Keskiviikko 19.9.2018
"
Minulle elämä on Kristus ja kuolema on voitto. Fil. 1:21

Toimiemme tulos on Korkeimman kädessä

Usko ja elämä - Matkaevääksi 24.9.2014 00:00 | Päivämies
Kesän taittuessa syksyyn ajatukset siirtyvät tulevaan.
Kouluaikana olemme oppineet, että syksyllä on aika tehdä ja tarkistaa tulevaisuudensuunnitelmia. Ihmisellä on luontainen tarve suunnitella tulevaa.

Pitkä tulevaisuudenkuva saattaa inhimillisessä mielessä olla hatara. Ympärillämme vaikuttavaa ilmapiiriä riepottelevat monet kansainväliset selkkaukset ja levottomuudet tai omaan tulevaisuuteen liittyvät epävarmuudet. Silti voimme turvallisin mielin suunnitella ja rakentaa elämää, sillä Jumala pitää meistä huolen. Hän on luvannut antaa tulevaisuuden ja toivon (Jer. 29:11). 

Vastuumme työstä

Jumala loi ihmisen ikuisuusolennoksi, joka toimii ja tekee työtä maan päällä sen määräajan, jonka Jumala on hänelle tarkoittanut. Kristitylle työ on elämäntehtävä, se on jopa vastuumme. Emme voi jäädä vain lepäämään laakereillemme ja katsomaan, mitä Jumala elämäämme antaa.

Työllä voi olla monia erilaisia muotoja, ja itse kukin toimii omien voimavarojensa mukaan. Tahdomme yrittää parhaamme. Psalmeissa ja sananlaskuissa kerrotaan paljon ihmisen toiminnasta ja työn tekemisestä. Esimerkiksi psalminkirjoittaja puhuu talon rakentamisesta (Ps. 127:1–2).

Ihminen usein uurastaa saadakseen perheelleen kodin. Projektin tulos ei kuitenkaan ole tekijän kokonaisvaltaisessa hallinnassa. Herra antaa talon rakentamisellekin siunauksen sen mukaan kuin hän sallii ja hyväksi näkee. Ajallisen elämän määräaikamme ja ponnistelumme ovat lopulta kaikki Jumalan hallussa.

Rukoile ja tee työtä

Vanha latinankielinen sanonta opettaa: ”ora et labora”, mikä tarkoittaa ”rukoile ja tee työtä”. Tämä sanonta on yhtä ajankohtainen tänään kuin tuhansia vuosia sitten. Siitä käy ilmi Raamatun mukainen asenne elämään ja erilaisiin hankkeisiimme. Tehtävämme ihmisenä on rakentaa elämää, mutta toimiemme tulos on Korkeimman kädessä.

Ihmisen kannattaa tekemisissään ja suunnitelmissaan kääntyä Jumalan puoleen rukoillen siunausta ja menestystä tehdyille valinnoille ja työlle. Tällaista rukouksen mieltä Jeesus itse opetti opetuslapsilleen (Joh. 4:23). Jeesus kehotti heitä kääntymään kaikissa asioissa rukouksin Jumalan puoleen.

Rukouksen voima perustuu siihen, että Jumala on luvannut kuulla uskovalla sydämellä annetut rukoukset. Rukouksen ei tarvitse olla muodollisesti tietynlaista tai sisältää hienoja sanoja, vaan siinä voi yksinkertaisesti kääntyä Jumalan puoleen hengessä ja totuudessa.

Jumalan siunauksen varassa

Jumala siunaa aikeemme ja tekemisemme hyvän tahtonsa mukaan. Aina ponnistelumme ja rakentamisemme ei kuitenkaan tuota toivomaamme tulosta. Tällöin tarvitaan nöyryyttä hyväksyä se, mitä Jumala tahtoo elämäämme antaa. Siinä tarvitaan myös luottamusta Jumalan johdatukseen ja hyvään tarkoitukseen.

Omakohtainen usko antaa voiman luottaa Jumalaan. Hän tietää, mikä on parasta juuri meille. Roomalaiskirjeen sanoin voimme ajatella, että kaikki koituu niiden parhaaksi, jotka luottavat Herraan. Tämä antaa vapaan ja luottavaisen mielen suunnitella elämää ja pyytää Jumalalta siunausta kaikille toimillemme. Tänäkin syksynä on turvallista rakentaa tulevaisuutta rukouksen mielellä.

T.M.

Julkaistu Päivämiehessä 24.9.2014.

Toim. Ari-Pekka Palola

Kristus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti

Kirja antaa tietoa vanhoillislestadiolaisen opetuksesta ja avaa sitä, mihin uskosta nousevat opinkäsitykset pohjautuvat. Artikkeleissa avataan myös käsitteiden merkityksiä. 

25 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Toim. Eero Kukko ja Juha Paukkeri

ALKUSOITOT, SIIONIN LAULUT

Nuottikirja, joka sisältää alkusoiton jokaiseen Siionin lauluun. Alkusoittoja on 35 eri säveltäjältä. Kirja sopii kaikille seuroissa, kodeissa ja seurakuntatyössä näitä lauluja soittaville.

30 €

Liisa Louhisalmi

AATOKSEN SAIRAALAREISSU

Helppolukuinen lastenkirja, joka tutustuttaa lasta sairaalamaailmaan.

17 €


Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi