus tiesi kaiken ja siksi valmisti läheisiä seuraajiaan tuleviin tehtäviin. Nuo innokkaat ja nopeat suoran toiminnan miehet olivat erehtyviä ja lankeilevia. Kiivastuksissaan Sebedeuksen pojat olisivat halunneet hukuttaa samarialaiset ja saivat tästä nimen ”ukkosen jyrinän pojat”. Kiirastorstai-iltana Getsemanen puutarhassa kaikki kolme nukkuivat, vaikka Jeesus oli erikseen pyytänyt heitä valvomaan ja rukoilemaan. Aamun sarastaessa Pietari jopa kielsi Vapahtajansa.

Jeesuksen taivaaseenastumisen jälkeen näistä samoista miehistä tuli kuitenkin Jerusalemin seurakunnan keskeisiä toimijoita. Kirjeessään Pietari kehottaa Jumalan lapsia kasvamaan. Ei kuitenkaan omassa voimassaan, vaan Jeesuksen Kristuksen armossa ja tuntemisessa (2. Piet. 3:18). 

Kirkastusvuorella

Kirkastusvuorella opetuslapset kokivat ihmeellisiä asioita. Jeesuksen ulkomuoto muuttui: hänen kasvonsa loistivat kuin aurinko ja vaatteet hohtivat käsittämättömän valkoisina. Heille ilmestyi myös kaksi Vanhan testamentin henkilöä, Mooses ja Elia, jotka keskustelivat Jeesuksen kanssa. Luukkaan mukaan he puhuivat Jeesuksen poislähdöstä (Luuk. 9:31). Opetuslapset olivat pelosta lähes sanattomia. Pietari soperteli: ”Rabbi, on hyvä, että me olemme täällä. Tehkäämme tähän kolme majaa: sinulle, Moosekselle ja Elialle.” Samassa pilvi peitti Jeesuksen, Mooseksen ja Elian, ja pilvestä kuului ääni: ”Tämä on minun rakas Poikani, kuulkaa häntä!” Kun pilvi oli häipynyt, opetuslapset näkivät vain Jeesuksen.

Ihmeellinen kirkkaus, Vanhan testamentin henkilöiden näkeminen ja Jumalan äänen kuuleminen tapahtuivat lyhyessä hetkessä, mutta niillä oli opetuslapsille suuri merkitys. He saivat omin silmin nähdä ja vajavaisina ihmisinä kokea Kristuksen jumalallisen suuruuden. Pietari kirjoittaa: ”Hän sai Jumalalta, Isältä, kunnian ja kirkkauden, kun hänelle kantautui Ylhäisimmän Kirkkauden ääni: ´Tämä on minun rakas Poikani, johon minä olen mieltynyt.´ Tämän äänen me itse kuulimme tulevan taivaasta, kun olimme hänen kanssaan pyhällä vuorella.” (2. Piet. 1:17–18.)

Kristuksen kirkkaus

Jeesuksen seurassa kirkastusvuorella oli Mooses, jolle Jumala oli Siinailla antanut pyhän lakinsa. Siellä oli myös Elia, eräs vanhan liiton profeetoista, jotka ilmoittivat Messiaan tulemisesta. Yksin Jeesus pystyi täyttämään lain viimeistä piirtoa myöten, ja profeettojen ennustukset toteutuivat hänessä. Kristus tuli maailman valkeudeksi, ja hänen kasvoiltaan säteilee Jumalan kirkkaus (2. Kor. 4:6). Hän on edelleen omiensa keskellä armoaurinkona, joka valaisee, lämmittää, varjelee uskomassa ja herättää hengellisesti kuolleita elämään.

Jeesuksen kirkkautta koetaan hänen seurakunnassaan, kun Pyhä Henki avaa Raamatun kirjoituksia. Sanan kuulossa armahdettu syntinen saa ihastella ”Kristuksen evankeliumin kirkkaudesta säteilevää valoa, Kristuksen, joka on Jumalan kuva” (2. Kor. 4:4). Täällä kaikki on kuitenkin vajavaista – vasta kirkkauden taivaassa näemme millainen Herra on.

Teksti: Pekka Tervo
Kuva: Heta Vesamäki

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu:
Kirkastussunnuntai: Ps. 97:1–2, 5–6, 10–11; 2. Moos. 3:9–15; Ilm. 1:9–18; Mark. 9:2–8    

Julkaistu Päivämiehessä 30.7.2014.

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi