Tiistai 26.3.2019
"
Ennen tekin olitte pimeyttä, mutta nyt te loistatte Herran valoa. Eläkää valon lapsina! Valo kasvattaa hyvyyden, oikeuden ja totuuden hedelmiä. Ef. 5:8-9

Usko näkyy elämässä

Usko ja elämä - Matkaevääksi 20.8.2014 00:00 | Päivämies
Kesän rippikoulussa joku rippikoululaisista oli jättänyt kysymyslaatikkoon kysymyksen, jossa pohdittiin, tarvitseeko ihmisen tehdä mitään tekoja autuutensa eteen, koska ihminen pelastuu yksin uskosta Jeesukseen.
Totesimme rippikoulussa, että tekoja ei tarvita ja ettei ihminen voi omilla teoillaan ansaita pelastusta. Ihminen pelastuu yksin uskosta, yksin armosta, yksin Kristuksen ansion tähden. Kun Jeesukselta kysyttiin, mitä ihmisen tulee tehdä tehdäkseen Jumalan tekoja, hän vastasi: ”Uskokaa häneen, jonka Jumala on lähettänyt. Se on Jumalan teko.” (Joh. 6:28–29.)

Uskosta seuraavat hyvät hedelmät

Käsittelimme samaa aihetta oppitunnilla, jonka aiheena oli Hengen hedelmät. Luimme Raamatusta, että Hengen hedelmiä ovat rakkaus, ilo, rauha, kärsivällisyys, ystävällisyys, hyvyys, uskollisuus, lempeys ja itsehillintä (Gal. 5:22–23).

Pyhä Henki saa aikaan hyviä hedelmiä uskovaisen sydämessä. Tällä tavalla elävä usko näkyy elämässä. Kirkkomme vanha kristinoppi toteaa: ”Kun Jumala armosta antaa meille syntimme anteeksi, se synnyttää sydämissämme rakkautta, kiitollisuutta ja uskon kuuliaisuutta. Nämä saattavat meidät palvelemaan Jumalaa ja lähimmäisiämme.” (KO 85.)

Uskovaisen on monesti vaikea tunnistaa Hengen hedelmiä itsessään. Hän tuntee oman syntisyyteensä ja joutuu huokaamaan Paavalin tavoin: ”Minä viheliäinen ihminen: kuka päästää minut tästä kuoleman ruumiista?” (Room. 7:24.)

Lutherin sanoin Jumalan lapsi on ”pahana pyhä ja syntisenä vanhurskas”. Usko on kokonaan Jumalan lahjaa. Itsessämme pysymme koko elämämme turmeltuneina ja syntisinä, mutta uskon kautta saamme omistaa Kristuksen valmistaman lahjavanhurskauden.

Jumalan sanassa pysyminen

Elävä usko näkyy ihmisen elämässä myös niin, että uskovainen haluaa elää Jumalan sanan mukaisesti. Vuorisaarnansa päätteeksi Jeesus totesi: ”Jokainen, joka kuulee nämä sanani ja tekee niiden mukaan, on kuin järkevä mies, joka rakensi talonsa kalliolle” (Matt. 7:24). Ihmisen ei pidä olla vain tietoinen Jumalan sanasta, vaan myös toimia sen mukaan.

Rippikoulumme kysymyslaatikossa kysyttiin myös Raamatun kantaa homoliittoihin ja avioeroon. Raamatun pohjalta totesimme, ettei Jumala anna lupaa näille nykyään valitettavan yleisille ilmiöille.

On surullista, että kirkossammekin kuulee toisinaan tulkintaa, jossa jotkin Jumalan sanan kohdat selitetään vain tiettyyn aikaan kuuluviksi. Jumalan sana ei anna oikeutta tällaiselle tulkinnalle. Jeesus itse korosti hänen sanansa pysyvyyttä: ”Taivas ja maa katoavat, mutta minun sanani eivät katoa” (Matt. 24:35).

Kaikkitietävä ja kaikkivaltias Jumala ei ole tehnyt virheitä antaessaan sanansa ihmisille; hänen sanansa on tänään yhtä oikea ja tosi kuin tuhansia vuosia sitten. On turvallista elää hänen sanansa pettämättömällä perustalla. Saamme jokaisena elämämme päivänä turvautua Raamatun ydinsanomaan, syntien anteeksiantamukseen, jonka Kristus on meille valmistanut ristinkuolemallaan.

Pekka Aittakumpu

Julkaistu Päivämiehessä 20.8.214

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi