Sunnuntai 23.9.2018
"
Jeesus vastasi fariseuksille ja lainopettajille: "Taitavasti te teette tyhjäksi Jumalan käskyn, jotta voisitte noudattaa omia sääntöjänne." Mark. 7:9

​Puheillamme voimme parantaa ja rakentaa

Usko ja elämä - Matkaevääksi 3.9.2014 00:00 | Päivämies
Erään vanhan puutalon kadunpuoleiseen ikkunaan oli kiinnitetty peili. Peili oli yhtä vanha kuin itse talokin.
Kyselin peilin tarkoitusta, ja talon omistaja tiesi sen olevan vanhan ajan juorupeili. Talon emäntä siinä kahveja juodessaan pystyi samalla seuraamaan, kuka milloinkin oli kadulla liikkeellä. Aika kului miettiessä, mihinkähän naapurin rouva tähän aikaan on menossa tai mistähän naapurin setä näin myöhään on tulossa.

Maalla ehkä vieläkin seurataan kyläläisten elämää ja liikkumisia. Kaupungissa tilanne on usein ihan päinvastainen. Tuskin tunnetaan edes nimeltä kaikkia saman kerrostalon asukkaita. Molemmissa on puolensa.

Yksityisyyden rikkominen kiinnostaa

Seurattavana oleminen tuo mukanaan turvallisuutta, vaikkakin yksityisyyden kustannuksella. Harvoin se jää pelkäksi seuraamiseksi. Tapahtumista halutaan tiedottaa eteenpäin. On asioita, joita on ihan hyvä kertoa eteenpäin, kunhan on varma asian paikkansapitävyydestä. On myös paljon asioita, joita ei ole viisasta levittää. Asioilla on taipumusta muuttua matkan varrella.

Yksityisyyden rikkominen kiehtoo monella tavalla ihmistä. Julkisissa ammateissa ja näkyvällä paikalla olevat joutuvat usein erityisen tarkkailun alaisuuteen. Maine voi mennä pienestäkin virheestä.

Mustamaalaaminen voi olla tarkoituksellista. Joosef sai veljiensä vihat päälleen, kun hän kanteli isälleen poikien tekemisistä. Nämä kotikantelut ovat varmaan tuttuja joka perheessä. On oikein kertoa vanhemmille, jos jotain ikävää on tapahtunut. Sen jälkeen voi käsitellä asiaa tarkoituksenmukaisessa laajuudessa. Oleellista ei ole löytää esimerkiksi riidan aloittajaa, vaan yhdessä löytää asialle ratkaisu.

Kirosanat saastuttavat ilmapiiriä

Raamatusta voimme löytää paljon hyviä ohjeita oikeasta puhumisesta ja varoituksia väärästä puhumisesta. Kahdeksas käsky antaa puhumiselle rajoitteen: Älä lausu väärää todistusta lähimmäisestäsi. Kieli on pieni jäsen ruumiissamme, mutta se voi saada paljon hyvää tai paljon pahaa aikaan. Erityisesti kirosanat saastuttavat keskustelun ilmapiiriä.

Puhumisella voimme parantaa ja rakentaa. Puhumisella voimme haavoittaa ja rikkoa. Emme voi välttyä kaikilta vääriltä sanoilta ja puheilta. Onneksi meillä on käytössä pieni ja kaunis sana: anteeksi. Sen avulla voi korjata rikkoontuneet välit.

Anteeksi pyytäminen ja anteeksi antaminen ei ole ihmismielelle kovin mieluista, mutta se kannattaa. Evankeliumi puhdistaa ja parantaa. Puheen sisällön lisäksi on tärkeää miettiä, miten puhumme. Perhepiirissä saatetaan herkästi ajatella, että ei ole niin väliä, miten lapsille, vanhemmille tai puolisolle puhutaan. Ystävällinen puhetyyli vaatii välillä ponnisteluja, mutta se on aina edullista niin kuulijalle kuin puhujalle itselleenkin. Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan.

Petri Satomaa

Julkaistu Päivämiehessä 3.9.2014.

Toim. Ari-Pekka Palola

Kristus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti

Kirja antaa tietoa vanhoillislestadiolaisen opetuksesta ja avaa sitä, mihin uskosta nousevat opinkäsitykset pohjautuvat. Artikkeleissa avataan myös käsitteiden merkityksiä. 

25 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Liisa Louhisalmi

AATOKSEN SAIRAALAREISSU

Helppolukuinen lastenkirja, joka tutustuttaa lasta sairaalamaailmaan.

17 €

Toim. Eero Kukko ja Juha Paukkeri

ALKUSOITOT, SIIONIN LAULUT

Nuottikirja, joka sisältää alkusoiton jokaiseen Siionin lauluun. Alkusoittoja on 35 eri säveltäjältä. Kirja sopii kaikille seuroissa, kodeissa ja seurakuntatyössä näitä lauluja soittaville.

30 €


Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi