Keskiviikko 14.11.2018
"
Minut itseni uhrataan jo pian, lähtöni hetki on tullut. Olen kilpaillut hyvän kilpailun, olen juossut perille ja säilyttänyt uskoni. 2 Tim. 4:6-7

Luja luottamus lupaukseen

Usko ja elämä - Matkaevääksi 22.10.2014 00:00 | Päivämies
Tunnetko sinä oman sukusi? Tiedätkö, keitä olivat isovanhempasi tai muut esivanhempasi?
Ikäisilläni ihmisillä on tapana kysyä tavatessaan jonkun nuoren ihmisen, kenen tyttö tai poika sinä olet. Tunnemme ehkä heidän vanhempansa tai isovanhempansa. 

Itselläni on jo lastenlapsia. Kun yhdeltä heistä kysyttiin, mikä sinun äitisi nimi on, vastaus tuli kuusivuotiaan pojan pontevalla itsevarmuudella: ”Äiti on Eva piste Paukkeri”. Taisi mennä äidin nimi ja sähköpostiosoite sekaisin.

Lukiessani vanhaa sukututkimusta huomasin, kuinka sen tekijä kirjoitti kauniisti kaukaisesta sukulaisestaan.

”Kaikkein läheisemmäksi ihmiseksi minulle tuli hänen elämänsä viime viikkoina Martta-täti Amerikasta. Koskaan emme tavanneet hänen kanssaan, mutta uskon ja toivon, että tapaamme toisemme kerran kirkkauden maassa. Löysihän täti viimeisinä elinviikkoinaan taivaan valtakunnan ja nukkui pois tästä ajasta iloiten löytäjän iloa.”

Sukututkijat voivat varsin vaivattomasti edetä sukunsa juuria myöten satoja vuosia taaksepäin. Roomalaiskirjeen mukaan täällä maailmassa on jäljitettävissä vieläkin vanhempi suku, Abrahamin suku. Ne, joilla on Abrahamin usko, ovat hänen sukuaan. Hän on meidän kaikkien isä!

Uskomme esi-isä

Abrahamia on sanottu uskomme esi-isäksi. Hän uskoi Jumalaan, joka tekee kuolleet eläviksi ja kutsuu olemattomat olemaan. Hän uskoi silloinkin, kun usko oli inhimillisesti ajatellen turhaa. Jumala siunasi hänen elämäänsä: hän sai perillisen, jota oli Jumalan lupaukseen luottaen odottanut. Jumalan lupaus täyttyi. Usko ei ollut turhaa, eikä Jumala pettänyt luottamusta.

Abrahamin elämään sisältyi myös paljon koettelemuksia. Niiden keskellä hänelle kirkastui Jumalan suuri rakkaus ihmistä kohtaan. Erityisesti Iisakin uhraamiskertomus Raamatussa kertoo tästä.

Abraham näki uskon kautta sen, mitä lupauksen evankeliumi tulevasta maailman Vapahtajasta julisti. Itse Jeesus todistaa, että Abraham iloitsi siitä, että saisi nähdä hänen päivänsä. Hän näki sen ja riemuitsi. Abraham tunsi olevansa muukalainen maailmassa. Hän odotti ja ikävöi uutta isänmaata. 

Abrahamin usko oli lapsellista uskoa ja luottamusta Jumalaan ja hänen lupauksiinsa, silloinkin, kun kaikki näytti olevan mahdotonta. Abrahamin jälkeläiset maailmassa, he, joilla on sama usko, kokevat edelleenkin olevansa muukalaisia vieraalla maalla. He tekevät uskossa matkaa tavoitteenaan uusi isänmaa taivaassa. Jumala on sen omillensa luvannut, eikä hän petä lupauksiaan.

Uusi isänmaa taivaassa

Kautta aikojen uskovaiset ovat tunteneet kilvoituksen matkalla väsymystä, hellettä, taisteluita ja epäilyksiä. Ne kaikki olivat tuttuja uskon esikuvalle Abrahamillekin. Siksi Jumala vahvisti lupauksiaan, että hänen lapsensa jaksaisivat kilvoitella uskossa perille saakka.

Profeetan kautta Jumala vakuuttaa: ”Vaikka vuoret järkkyisivät ja kukkulat horjuisivat, minun rakkauteni sinuun ei järky eikä minun rauhanliittoni horju, sanoo Herra, sinun armahtajasi” (Jes. 54:10).

Mekin saamme lapsen tavoin uskoa, että Jumala pitää huolen omistaan. Hän vie läpi kiusausten ja koettelemusten uuteen isänmaahan taivaaseen. Siellä tapaamme kerran kaikki uskossa nukkuneet.

Joskus taivaan kodin suurta juhlaa onkin sanottu suureksi sukukokoukseksi. Siellä koko Abrahamin suku kokoontuu juhlaan, jossa kiitetään Jumalan Karitsaa, joka otti pois maailman synnit. Jumala antoi Kristuksen kuolla meidän rikkomustemme tähden ja herätti hänet kuolleista meidän vanhurskauttamisemme tähden.

Mikko Kälkäjä

Julkaistu Päivämiehessä 22.10.2014.

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Katri Isopahkala ja Heli Säkkinen (toim.)

Siionin Joulu 2018

Siionin Joulu vieraili lampolassa seurailemassa lampaiden elämää. Lehden hartaustekstit kertovat Vapahtajasta, joka toi ihmisille rauhan ja vapauden. Sivuilta löytyy myös hiljaista puhetta joulusta ilman rakasta läheistä. Lisäksi lehti sisältää muun muassa käytännönläheisiä vinkkejä jouluaskareisiin.

7 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi