Tiistai 16.7.2019
"
- Nämä teidän tulee pitää: Puhukaa totta toisillenne! Jakakaa oikeutta totuuden mukaan, niin että rauha vallitsee keskuudessanne. Sak. 8:16

Lähimmäisen kunnioittaminen

Usko ja elämä - Matkaevääksi 13.8.2014 00:00 | Päivämies
Keväällä suviseurojen vastuuhenkilöille järjestettiin turvallisuuskoulutusta, jossa neuvottiin, että me vastuuhenkilöt emme saisi kävellä välinpitämättömästi ohi, jos näemme epäkohtia suviseuroissa.
Jos näemme esimerkiksi, että nuoret tupakoivat varomattomasti tai lapset leikkivät vaarallisia leikkejä, meidän tulisi puuttua asioihin ja yrittää neuvoa lapsia ja nuoria rakkaudella. Se on yhteisen vastuun kantamista, ja se tulee yhteiseksi parhaaksi. Miksi emme sitten aina toimi tällä tavoin? Ovatko itsekkyys ja välinpitämättömyys lisääntyneet?

Hiljattain luin netistä, että erästä näkövammaista pappia oli pahoinpidelty bussissa. Kukaan tapahtuman nähneistä ei puuttunut siihen millään tavalla. Humalainen sai lyödä lähimmäistä ja poistua bussista kenenkään sitä estämättä tai siihen puuttumatta.

Mikä estää meitä auttamasta? Onko pelkona se, että en osaa auttaa? Vai onko kysymys pikemminkin siitä, että ajattelemme, että tuo ei kuulu minulle? Välinpitämättömyys tulee helposti myös läheisimpiin ihmissuhteisiimme. Virren sanoin: ”Voi itsekkyys ja kiire niin meidät sokaista, ettemme lainkaan huomaa läheisten tarpeita” (Vk. 464:3).

Kunnioittakaa kilvan toisianne

Raamattu neuvoo meitä toinen toisemme kunnioittamiseen. Aivan erityisen tärkeänä Raamattu pitää vanhempien kunnioittamista. Onko kunnioituksen väheneminen yksi välinpitämättömyyteen vaikuttavista asioista? Miten kunnioitus näkyy ja vaikuttaa?

Vanhempien kunnioittamiseen liittyy lupaus ajallisen elämän siunauksesta. Jumala on säätänyt niin, että vanhempien ja esivallan kunnioitus tuo elämään siu­nausta, vakautta ja turvallisuutta. Lapsen ja nuorenkin on ehkä vaikea arvostaa elämänkokemusta omista lähtökohdistaan, mutta sillä on suuri merkitys elämän suojaamisessa ja turvallisuuden rakentumisessa. Kunnioittamisen vähentyminen näkyy esimerkiksi kouluissa turvattomuuden lisääntymisenä.

Lähimmäisenrakkaus on perimmältään myös kunnioittamista. Jumalan tahto on, että kunnioitamme toisiamme hänen luominaan ainutkertaisina ihmisinä ja lähimmäisinä. Myös uskovaisten välisessä kanssakäymisessä on hyvä muistuttaa kunnioittamisen tarpeellisuudesta: ”Osoittakaa toisillenne lämmintä veljesrakkautta, kunnioittakaa kilvan toinen toistanne” (Room. 12:10). 

Itsekkyys paholaisen aseena

Välinpitämättömyys ja itsekkyys ovat paholaisen aseita erityisesti meidän ajassamme. Paavalin mukaan meillä on jokapäiväinen taistelu sielujen vihollisen voimia vastaan. Olemme helposti ulkokultaisia ja puutumme laskelmoiden vain sellaisiin asioihin, joista arvelemme saavamme itsellemme jotain hyötyä. Jumalan sana osoittaa tällaisen ajattelun vääräksi ja jumalattomaksi. Sananlaskuissa sanotaan: ”Syntiä tekee, joka lähimmäistään halveksii, autuas se, joka köyhää säälii. Joka pahaan pyrkii, kulkee harhaan, joka pyrkii hyvään, saa rakkautta.” (Sananl. 14:21–22.)

Jumalan armo opettaa meitä hylkäämään jumalattomuuden ja maailmalliset himot ja elämään hillitysti, oikeamielisesti ja Jumalaa kunnioittaen tässä maailmassa (Tiit. 2:12). Jumalan armo on myös meidän voimamme ja turvamme elämässämme.

Tero Pitkälä

Julkaistu Päivämiehessä 13.8.2014.

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi