Keskiviikko 19.9.2018
"
Minulle elämä on Kristus ja kuolema on voitto. Fil. 1:21

Jumalan armoa jakamassa

Usko ja elämä - Matkaevääksi 17.9.2014 00:00 | Päivämies
Työ voi herättää meissä monenlaisia tunteita – näin voi olla myös Jumalan valtakunnan työn kohdalla.
Työhön on suhtauduttu ja suhtaudutaan edelleen monella tavalla. Joskus se on nähty rangaistuksena, toisinaan siunauksena. Raamatun alkulehdillä kerrotaan Jumalan luomistyöstä. Jumalakin siis teki ja tekee työtä.

Työ tuli myös ihmisen osaksi, kun Jumala antoi ihmisen tehtäväksi viljellä ja varjella Edenin puutarhaa. Jumala asetti ihmisen myös hallitsemaan muita luontokappaleita. Työn vaiva tuli ihmisen osaksi vasta syntiinlankeemuksen myö-tä. -(1. Moos. 1–3.) 

Onko palkka oikeudenmukainen?

Näinä aikoina työ on kipeä aihe monessa kodissa. Työttömyys on tuonut huolta toimeentulosta. Toimeentulo voi olla silloinkin vaakalaudalla, jos työtä on enemmän kuin jaksaa tehdä. Maailma ei aina kohtele meitä oikeudenmukaisesti siinä suhteessa, kuinka paljon me ponnistelemme. Epäoikeudenmukainen kohtelu voi herättää meissä katkeruutta.

Katkeruutta herätti myös Jeesuksen kertomuksessa esiintynyt viinitarhan isäntä, joka maksoi kaikille työntekijöille saman verran palkkaa, vaikka he olivat työskennelleet eripituisen työpäivän (Matt. 20:1–16). Pitkän työpäivän tehneet saivat saman palkan kuin viimeisen tunnin työskennelleet. Jumalan valtakunnan työssä palkka ei perustu ihmisten työntekoon tai ansioon. 

Paavali kirjoittaa korinttilaisille: ”Kukin antakoon sen mukaan kuin on mielessään päättänyt, ei vastahakoisesti eikä pakosta, sillä iloista antajaa Jumala rakastaa” (2. Kor. 9:7). Tämä antaminen voi olla niin omaisuutta kuin työtäkin. Ihanteena on, että jokainen voi tehdä tai antaa sen verran kuin kokee omassa elämäntilanteessaan hyväksi ja mahdolliseksi.

Tarvitsemme arvostusta

Rauhanyhdistysten tehtävänä on palvella evankeliumin työtä. Eri työtehtäviin kutsutaan henkilöitä, ja työ pohjautuu vapaaehtoiseen toimintaan. Silti työhön voi liittyä myös ikäviä kysymyksiä. Niiden keskellä on hyvä pysähtyä miettimään, miksi koen näin. Koenko, että joudun tekemään liikaa vai enkö saa työlleni arvostusta? Enkö voi tehdä sellaista työtä, mitä tahdon vai tuntuuko työ liian vaativalta?

Voi pysähtyä miettimään, miten asioita voisi muuttaa niin, että omat tehtävät tuntuisivat mielekkäämmiltä ja sopivammilta. Ikävistä kokemuksista kannattaa keskustella matkaystävien kanssa ja rauhanyhdistyksillä. Keskustelussa kannattaa muistaa, että asioihin voi olla monta näkökulmaa. Toisten mielipiteitä kannattaa kuunnella ja toisten tekemää työtä arvostaa. 

Jos mikään työ ei tunnu sopivan, voi pysähtyä miettimään, miksi Jumalan valtakunnan työtä tehdään. Paavali kirjoittaa edelleen korinttilaisille, kuinka Jumala antaa siemenen kylvettäväksi ja kasvattaa siitä hyvän sadon (2. Kor. 9:10–12).

Kaiken Jumalan valtakunnan työn tavoitteena on palvella Kristuksen evankeliumia, ilosanomaa syntien sovituksesta. Kun ihmiset saavat kokea Jumalan armon, he tahtovat jakaa sitä myös muille, jotka sitä kaipaavat. 

Lähetystehtävä on voimassa

Jokaisella on hetkiä, jolloin työhön ryhtyminen ja sen tekeminenkin voivat tuntua raskailta. On eri asia, jos asenteemme evankeliumin työtä kohtaan muuttuu vastenmieliseksi. Silloin on hyvä pysähtyä ja tarkistaa sekä ajatusten syitä että oman elämän arvoja.

Voimme rukoilla Jumalalta voimia työhön. Jeesus lähetti opetuslapsensa viemään evankeliumia kaikkialle maailmaan. Tuo tehtävä on voimassa edelleen.

Pohjimmiltaan Jumalan valtakunta on vanhurskautta, rauhaa ja iloa pyhässä hengessä (Room. 14:17). Evankeliumin työ tuo näitä asioita ihmisille, sekä ilosanoman kuulijoille että palvelustehtävien hoitajille.

Harri Isopahkala

Julkaistu Päivämiehessä 17.9.2014.

Toim. Eero Kukko ja Juha Paukkeri

ALKUSOITOT, SIIONIN LAULUT

Nuottikirja, joka sisältää alkusoiton jokaiseen Siionin lauluun. Alkusoittoja on 35 eri säveltäjältä. Kirja sopii kaikille seuroissa, kodeissa ja seurakuntatyössä näitä lauluja soittaville.

30 €

Liisa Louhisalmi

AATOKSEN SAIRAALAREISSU

Helppolukuinen lastenkirja, joka tutustuttaa lasta sairaalamaailmaan.

17 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €


Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Toim. Ari-Pekka Palola

Kristus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti

Kirja antaa tietoa vanhoillislestadiolaisen opetuksesta ja avaa sitä, mihin uskosta nousevat opinkäsitykset pohjautuvat. Artikkeleissa avataan myös käsitteiden merkityksiä. 

25 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi