Maanantai 22.7.2019
"
Kuinka ihanat ovat vuorilla ilosanoman tuojan askelet! Hän ilmoittaa rauhan tulon, tuo suuren ilosanoman. Jes. 52:7

Toimiemme tulos on Korkeimman kädessä

Usko ja elämä - Matkaevääksi 24.9.2014 00:00 | Päivämies
Kesän taittuessa syksyyn ajatukset siirtyvät tulevaan.
Kouluaikana olemme oppineet, että syksyllä on aika tehdä ja tarkistaa tulevaisuudensuunnitelmia. Ihmisellä on luontainen tarve suunnitella tulevaa.

Pitkä tulevaisuudenkuva saattaa inhimillisessä mielessä olla hatara. Ympärillämme vaikuttavaa ilmapiiriä riepottelevat monet kansainväliset selkkaukset ja levottomuudet tai omaan tulevaisuuteen liittyvät epävarmuudet. Silti voimme turvallisin mielin suunnitella ja rakentaa elämää, sillä Jumala pitää meistä huolen. Hän on luvannut antaa tulevaisuuden ja toivon (Jer. 29:11). 

Vastuumme työstä

Jumala loi ihmisen ikuisuusolennoksi, joka toimii ja tekee työtä maan päällä sen määräajan, jonka Jumala on hänelle tarkoittanut. Kristitylle työ on elämäntehtävä, se on jopa vastuumme. Emme voi jäädä vain lepäämään laakereillemme ja katsomaan, mitä Jumala elämäämme antaa.

Työllä voi olla monia erilaisia muotoja, ja itse kukin toimii omien voimavarojensa mukaan. Tahdomme yrittää parhaamme. Psalmeissa ja sananlaskuissa kerrotaan paljon ihmisen toiminnasta ja työn tekemisestä. Esimerkiksi psalminkirjoittaja puhuu talon rakentamisesta (Ps. 127:1–2).

Ihminen usein uurastaa saadakseen perheelleen kodin. Projektin tulos ei kuitenkaan ole tekijän kokonaisvaltaisessa hallinnassa. Herra antaa talon rakentamisellekin siunauksen sen mukaan kuin hän sallii ja hyväksi näkee. Ajallisen elämän määräaikamme ja ponnistelumme ovat lopulta kaikki Jumalan hallussa.

Rukoile ja tee työtä

Vanha latinankielinen sanonta opettaa: ”ora et labora”, mikä tarkoittaa ”rukoile ja tee työtä”. Tämä sanonta on yhtä ajankohtainen tänään kuin tuhansia vuosia sitten. Siitä käy ilmi Raamatun mukainen asenne elämään ja erilaisiin hankkeisiimme. Tehtävämme ihmisenä on rakentaa elämää, mutta toimiemme tulos on Korkeimman kädessä.

Ihmisen kannattaa tekemisissään ja suunnitelmissaan kääntyä Jumalan puoleen rukoillen siunausta ja menestystä tehdyille valinnoille ja työlle. Tällaista rukouksen mieltä Jeesus itse opetti opetuslapsilleen (Joh. 4:23). Jeesus kehotti heitä kääntymään kaikissa asioissa rukouksin Jumalan puoleen.

Rukouksen voima perustuu siihen, että Jumala on luvannut kuulla uskovalla sydämellä annetut rukoukset. Rukouksen ei tarvitse olla muodollisesti tietynlaista tai sisältää hienoja sanoja, vaan siinä voi yksinkertaisesti kääntyä Jumalan puoleen hengessä ja totuudessa.

Jumalan siunauksen varassa

Jumala siunaa aikeemme ja tekemisemme hyvän tahtonsa mukaan. Aina ponnistelumme ja rakentamisemme ei kuitenkaan tuota toivomaamme tulosta. Tällöin tarvitaan nöyryyttä hyväksyä se, mitä Jumala tahtoo elämäämme antaa. Siinä tarvitaan myös luottamusta Jumalan johdatukseen ja hyvään tarkoitukseen.

Omakohtainen usko antaa voiman luottaa Jumalaan. Hän tietää, mikä on parasta juuri meille. Roomalaiskirjeen sanoin voimme ajatella, että kaikki koituu niiden parhaaksi, jotka luottavat Herraan. Tämä antaa vapaan ja luottavaisen mielen suunnitella elämää ja pyytää Jumalalta siunausta kaikille toimillemme. Tänäkin syksynä on turvallista rakentaa tulevaisuutta rukouksen mielellä.

T.M.

Julkaistu Päivämiehessä 24.9.2014.

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi