Keskiviikko 26.9.2018
"
Jos me elämme Hengen varassa, meidän on myös seurattava Hengen johdatusta. Emme saa tavoitella turhaa kunniaa emmekä ärsyttää ja kadehtia toisiamme. Gal. 5:25-26

Oikea varustus

Usko ja elämä - Matkaevääksi 5.11.2014 00:00 | Päivämies
Ensilumien sataessa maahan mieleeni muistui vanha tapaus, jossa olimme Helsingin rauhanyhdistyksen raamattuluokkalaisten kanssa Kuusamossa retkellä.
Linja-auto oli täynnä innokkaita lapsia, nuoria ja aikuisia. Retken päätteeksi tulimme suuren Rukatunturin juurelle. Mäki näytti kaupunkilaisen silmissä suurelta, ja sinnehän sitä kiivettiin, suksia raahaten ja laskettiin alas. Päivä kului hupaisasti. Riitti naurua ja vauhdikkaita tilanteita. Päivän päätteeksi tulin vilkaisseeksi puusuksieni pohjia – ne olivat kuluneet aivan pyöreiksi! Näin oli käynyt muillekin. Me kaupunkilaiset opimme, että paikallisten suksissa on teräskantit. Heillä oli oikeat varusteet.

Eilen opin taas uutta. Menin tyttäreni kaupunkiasuntoon vierailulle. Olisi pitänyt kiinnittää yksi pieni hylly seinään kahdella ruuvilla – pikku homma. Ainoa ongelma oli se, että minulla ei ollut poraa, akkuporakonetta eikä ruuveja. Vaikka minulla on kotona autotalli täynnä työkaluja ja ruuviämpäreitä, jouduin avuttomana luopumaan hyllynkiinnitysyrityksestä. Opin, että oikeat varusteet pitää olla mukana.

Oikea taisteluvarustus lahjaa

Efesolaiskirjeessä meitä kehotetaan pukemaan yllemme Jumalan taisteluvarustus. Varustusta ei tarvita ihmisiä, vaan henkivaltoja vastaan. Varustus tarkoittaa valmistautumista. Varustusta tarvitaan, jotta voisimme ”pahan päivän tullen tehdä vastarintaa ja selviytyä taistelusta pystyssä pysyen” (Ef. 6:13). 

Oikea taisteluvarustus on elävän uskon tavoin kokonaan lahjaa. Ihminen on rajallisine voimineen ja puutteellisine taitoineen täysin kykenemätön valmistamaan itselleen varustusta ”tämän pimeyden maailman hallitsijoita” (Ef. 6:12) vastaan.

Henkivaltojen taistelussa tarvitaan vanhurskauden haarniskaa. Vanhurskaus on Jumalan oikeamielisyyttä, josta ihminen pääsee osalliseksi uskomalla Jumalan lupauksiin. Erehtymätön Jumala on antanut erehtyvälle ihmiselle mahdollisuuden, joka on usko Kristuksen ansioon, lunastukseen. Kristuksen ylösnousemuksen kautta jokainen uskova on vanhurskas ja osallinen iankaikkisesta elämästä. Näin vanhurskauden haarniska antaa Jumalan omille lapsille kuolemattomuuden. Tämä haarniska on sidottu kiinni totuuden vyöllä, pysyvällä totuudella.

Usko on suoja

Elävä usko antaa ihmiselle mahdollisuuden jakaa saamaansa lahjaa eteenpäin. Pyhä Henki antaa ymmärryksen uskon lahjan merkityksestä ja myös halun kertoa uskosta muille ihmisille.

Evankeliumi on uskon ydin, jonka kuulemalla ja uskomalla Jumalasta eroon joutunut pääsee takaisin Jumalan luo, kotiin Jumalan valtakuntaan. Tätä rauhan evankeliumia Jumalan lapsi kantaa mukanaan. Hän on sitonut jalkineikseen ”alttiuden julistaa rauhan evankeliumia” (Ef. 6:15).

Nuolia vastaan tarvitaan kilpeä. Kilpi on uskon kilpi, jota kohottamalla voi torjua ”pahan palavat nuolet” (Ef. 6:16). Nuoli on lähetetty matkaan surmaamistarkoituksessa. Vihollisen ainoa päämäärä on uskonelämän sammuttaminen. Näitä nuolia on useita, ja ne voivat tulla yllättäen.

Raamattu ei vähättele vihollisen voimaa, eikä kukaan ei ole täysin suojassa henkivaltojen hyökkäyksiltä. Onneksi on suoja, usko, johon kilpistyvät voimakkaatkin vihollisen hyökkäykset. Uskonelämän hoitaminen ja Jumalan valtakunnan matkasaattoon hakeutuminen ovat meillä turvanamme. Yksinäisen taistelijan on turvatonta kulkea vaarojen keskellä.

Jumalan sana – paras ase

Varustuksesta on mainittu vielä pelastuksen kypärä ja Hengen miekka. Jumala on sanassaan ilmoittanut tahtonsa, ja siksi Jumalan sana on tärkeääkin tärkeämpi. Jumalan sanaa selitetään Pyhän Hengen avulla, ja siksi Efesolaiskirjeen kirjoittaja on valinnut Jumalan sanan vertauskuvaksi miekan. Hyökkäystilanteessa paras ase puolustautumiseen on Jumalan sana, ei ihmisen oma mielipide tai tahto.

Varusteet on hyvä pitää mukana. Puusukset vaihtuivat aikanaan parempiin, ja aion mennä tyttäreni luo kylään ruuvipussin kanssa. Varusteet henkivaltoja vastaan ovat kokonaan toista luokkaa. Efesolaiskirjeen kohta päättyy rukoukseen: ”Pysykää valveilla ja rukoilkaa hellittämättä kaikkien pyhien puolesta” (Ef. 6:18).

Arto Paavola

Julkaistu Päivämiehessä 5.11.2014.

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Liisa Louhisalmi

AATOKSEN SAIRAALAREISSU

Helppolukuinen lastenkirja, joka tutustuttaa lasta sairaalamaailmaan.

17 €

Toim. Eero Kukko ja Juha Paukkeri

ALKUSOITOT, SIIONIN LAULUT

Nuottikirja, joka sisältää alkusoiton jokaiseen Siionin lauluun. Alkusoittoja on 35 eri säveltäjältä. Kirja sopii kaikille seuroissa, kodeissa ja seurakuntatyössä näitä lauluja soittaville.

30 €


Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Toim. Ari-Pekka Palola

Kristus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti

Kirja antaa tietoa vanhoillislestadiolaisen opetuksesta ja avaa sitä, mihin uskosta nousevat opinkäsitykset pohjautuvat. Artikkeleissa avataan myös käsitteiden merkityksiä. 

25 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi