Sunnuntai 21.7.2019
"
Jeesus sanoi Simon Pietarille: "Älä pelkää. Tästä lähtien sinä olet ihmisten kalastaja." Luuk. 5:10

Herra on turvana matkalla

Usko ja elämä - Matkaevääksi 1.10.2014 00:01 | Päivämies


Kun vanhin tyttäreni oli pieni, lauloimme illalla usein yhdessä: ”Lapsena hoida taivahan keskellä vieraan maailman” (Sl. 228:3).
Lapsen kanssa laulaessani sain itsekin kokea lapsenomaista turvallisuudentunnetta. Tytär oli jo pienenä luonteeltaan vilkas, ja rukoilin, että Jumala antaisi enkeleitä varjelemaan onnettomuuksilta. Pieniä ja vähän isompiakin haavereita elämän varrella on sattunut, mutta Jumalan varjelus on ollut mukana.

Haluan luottaa

Kun tytär on nyt joitakin vuosia ollut kaukana kotoa opiskelemassa, tuo iltalaulun kohta on saanut uuden tuoreuden. Herkällä mielellä kuuntelen terveisiä ja mietin, mitähän nuori sydän tuntee. Syksyn alkuviikkoina hän soitti uudesta asunnostaan ja kyseli näkemystäni verhojen ripustamisesta. Kämppikset olivat käyneet ostoksilla ja miettivät nyt verhotangon paikkaa.

Mielessäni läikähti onni siitä, että tytär saa touhuta opiskeluaan ja asumistaan uskovaisena uskovaisten kanssa. Iloitsen kuullessani, että he ovat istuneet iltakylässä ja keskustelleet, järjestäneet nuorten porukalla yhteisiä retkiä tai hän on saanut olla kuuntelijana ystävälleen. Haluan luottaa psalminkirjoittajan tavoin: ”Sinä, Herra, suojelet meitä, sinä varjelet meitä joka hetki tämän pahan ajan keskellä” (Ps. 12:8).

Enkelit varjelevat    

Uskovaiset pojat Sadrak, Mesak ja Abed-Nego olivat joutuneet kansansa kanssa kauaksi kotoa ja kuninkaan kouluun. He halusivat elää uskonsa mukaisesti ja joutuivat sen vuoksi silmätikuksi. Kieltäydyttyään palvelemasta vääriä jumalia nuorukaiset joutuivat vastaamaan tottelemattomuudestaan kuninkaan edessä. Annetun määräyksen mukaan pojat joutuivat elävältä poltettaviksi, mutta Jumala ei antanut heidän vahingoittua.

Kuningas joutui toteamaan: ”Hän (Jumala) lähetti enkelinsä ja pelasti palvelijansa, jotka luottivat häneen eivätkä välittäneet kuninkaan käskystä, vaan mieluummin panivat henkensä alttiiksi kuin suostuivat palvelemaan muuta jumalaa kuin omaansa!” (Dan. 3:28.)

Vaikeimmat taistelunsa uskovainen käy omassa sisimmässään. Jeesus sanoo: ”Juuri ihmisen sisältä, sydämestä, lähtevät pahat ajatukset” (Mark. 7:21).

Taisteluissamme tarvitsemme auttajaa, ja Jumala on luvannut apunsa. “Minä lähetän enkelin kulkemaan sinun edelläsi, suojelemaan sinua matkalla ja viemään sinut siihen paikkaan, jonka olen sinulle varannut. – – Jos tottelet häntä ja teet kaiken, mitä minä käsken, niin minä olen sinun vihollistesi vihollinen ja vastustajiesi vastustaja.” (2. Moos. 23:20–22.)

Pimeässäkin olen turvassa

Tiedän, että aikuistuneilla lapsillani on ollut elämässään vaikeita aikoja ja hetkiä, samanlaisia kuin itse olen kokenut. Arkiasiat saattavat joskus olla niin hankalasti solmussa, että sisu menee kaulaan. On myös hetkiä, jolloin tuntee oman turmeltuneisuutensa niin vaikeana, ettei jaksa katsoa eteenpäin. On koettu myös hetkiä, jolloin kuolema, sairaudet tai läheisen ihmisen uskossa väsyminen ovat pysäyttäneet.

Itse olen saanut voimakasta lohtua sanoista ”Vaikka minä kulkisin pimeässä laaksossa, en pelkäisi mitään pahaa, sillä sinä olet minun kanssani. Sinä suojelet minua kädelläsi, johdatat paimensauvallasi.” (Ps. 23:4.)

Jumala haluaa paimentaa laumansa perille taivaan kotiin, ja kantaa heikoimmat. Tästä varjeluksesta kertoivat myös menneitten aikojen uskovaiset: ”Niin kuin kotka suojelee pesäänsä ja liitelee poikastensa yllä, niin kuin se kantaa niitä siivillään, niin Herrakin kuljetti kansaansa” (5. Moos. 32:11).

Jari Hintsala

Julkaistu Päivämiehessä 1.10.2014.

Kuva: Arvi Tyni

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi