Keskiviikko 16.10.2019
"
Vapauteen Kristus meidät vapautti. Pysykää siis lujina älkääkä alistuko uudelleen orjuuden ikeeseen. Gal. 5:1

Jumala on oikeudenmukainen

Usko ja elämä - Matkaevääksi 19.11.2014 00:00 | Päivämies
Olet ehkä joskus keskustellut ihmisen kanssa, joka on syyttänyt Jumalaa kokemistaan vastoinkäymisistä. Voiko Jumala olla epäoikeudenmukainen?
Joku uskosta luopunut on saattanut sanoa, että hän on jättänyt uskonsa sen vuoksi, että hänen mielestään oikea Jumala ei voi olla niin epäoikeudenmukainen. Eräs nuori syytti Jumalaa siitä, että hän ei läpäissyt ylioppilaskirjoituksia. Toinen ei usko oikeudenmukaiseen Jumalaan sen vuoksi, että maailmassa on niin paljon kärsimystä.

Ihminen ei ymmärrä Jumalan ajatuksia

Suurten luonnonkatastrofien ja -mullistusten jälkeen moni on kysellyt, onko Jumalaa edes olemassa. He epäilevät, että jos Jumala olisi ja hän olisi oikeudenmukainen ja kaikkivaltias, hän ei olisi antanut tällaisten asioiden tapahtua.

Ihmisen on aina ollut vaikea ymmärtää kärsimystä ja epäoikeudenmukaisuutta elämässä. On helposti alettu syyttää Jumalaa niistä. Voinko syyttää Jumalaa epäoikeudenmukaisuudesta sillä perusteella, että en ymmärrä hänen sallimustaan ja johdatustaan?

Raamatun Jumala on kaikkivaltias ja oikeudenmukainen. Hän on myös vanhurskas ja armahtava. Ihminen ei useinkaan voi ymmärtää Jumalan töitä ja ajatuksia. Jesajan mukaan Jumalan teot ja ajatukset ovat yhtä paljon ylempänä ihmisen ajatuksia kuin on taivas maan yläpuolella. Ihminen ei voikaan ymmärtää Jumalan ajatuksia ja tarkoituksia.

Jumala on ylivertainen

Jumala on tehnyt ihmisen. Hän on antanut ihmiselle myös järjen, ymmärryksen. Sen ymmärtäminen, että Jumala on ihmisen luoja, antaa oikean näkökulman Jumalan ja ihmisen suhteeseen. Daavid sanoo: ”Kun minä katselen taivasta, sinun kättesi työtä, kuuta ja tähtiä, jotka olet asettanut paikoilleen – mikä on ihminen. Kuitenkin sinä häntä muistat. Mikä on ihmislapsi! Kuitenkin pidät hänestä huolen.” (Ps. 8:3–4.) Toisessa psalmissa Daavid myös toteaa: ”Mieletön se, joka ajattelee: ei Jumalaa ole” (Ps. 53:1).

Kristittyinä olemme joutuneet kokemaan ahdistusta, halveksuntaa ja vainoakin uskomme vuoksi. Kun kuitenkin kestämme kärsimystenkin keskellä uskossamme, se todistaa Paavalin mukaan Jumalan oikeudenmukaisuudesta. Jumala hyväksyy meidät tällaisena valtakuntaansa. (2. Tess. 1:5.)

Armollisuus saa aikaan armollisuutta

Ahdistettujen Jumalan lasten osa muuttuu kerran, kun Kristus saapuu enkeleidensä kanssa. Osat vaihtuvat täydellisesti. Itsessään heikot ja vaivaa kärsineet kilvoittelijat pääsevät täydelliseen iloon. Niiden osana, jotka eivät tunne Herraa, on ikuinen kadotus, ero Jumalasta (2. Tess. 1:7–9).

”Parempi on olla vääryyttä kärsimässä kuin sitä tekemässä”, opetti vaarini eläessään. Olenko minä armollinen ja oikeudenmukainen lähimmäisiäni kohtaan?

Jumala on myös armollinen ja rakastava. Sen ovat Jumalan lapset saanet kokea. Syntiset ovat saaneet uskoa Kristuksen ansiosta itsensä Jumalan edessä täysin sopiviksi ja puhtaiksi. Tämän armon omistaminen ja kokeminen on myös vaikuttanut armollisuutta ja anteeksiantavaisuutta toisia ihmisiä kohtaan.

Tero Pitkälä

Julkaistu Päivämiehessä 19.11.2014.

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi