Tiistai 25.9.2018
"
Herra sanoo: "Peseytykää, puhdistautukaa, tehkää loppu pahoista töistänne, ne ovat aina silmissäni. Lakatkaa tekemästä pahaa." Jes. 1:16

Lähimmäisen kunnioittaminen

Usko ja elämä - Matkaevääksi 13.8.2014 00:00 | Päivämies
Keväällä suviseurojen vastuuhenkilöille järjestettiin turvallisuuskoulutusta, jossa neuvottiin, että me vastuuhenkilöt emme saisi kävellä välinpitämättömästi ohi, jos näemme epäkohtia suviseuroissa.
Jos näemme esimerkiksi, että nuoret tupakoivat varomattomasti tai lapset leikkivät vaarallisia leikkejä, meidän tulisi puuttua asioihin ja yrittää neuvoa lapsia ja nuoria rakkaudella. Se on yhteisen vastuun kantamista, ja se tulee yhteiseksi parhaaksi. Miksi emme sitten aina toimi tällä tavoin? Ovatko itsekkyys ja välinpitämättömyys lisääntyneet?

Hiljattain luin netistä, että erästä näkövammaista pappia oli pahoinpidelty bussissa. Kukaan tapahtuman nähneistä ei puuttunut siihen millään tavalla. Humalainen sai lyödä lähimmäistä ja poistua bussista kenenkään sitä estämättä tai siihen puuttumatta.

Mikä estää meitä auttamasta? Onko pelkona se, että en osaa auttaa? Vai onko kysymys pikemminkin siitä, että ajattelemme, että tuo ei kuulu minulle? Välinpitämättömyys tulee helposti myös läheisimpiin ihmissuhteisiimme. Virren sanoin: ”Voi itsekkyys ja kiire niin meidät sokaista, ettemme lainkaan huomaa läheisten tarpeita” (Vk. 464:3).

Kunnioittakaa kilvan toisianne

Raamattu neuvoo meitä toinen toisemme kunnioittamiseen. Aivan erityisen tärkeänä Raamattu pitää vanhempien kunnioittamista. Onko kunnioituksen väheneminen yksi välinpitämättömyyteen vaikuttavista asioista? Miten kunnioitus näkyy ja vaikuttaa?

Vanhempien kunnioittamiseen liittyy lupaus ajallisen elämän siunauksesta. Jumala on säätänyt niin, että vanhempien ja esivallan kunnioitus tuo elämään siu­nausta, vakautta ja turvallisuutta. Lapsen ja nuorenkin on ehkä vaikea arvostaa elämänkokemusta omista lähtökohdistaan, mutta sillä on suuri merkitys elämän suojaamisessa ja turvallisuuden rakentumisessa. Kunnioittamisen vähentyminen näkyy esimerkiksi kouluissa turvattomuuden lisääntymisenä.

Lähimmäisenrakkaus on perimmältään myös kunnioittamista. Jumalan tahto on, että kunnioitamme toisiamme hänen luominaan ainutkertaisina ihmisinä ja lähimmäisinä. Myös uskovaisten välisessä kanssakäymisessä on hyvä muistuttaa kunnioittamisen tarpeellisuudesta: ”Osoittakaa toisillenne lämmintä veljesrakkautta, kunnioittakaa kilvan toinen toistanne” (Room. 12:10). 

Itsekkyys paholaisen aseena

Välinpitämättömyys ja itsekkyys ovat paholaisen aseita erityisesti meidän ajassamme. Paavalin mukaan meillä on jokapäiväinen taistelu sielujen vihollisen voimia vastaan. Olemme helposti ulkokultaisia ja puutumme laskelmoiden vain sellaisiin asioihin, joista arvelemme saavamme itsellemme jotain hyötyä. Jumalan sana osoittaa tällaisen ajattelun vääräksi ja jumalattomaksi. Sananlaskuissa sanotaan: ”Syntiä tekee, joka lähimmäistään halveksii, autuas se, joka köyhää säälii. Joka pahaan pyrkii, kulkee harhaan, joka pyrkii hyvään, saa rakkautta.” (Sananl. 14:21–22.)

Jumalan armo opettaa meitä hylkäämään jumalattomuuden ja maailmalliset himot ja elämään hillitysti, oikeamielisesti ja Jumalaa kunnioittaen tässä maailmassa (Tiit. 2:12). Jumalan armo on myös meidän voimamme ja turvamme elämässämme.

Tero Pitkälä

Julkaistu Päivämiehessä 13.8.2014.

Toim. Ari-Pekka Palola

Kristus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti

Kirja antaa tietoa vanhoillislestadiolaisen opetuksesta ja avaa sitä, mihin uskosta nousevat opinkäsitykset pohjautuvat. Artikkeleissa avataan myös käsitteiden merkityksiä. 

25 €

Liisa Louhisalmi

AATOKSEN SAIRAALAREISSU

Helppolukuinen lastenkirja, joka tutustuttaa lasta sairaalamaailmaan.

17 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Toim. Eero Kukko ja Juha Paukkeri

ALKUSOITOT, SIIONIN LAULUT

Nuottikirja, joka sisältää alkusoiton jokaiseen Siionin lauluun. Alkusoittoja on 35 eri säveltäjältä. Kirja sopii kaikille seuroissa, kodeissa ja seurakuntatyössä näitä lauluja soittaville.

30 €


Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi