Perjantai 19.4.2019
"
Jeesus huusi kovalla äänellä: "Isä, sinun käsiisi minä uskon henkeni." Tämän sanottuaan hän henkäisi viimeisen kerran. Luuk. 23:46

”Ainoa tärkeä on rakkautena vaikuttava usko”

Usko ja elämä - Matkaevääksi 8.10.2014 00:00 | Päivämies
Kuulin tarinan ihmisestä, jolle seurapuheet ja uskovaisten joukossa oleminen olivat käyneet ahdistavaksi, koska hän oli niin monesta asiasta eri mieltä. Muun muassa osallistuminen urheilu-, musiikki- ja kulttuuritapahtumiin sekä käsitys perhesuunnittelusta ja naispappeudesta olivat tulleet keskeisiksi kysymyksiksi.
Hänen mieleensä olivat palautuneet myös kokemukset nuoruudesta, jolloin hän oli kokenut rajoittavana suhtautumisen musiikkiin ja nuorisokulttuuriin sekä seurusteluun. Hiljalleen ennen turvalliselta tuntunut yhteisö oli muuttunut vieraaksi.

Hän kertoi nyt löytäneensä vapauden toteuttaa itseään ja rakastaa lähimmäistään ja Jumalaa. Hän kuitenkin kaipasi yhteyttä, mitä oli aiemmin kokenut.

Kristus vapahti vapauteen

Tällaisesta lukiessa ja kuullessa mieleeni nousevat Paavalin sanat Timoteukselle (2. Tim. 3) ihmisistä, jotka haluavat toteuttaa itseään ja rakastaa tätä maailmaa. He ovat ulkonaisesti hurskaita, mutta kieltävät uskon voiman. He ovat aina alttiita uusille opetuksille, mutta eivät voi päästä selville totuudesta. Nämä uudet opit ja opettajat pyrkivät rikkomaan kotien ja myös Jumalan lasten perheyhteyden ja rakkauden.

Galatian seurakunnassa tällaiset opettajat olivat saaneet kannatusta (Gal. 5). Vapauden varjolla he olivat opettamassa toisenlaista rakkautta kuin Paavali ja muut apostolit opettivat.

Kun apostolit opettivat Kristuksen rakkauden neuvovan uskomaan kaikki synnit anteeksi ja elämään vapaana synnin ja lain orjuudesta, nämä opettajat opettivat vapautta, mikä oli yllykkeeksi lihalle ja ihmisluonnolle. He korostivat myös ympärileikkauksen tärkeyttä.

Paavalin neuvo galatalaisille oli: ”Ainoa tärkeä on rakkautena vaikuttava usko”. ”Pysykäät siis siinä vapaudessa, jolla Kristus meitä vapahtanut on.”

Paavalin neuvo on ajankohtainen

Tässäkin ajassa Jumalan sanan neuvo meille on sama kuin Paavalin neuvo Timoteukselle: ”Pidä sinä kiinni siitä, minkä olet oppinut – – koska tiedät, keiltä olet sen oppinut” (2. Tim. 3:14). ”Säilytä usko ja hyvä omatunto!” (1. Tim. 1:19.)

Tämän kehotuksen ”päämääränä on rakkaus, joka tulee puhtaasta sydämestä, hyvästä omastatunnosta ja vilpittömästä uskosta”. Eräät olivat jo Paavalin ajalla ”eksyneet tästä pois ja ruvenneet jaarittelemaan joutavia”. Eksyneitä Jumalan sana kutsui parannukseen ja varoitti niitä, jotka ”tässä maailmassa ovat rikkaita, etteivät he ylpeilisi eivätkä panisi toivoaan epävarmaan rikkauteen” (1. Tim. 6:17).

Jumalan sana tahtoo rohkaista ja lohduttaa heikkoa Jumalan lasta: ”Jos me valkeudessa vaellamme, niin kuin hänkin valkeudessa on, niin meillä on osallisuus keskenämme, ja Jeesuksen Kristuksen, hänen Poikansa veri puhdistaa meitä kaikesta synnistä” (1. Joh. 1:7).

Tässä valkeudessa, sen osallisuudessa ja anteeksiantamuksessa, on Jumalan valtakunta ja hänen vanhurskautensa. Ja sen ohessa kaikki muukin meille annetaan. (Matt. 6:33.)

Jari Latvala

Julkaistu Päivämiehessä 8.10.2014.

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi