Keskiviikko 20.2.2019
"
Tiedättehän, että vaikka juoksukilpailussa kaikki juoksevat, vain yksi saa palkinnon. Juoskaa siis niin, että voitatte sen! 1 Kor. 9:24

Toimiemme tulos on Korkeimman kädessä

Usko ja elämä - Matkaevääksi 24.9.2014 00:00 | Päivämies
Kesän taittuessa syksyyn ajatukset siirtyvät tulevaan.
Kouluaikana olemme oppineet, että syksyllä on aika tehdä ja tarkistaa tulevaisuudensuunnitelmia. Ihmisellä on luontainen tarve suunnitella tulevaa.

Pitkä tulevaisuudenkuva saattaa inhimillisessä mielessä olla hatara. Ympärillämme vaikuttavaa ilmapiiriä riepottelevat monet kansainväliset selkkaukset ja levottomuudet tai omaan tulevaisuuteen liittyvät epävarmuudet. Silti voimme turvallisin mielin suunnitella ja rakentaa elämää, sillä Jumala pitää meistä huolen. Hän on luvannut antaa tulevaisuuden ja toivon (Jer. 29:11). 

Vastuumme työstä

Jumala loi ihmisen ikuisuusolennoksi, joka toimii ja tekee työtä maan päällä sen määräajan, jonka Jumala on hänelle tarkoittanut. Kristitylle työ on elämäntehtävä, se on jopa vastuumme. Emme voi jäädä vain lepäämään laakereillemme ja katsomaan, mitä Jumala elämäämme antaa.

Työllä voi olla monia erilaisia muotoja, ja itse kukin toimii omien voimavarojensa mukaan. Tahdomme yrittää parhaamme. Psalmeissa ja sananlaskuissa kerrotaan paljon ihmisen toiminnasta ja työn tekemisestä. Esimerkiksi psalminkirjoittaja puhuu talon rakentamisesta (Ps. 127:1–2).

Ihminen usein uurastaa saadakseen perheelleen kodin. Projektin tulos ei kuitenkaan ole tekijän kokonaisvaltaisessa hallinnassa. Herra antaa talon rakentamisellekin siunauksen sen mukaan kuin hän sallii ja hyväksi näkee. Ajallisen elämän määräaikamme ja ponnistelumme ovat lopulta kaikki Jumalan hallussa.

Rukoile ja tee työtä

Vanha latinankielinen sanonta opettaa: ”ora et labora”, mikä tarkoittaa ”rukoile ja tee työtä”. Tämä sanonta on yhtä ajankohtainen tänään kuin tuhansia vuosia sitten. Siitä käy ilmi Raamatun mukainen asenne elämään ja erilaisiin hankkeisiimme. Tehtävämme ihmisenä on rakentaa elämää, mutta toimiemme tulos on Korkeimman kädessä.

Ihmisen kannattaa tekemisissään ja suunnitelmissaan kääntyä Jumalan puoleen rukoillen siunausta ja menestystä tehdyille valinnoille ja työlle. Tällaista rukouksen mieltä Jeesus itse opetti opetuslapsilleen (Joh. 4:23). Jeesus kehotti heitä kääntymään kaikissa asioissa rukouksin Jumalan puoleen.

Rukouksen voima perustuu siihen, että Jumala on luvannut kuulla uskovalla sydämellä annetut rukoukset. Rukouksen ei tarvitse olla muodollisesti tietynlaista tai sisältää hienoja sanoja, vaan siinä voi yksinkertaisesti kääntyä Jumalan puoleen hengessä ja totuudessa.

Jumalan siunauksen varassa

Jumala siunaa aikeemme ja tekemisemme hyvän tahtonsa mukaan. Aina ponnistelumme ja rakentamisemme ei kuitenkaan tuota toivomaamme tulosta. Tällöin tarvitaan nöyryyttä hyväksyä se, mitä Jumala tahtoo elämäämme antaa. Siinä tarvitaan myös luottamusta Jumalan johdatukseen ja hyvään tarkoitukseen.

Omakohtainen usko antaa voiman luottaa Jumalaan. Hän tietää, mikä on parasta juuri meille. Roomalaiskirjeen sanoin voimme ajatella, että kaikki koituu niiden parhaaksi, jotka luottavat Herraan. Tämä antaa vapaan ja luottavaisen mielen suunnitella elämää ja pyytää Jumalalta siunausta kaikille toimillemme. Tänäkin syksynä on turvallista rakentaa tulevaisuutta rukouksen mielellä.

T.M.

Julkaistu Päivämiehessä 24.9.2014.

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi