Sunnuntai 22.9.2019
"
Nähdessään spitaaliset miehet Jeesus sanoi heille: "Menkää näyttämään itsenne papeille." Mennessään he puhdistuivat. Luuk. 17:14

Pysykää uskollisina

Usko ja elämä - Matkaevääksi 6.8.2014 00:00 | Päivämies
Uskovainen miettii usein sitä, mikä on totuus
Opetuksia tulee niin oikealta kuin vasemmaltakin, mutta mikä on totuus? Ennen seuroissa saattoi näkyä vielä vanhoja kristittyjä, jotka nyökyttelivät puheen aikana ja sanoivat jopa ääneen ”amen”. Tämä oli merkki siitä, että puhuja pysyi totuudessa, kun kuulijat saivat oikeaa evankeliumin ruokaa. Toisinaan saattoi käydä myös niin, että kuulijat puistelivat päätään ja sanoivat: ”Ei se noin mennyt.”

Koetelkaa opettajat

Muistan isäni kertoneen aikoinaan Raahen Piehingistä tilanteen, jossa paikkakunnalle oli saapunut merkillinen unissasaarnaajatyttö. Vakaat kristityt olivat jo varsin pian todenneet, että tämä ei ole Jumalan Hengen vaikuttamaa saarnaa, vaan on kyse jostain muusta, vieraasta opetuksesta. Saarnan hedelmänä ei ollut vaikuttanut rakkaus kuulijoiden kesken.

Tällaiset nyökkäykset ja kommentit eivät olisi pahasta tänäkään päivänä. Ei pelkästään puheiden aikana, vaan myös keskusteluissa, kun tapaamme toisiamme. Uskosta ja elämästä puhuminen on asia, joka sitoo meitä rakkaalla ja lämpimällä tavalla yhteiseen uskoon. On tarpeellista kysyä monissa kysymyksissä Jumalan tahtoa. Pyhä Henki avaa keskustelujen kautta Raamatusta nousevaa uskon ymmärrystä.

Jumala koettelee uskoa

Jo Vanhassa testamentissa kerrotaan siitä, miten kymmenen käskyn saamisen jälkeen kansaa varoitetaan epäjumalien suosijoista ja pakanallisista uhrimenoista (5. Moos. 12–13). Älkää taipuko profeettojen tai unentekijöiden houkutuksiin, vaan seuratkaa vain Herraa, Jumalaanne, noudattakaa hänen käskyjään ja pysykää uskollisina (5. Moos. 13:1–5).

Raamattu kertoo, että ihmeitäkin saattaa silti tapahtua voimakkaiden profeettojen välityksellä, mutta välttämättä aina ei ole kyse Jumalan tahdosta, vaan siitä, että Jumala koettelee uskoamme (5. Moos. 13:3–4). Joissakin tapauksissa saatamme vasta vuosien päästä nähdä sen, mitkä ovat opetuksen hedelmät. Onko rakkaus lisääntynyt vai onko kristittyjen välille tullut kitkaa, joka on antanut sielunviholliselle uutta voimaa?

Moni uskovainen on joutunut toteamaan omakohtaisesti, että koettelemus on lisännyt uskoa. Koettelemus on voinut olla joskus opillinenkin. Jumala on avannut tällaiselle uskovaiselle sitä näkyä, että usko auttaa vaikeuksissa tuoden lohtua ja turvaa.

Jollekin koettelemukset ovat voineet olla niin kovia, että on väsynyt matkalla ja on luopunut elävästä uskosta. Saamme rakkaudella ja lämmöllä rukoilla tällaisen lähimmäisen puolesta, että Jumala avaisi sydämen näkemään armon ja totuuden uudelleen omakohtaisesti. Jumalan armo ja totuus kuuluvat yhteen.

Vakaiden kristittyjen esimerkki

Olen aina ajatellut erityisellä lämmöllä niitä vanhempia, elämää kokeneita sisaria ja veljiä, jotka näyttävät meille nuoremmille esimerkkiä vakaasta ja turvallisesta uskosta. Joskus tuntuu ihmeelliseltä nähdä se, että satoi tai paistoi, tuli rakeita tai oli poutaa, heidän uskonsa ei horju. He uskovat turvallisesti ja vakaasti syntinsä anteeksi Jeesuksen nimessä ja veressä, ja ovat selvästi tästä onnellisia. Tällaista uskoa saamme rukoilla omalle kohdallemme epäilysten, syntien ja lankeemusten keskelle. Jumala on heikoissa väkevä.

Vanhemmat uskovaiset, älkää unohtako olla nuorempien tukena, kun heidän uskonsa horjuu. Tämä kehotus ei koske vain vanhoja, vaan meitä kaikkia yhteisessä uskossamme. Pyydämme Jumalalta voimia, että jaksamme tukea toisiamme taivastiellä.

Sampo Luukkonen

Julkaistu Päivämiehessä 6.8.2014.

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi