Torstai 18.4.2019
"
Jeesus otti leivän, siunasi, mursi ja antoi sen opetuslapsilleen sanoen: "Tämä on minun ruumiini, joka annetaan teidän puolestanne. Tehkää tämä minun muistokseni." Luuk. 22:19

Luja luottamus lupaukseen

Usko ja elämä - Matkaevääksi 22.10.2014 00:00 | Päivämies
Tunnetko sinä oman sukusi? Tiedätkö, keitä olivat isovanhempasi tai muut esivanhempasi?
Ikäisilläni ihmisillä on tapana kysyä tavatessaan jonkun nuoren ihmisen, kenen tyttö tai poika sinä olet. Tunnemme ehkä heidän vanhempansa tai isovanhempansa. 

Itselläni on jo lastenlapsia. Kun yhdeltä heistä kysyttiin, mikä sinun äitisi nimi on, vastaus tuli kuusivuotiaan pojan pontevalla itsevarmuudella: ”Äiti on Eva piste Paukkeri”. Taisi mennä äidin nimi ja sähköpostiosoite sekaisin.

Lukiessani vanhaa sukututkimusta huomasin, kuinka sen tekijä kirjoitti kauniisti kaukaisesta sukulaisestaan.

”Kaikkein läheisemmäksi ihmiseksi minulle tuli hänen elämänsä viime viikkoina Martta-täti Amerikasta. Koskaan emme tavanneet hänen kanssaan, mutta uskon ja toivon, että tapaamme toisemme kerran kirkkauden maassa. Löysihän täti viimeisinä elinviikkoinaan taivaan valtakunnan ja nukkui pois tästä ajasta iloiten löytäjän iloa.”

Sukututkijat voivat varsin vaivattomasti edetä sukunsa juuria myöten satoja vuosia taaksepäin. Roomalaiskirjeen mukaan täällä maailmassa on jäljitettävissä vieläkin vanhempi suku, Abrahamin suku. Ne, joilla on Abrahamin usko, ovat hänen sukuaan. Hän on meidän kaikkien isä!

Uskomme esi-isä

Abrahamia on sanottu uskomme esi-isäksi. Hän uskoi Jumalaan, joka tekee kuolleet eläviksi ja kutsuu olemattomat olemaan. Hän uskoi silloinkin, kun usko oli inhimillisesti ajatellen turhaa. Jumala siunasi hänen elämäänsä: hän sai perillisen, jota oli Jumalan lupaukseen luottaen odottanut. Jumalan lupaus täyttyi. Usko ei ollut turhaa, eikä Jumala pettänyt luottamusta.

Abrahamin elämään sisältyi myös paljon koettelemuksia. Niiden keskellä hänelle kirkastui Jumalan suuri rakkaus ihmistä kohtaan. Erityisesti Iisakin uhraamiskertomus Raamatussa kertoo tästä.

Abraham näki uskon kautta sen, mitä lupauksen evankeliumi tulevasta maailman Vapahtajasta julisti. Itse Jeesus todistaa, että Abraham iloitsi siitä, että saisi nähdä hänen päivänsä. Hän näki sen ja riemuitsi. Abraham tunsi olevansa muukalainen maailmassa. Hän odotti ja ikävöi uutta isänmaata. 

Abrahamin usko oli lapsellista uskoa ja luottamusta Jumalaan ja hänen lupauksiinsa, silloinkin, kun kaikki näytti olevan mahdotonta. Abrahamin jälkeläiset maailmassa, he, joilla on sama usko, kokevat edelleenkin olevansa muukalaisia vieraalla maalla. He tekevät uskossa matkaa tavoitteenaan uusi isänmaa taivaassa. Jumala on sen omillensa luvannut, eikä hän petä lupauksiaan.

Uusi isänmaa taivaassa

Kautta aikojen uskovaiset ovat tunteneet kilvoituksen matkalla väsymystä, hellettä, taisteluita ja epäilyksiä. Ne kaikki olivat tuttuja uskon esikuvalle Abrahamillekin. Siksi Jumala vahvisti lupauksiaan, että hänen lapsensa jaksaisivat kilvoitella uskossa perille saakka.

Profeetan kautta Jumala vakuuttaa: ”Vaikka vuoret järkkyisivät ja kukkulat horjuisivat, minun rakkauteni sinuun ei järky eikä minun rauhanliittoni horju, sanoo Herra, sinun armahtajasi” (Jes. 54:10).

Mekin saamme lapsen tavoin uskoa, että Jumala pitää huolen omistaan. Hän vie läpi kiusausten ja koettelemusten uuteen isänmaahan taivaaseen. Siellä tapaamme kerran kaikki uskossa nukkuneet.

Joskus taivaan kodin suurta juhlaa onkin sanottu suureksi sukukokoukseksi. Siellä koko Abrahamin suku kokoontuu juhlaan, jossa kiitetään Jumalan Karitsaa, joka otti pois maailman synnit. Jumala antoi Kristuksen kuolla meidän rikkomustemme tähden ja herätti hänet kuolleista meidän vanhurskauttamisemme tähden.

Mikko Kälkäjä

Julkaistu Päivämiehessä 22.10.2014.

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi