Tiistai 23.7.2019
"
Herra sanoi Abramille: "Lähde maastasi, asuinsijoiltasi ja isäsi kodista siihen maahan, jonka minä sinulle osoitan." 1 Moos. 12:1

Usko tekee työtä rakkauden kautta

Usko ja elämä - Matkaevääksi 10.9.2014 00:00 | Päivämies
Kuulin kertomuksen rakkaasta, jo edesmenneestä Risto-veljestä, joka kävi sairaalassa katsomassa sairasta ystävää.
Veljemme puhui hänelle Jumalan rakkaudesta, rohkaisi uskomaan ja jakoi Herran pyhän ehtoollisen uskon vahvistukseksi. Samassa huoneessa oli myös toinen mies, joka pilkallisesti ja jopa kiroillen häiritsi keskustelua.

Veli palveli rauhassa uskonystäväänsä ja hyvästeli hänet Jumalan rauhalla. Lähtiessään hän poikkesi toisen miehen vuoteen luo ja sanoi lempeästi hänelle: ”Kylläpä teillä on paha olla, haluaisitteko tekin uskoa synnit anteeksi?” Tapahtui Jumalan vaikuttama ihme. Mies vastasi, että kyllä hän haluaa uskoa. Veljemme saarnasi hänelle kaikki synnit anteeksi, jolloin mies rauhoittui.

Elämme kovassa ja rauhattomassa maailmassa, jossa paha kostetaan usein pahalla. Maailmassa riehuvat sodat, terrorismi ja väkivalta. Vihan voimat tuhoavat elämää. Ihmisyyden puolelta meissä elää ajatus: rakasta lähimmäistä, vihaa vihollista. Annamme helposti sanan sanasta ja suutumme loukkauksista. Rakastamme niitä, jotka osoittavat meille ystävyyttä.

Perustuslakina rakkaus

Jumalan valtakunnan perustuslakina on rakkaus. Jumala antaa aurinkonsa paistaa niin hyville kuin pahoille ja sataa niin väärille kuin vanhurskaillekin. Jumalasta lähtevä rakkaus rakastaa myös vihollista ja rukoilee hänenkin puolestaan.

Jumalan pelastava rakkaus kohdistuu ihmiseen sellaisena kuin hän on. Paavali neuvoo: olkoon teilläkin Kristuksen mieli. Jeesus alensi itsensä, otti orjan muodon ja kärsi syntisten puolesta ristinkuoleman. (Fil. 2:5–8.)

Pelastava rakkaus ei ole hempeämielisyyttä eikä iloitse synnistä tai vääryydestä (1. Kor. 13:6). Rakkaus synnyttää halun ohjata lähimmäistä elävän Jumalan tuntemiseen ja parannukseen.

”Isä, anna heille anteeksi” 

Jeesus rukoili ristillä vihamiestensä puolesta: ”Isä, anna heille anteeksi. He eivät tiedä, mitä tekevät.” (Luuk. 23:34.) Kristuksen mielellä voimme rukoilla niiden puolesta, jotka elävät syntielämää, ovat väärässä vanhurskaudessa tai eksyksissä järjen teillä.  Samoin rukoillaan niidenkin puolesta, jotka antavat väärän todistuksen elävästä kristillisyydestä ajatellen olevansa oikealla asialla. 

On lohdullista, että Jeesus rukoilee meidän uskon tietä kulkevien puolesta, kun meitä usein kiehtoo maailman rak-kaus, lankeamme, harhailemme ja epäilemme. Hän rukoilee, että varjeltuisimme pahasta ja olisimme yksi pyhä seurakunta.

Mitä Jumala vaatii?

Profeetta Miika joutui elämään luopumuksen ajan keskellä, jolloin kukoistivat jumalattomuus ja omavanhurskaus. Hän saarnasi parannusta ”täynnä voimaa ja henkeä”. Hän ilmoitti ihmiselämän tärkeimmän eettisen periaatteen eli sen, mitä Jumala vaatii ihmiseltä: noudata Jumalan sanaa, harjoita rakkautta ja ole nöyrä Jumalan edessä (Miika 6:8).

Jumala ei vaadi muuta kuin kuuliaisuutta sanalleen.  Hän ei vaadi lepytysuhreja tai tekoja, vaan armahtaa ja antaa kaikki syntimme anteeksi ja heittää ne meren syvyyteen (Miika 7:19). Tärkeintä Jeesuksen opetuksen mukaan on etsiä ensin Jumalan valtakuntaa. Se lähestyy synnit anteeksi saaneiden Jumalan lasten välityksellä.

Meille on annettu tehtävä kutsua ja kertoa uskon lahjasta. Näin teki Risto-veljemmekin. Kun yksi syntinen kääntyy, uskovaisen sydän iloitsee. Uskovaisen sydämessä on halu auttaa. Voimme kertoa Jumalan rakkaudesta, omantunnon rauhasta, taivastoivosta ja siitä, miten ihminen pääsee Jumalan yhteyteen. Usko tekee työtä rakkauden kautta.

Markku Seppänen

Julkaistu Päivämiehessä 10.9.2014.

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi