Torstai 25.4.2019
"
Jeesus sanoi opetuslapsilleen: "Menkää kaikkialle maailmaan ja julistakaa evankeliumi kaikille luoduille." Mark. 16:15

​Puheillamme voimme parantaa ja rakentaa

Usko ja elämä - Matkaevääksi 3.9.2014 00:00 | Päivämies
Erään vanhan puutalon kadunpuoleiseen ikkunaan oli kiinnitetty peili. Peili oli yhtä vanha kuin itse talokin.
Kyselin peilin tarkoitusta, ja talon omistaja tiesi sen olevan vanhan ajan juorupeili. Talon emäntä siinä kahveja juodessaan pystyi samalla seuraamaan, kuka milloinkin oli kadulla liikkeellä. Aika kului miettiessä, mihinkähän naapurin rouva tähän aikaan on menossa tai mistähän naapurin setä näin myöhään on tulossa.

Maalla ehkä vieläkin seurataan kyläläisten elämää ja liikkumisia. Kaupungissa tilanne on usein ihan päinvastainen. Tuskin tunnetaan edes nimeltä kaikkia saman kerrostalon asukkaita. Molemmissa on puolensa.

Yksityisyyden rikkominen kiinnostaa

Seurattavana oleminen tuo mukanaan turvallisuutta, vaikkakin yksityisyyden kustannuksella. Harvoin se jää pelkäksi seuraamiseksi. Tapahtumista halutaan tiedottaa eteenpäin. On asioita, joita on ihan hyvä kertoa eteenpäin, kunhan on varma asian paikkansapitävyydestä. On myös paljon asioita, joita ei ole viisasta levittää. Asioilla on taipumusta muuttua matkan varrella.

Yksityisyyden rikkominen kiehtoo monella tavalla ihmistä. Julkisissa ammateissa ja näkyvällä paikalla olevat joutuvat usein erityisen tarkkailun alaisuuteen. Maine voi mennä pienestäkin virheestä.

Mustamaalaaminen voi olla tarkoituksellista. Joosef sai veljiensä vihat päälleen, kun hän kanteli isälleen poikien tekemisistä. Nämä kotikantelut ovat varmaan tuttuja joka perheessä. On oikein kertoa vanhemmille, jos jotain ikävää on tapahtunut. Sen jälkeen voi käsitellä asiaa tarkoituksenmukaisessa laajuudessa. Oleellista ei ole löytää esimerkiksi riidan aloittajaa, vaan yhdessä löytää asialle ratkaisu.

Kirosanat saastuttavat ilmapiiriä

Raamatusta voimme löytää paljon hyviä ohjeita oikeasta puhumisesta ja varoituksia väärästä puhumisesta. Kahdeksas käsky antaa puhumiselle rajoitteen: Älä lausu väärää todistusta lähimmäisestäsi. Kieli on pieni jäsen ruumiissamme, mutta se voi saada paljon hyvää tai paljon pahaa aikaan. Erityisesti kirosanat saastuttavat keskustelun ilmapiiriä.

Puhumisella voimme parantaa ja rakentaa. Puhumisella voimme haavoittaa ja rikkoa. Emme voi välttyä kaikilta vääriltä sanoilta ja puheilta. Onneksi meillä on käytössä pieni ja kaunis sana: anteeksi. Sen avulla voi korjata rikkoontuneet välit.

Anteeksi pyytäminen ja anteeksi antaminen ei ole ihmismielelle kovin mieluista, mutta se kannattaa. Evankeliumi puhdistaa ja parantaa. Puheen sisällön lisäksi on tärkeää miettiä, miten puhumme. Perhepiirissä saatetaan herkästi ajatella, että ei ole niin väliä, miten lapsille, vanhemmille tai puolisolle puhutaan. Ystävällinen puhetyyli vaatii välillä ponnisteluja, mutta se on aina edullista niin kuulijalle kuin puhujalle itselleenkin. Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan.

Petri Satomaa

Julkaistu Päivämiehessä 3.9.2014.

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi