Tiistai 23.4.2019
"
Me julistamme teille ilosanoman: Minkä Jumala lupasi meidän isillemme, sen hän on täyttänyt meille, heidän lapsilleen. Hän on herättänyt Jeesuksen kuolleista. Ap. t. 13:32-33

Vanhurskauden saavat kaikki, jotka uskovat

Usko ja elämä - Matkaevääksi 27.8.2014 00:01 | Päivämies


Tasapuolisuus ja oikeudenmukaisuus ovat terveen ilmapiirin ja viihtyvyyden peruspilareita yhtälailla koti-, koulu- kuin työelämässäkin.
Monilla ihmisillä on kokemuksia epäoikeudenmukaisesta kohtelusta, joka nostaa pintaan voimavaroja kuluttavia kielteisiä tunteita vielä vuosia tapahtuneen jälkeenkin. Tasapuolinen ja kunnioittava asennoituminen muihin ihmisiin ei ole aina helppoa. Erilaiset ennakkoluulot, väärät asenteet ja joskus vain pelkkä oma väsymyksemme ja sen tuoma kärsimättömyys johtavat arjen tilanteissa väärään arvioon. Epäoikeudenmukainen tuomio on sen kohteeksi joutuneelle raskas kokemus.

Jumalan vanhurskas oikeudenmukaisuus on ihmisen kannalta käsittämätön. Ovathan kaikki ”luopuneet ja käyneet kelvottomiksi. Ei ole ketään, joka tekee hyvää, ei ainoatakaan.” (Room. 3:12.) Jos oikeudenmukaisuus toteutuisi, olisimme kaikki kadotustuomion alaisia. Sen me Jumalan tahtoon huonosti taipuvina ansaitsisimme. Jumala kuitenkin rakasti luomaansa ihmistä ja koko langennutta ihmiskuntaa niin paljon, että teki mahdottomasta mahdollisen valmistaessaan Poikansa kautta tien taivaaseen.

Uskonvanhurskaus tuo pelastuksen

Vanhan liiton uhrijumalanpalveluksessa eivät armoa Jumalan edessä saaneet ne, jotka kuvittelivat ylipapin priiskoittaman uhrieläimen veren pesevän synnit pois. Sen sijaan armon saivat ne, jotka uskoivat Jumalan pyhät lupaukset täydellisestä uhrista ja jotka katselivat ylipapin uhritoimituksessa uskon silmin tuota luvattua uhria.

Jumalan armo tulee edelleen osaksemme uskon myötä: ”Tämä Jumalan vanhurskaus tulee uskosta Jeesukseen Kristukseen, ja sen saavat omakseen kaikki, jotka uskovat. Kaikki ovat samassa asemassa.” (Room. 3:22.)

On ymmärrettävää, että taivaaseen päästäkseen ihminen on kaikkina aikoina koettanut rakentaa uskonvanhurskauden rinnalle omiin tekoihin nojaavia tikapuita. Armon suuruutta epäilevä ihminen edellyttää itseltään näkyviä tekoja.

Elävän uskon erottaa kuolleesta uskosta siitä, että elävän uskon ja hyvän omantunnon myötä Jumala lahjoittaa sydämelle ilon, rauhan ja pelastusvarmuuden: näin uskoen olen Jumalan armosta osallinen. Paavali toteaa: ”Katsomme siis, että ihminen tulee vanhurskaaksi, kun hän uskoo, ilman lain vaatimia tekoja” (Room. 3:28).

Elämänvanhurskaus uskon hedelmänä

Augsburgin tunnustuksessa todetaan, että hyvät teot eivät ole vanhurskautemme ansio tai syy, mutta hyvät teot seuraavat uskonvanhurskautta. Usko synnyttää uuden mielenlaadun, kun uskovaisessa sydämessä Pyhä Henki ohjaa, neuvoo ja opettaa. Pyhä Henki vaikuttaa uskovaisessa myös elämänvanhurskauden.

Suurimpana lahjana Pyhä Henki tuo uskovaiseen sydämeen rakkauden. ”Me rakastamme, koska Jumala on ensin rakastanut meitä” (1. Joh. 4:19). Kuvaus tästä rakkauden lahjasta ja sen ominaisuuksista on luettavissa Paavalin ensimmäisestä Korinttolaiskirjeestä.

Rakkaudesta kumpuavat kaikki hyvät teot, mukaan lukien oikeudenmukaisuus ja keskinäinen kunnioitus. Rakkaus liittää uskovien joukon yhdeksi laumaksi, jolla on yksi mieli, yksi usko ja ymmärrys, ilman puolueita tai hajaannusta (Isokatekismus, 3:nnen uskonkappaleen selitys). Jumalan lahjoittaman rakkauden synnyttämään mielenlaatuun emme inhimillisen osamme puolesta kykene.

Syyskauden alkaessa saamme pyytää kaikkiin askareisiimme Jumalalta evankeliumin armon voimaa. Se sitoo matkaystävät yhteen, ohjaa valitsemaan keskinäistä rakkautta särkevän vaihtoehdon sijaan rakentavan sekä auttaa oikeudenmukaisuuteen ja keskinäiseen kunnioitukseen. Sama voima kantaa uskovaisen taivaaseen saakka.

Paavo Rusava

Julkaistu Päivämiehessä 27.8.2014.

Kuva: Henrikki Hetemaa

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi