Tiistai 20.8.2019
"
Älä unohda laupeutta, älä uskollisuutta - kiedo ne kaulaasi, kirjoita sydämesi tauluun, niin saat rakkautta ja kiitosta sekä Jumalalta että ihmisiltä. Sananl. 3:3-4

Usko näkyy elämässä

Usko ja elämä - Matkaevääksi 20.8.2014 00:00 | Päivämies
Kesän rippikoulussa joku rippikoululaisista oli jättänyt kysymyslaatikkoon kysymyksen, jossa pohdittiin, tarvitseeko ihmisen tehdä mitään tekoja autuutensa eteen, koska ihminen pelastuu yksin uskosta Jeesukseen.
Totesimme rippikoulussa, että tekoja ei tarvita ja ettei ihminen voi omilla teoillaan ansaita pelastusta. Ihminen pelastuu yksin uskosta, yksin armosta, yksin Kristuksen ansion tähden. Kun Jeesukselta kysyttiin, mitä ihmisen tulee tehdä tehdäkseen Jumalan tekoja, hän vastasi: ”Uskokaa häneen, jonka Jumala on lähettänyt. Se on Jumalan teko.” (Joh. 6:28–29.)

Uskosta seuraavat hyvät hedelmät

Käsittelimme samaa aihetta oppitunnilla, jonka aiheena oli Hengen hedelmät. Luimme Raamatusta, että Hengen hedelmiä ovat rakkaus, ilo, rauha, kärsivällisyys, ystävällisyys, hyvyys, uskollisuus, lempeys ja itsehillintä (Gal. 5:22–23).

Pyhä Henki saa aikaan hyviä hedelmiä uskovaisen sydämessä. Tällä tavalla elävä usko näkyy elämässä. Kirkkomme vanha kristinoppi toteaa: ”Kun Jumala armosta antaa meille syntimme anteeksi, se synnyttää sydämissämme rakkautta, kiitollisuutta ja uskon kuuliaisuutta. Nämä saattavat meidät palvelemaan Jumalaa ja lähimmäisiämme.” (KO 85.)

Uskovaisen on monesti vaikea tunnistaa Hengen hedelmiä itsessään. Hän tuntee oman syntisyyteensä ja joutuu huokaamaan Paavalin tavoin: ”Minä viheliäinen ihminen: kuka päästää minut tästä kuoleman ruumiista?” (Room. 7:24.)

Lutherin sanoin Jumalan lapsi on ”pahana pyhä ja syntisenä vanhurskas”. Usko on kokonaan Jumalan lahjaa. Itsessämme pysymme koko elämämme turmeltuneina ja syntisinä, mutta uskon kautta saamme omistaa Kristuksen valmistaman lahjavanhurskauden.

Jumalan sanassa pysyminen

Elävä usko näkyy ihmisen elämässä myös niin, että uskovainen haluaa elää Jumalan sanan mukaisesti. Vuorisaarnansa päätteeksi Jeesus totesi: ”Jokainen, joka kuulee nämä sanani ja tekee niiden mukaan, on kuin järkevä mies, joka rakensi talonsa kalliolle” (Matt. 7:24). Ihmisen ei pidä olla vain tietoinen Jumalan sanasta, vaan myös toimia sen mukaan.

Rippikoulumme kysymyslaatikossa kysyttiin myös Raamatun kantaa homoliittoihin ja avioeroon. Raamatun pohjalta totesimme, ettei Jumala anna lupaa näille nykyään valitettavan yleisille ilmiöille.

On surullista, että kirkossammekin kuulee toisinaan tulkintaa, jossa jotkin Jumalan sanan kohdat selitetään vain tiettyyn aikaan kuuluviksi. Jumalan sana ei anna oikeutta tällaiselle tulkinnalle. Jeesus itse korosti hänen sanansa pysyvyyttä: ”Taivas ja maa katoavat, mutta minun sanani eivät katoa” (Matt. 24:35).

Kaikkitietävä ja kaikkivaltias Jumala ei ole tehnyt virheitä antaessaan sanansa ihmisille; hänen sanansa on tänään yhtä oikea ja tosi kuin tuhansia vuosia sitten. On turvallista elää hänen sanansa pettämättömällä perustalla. Saamme jokaisena elämämme päivänä turvautua Raamatun ydinsanomaan, syntien anteeksiantamukseen, jonka Kristus on meille valmistanut ristinkuolemallaan.

Pekka Aittakumpu

Julkaistu Päivämiehessä 20.8.214

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi