Lauantai 20.4.2019
"
Minä tiedän, että lunastajani elää. Hän sanoo viimeisen sanan maan päällä. Job 19:25

Jumala on oikeudenmukainen

Usko ja elämä - Matkaevääksi 19.11.2014 00:00 | Päivämies
Olet ehkä joskus keskustellut ihmisen kanssa, joka on syyttänyt Jumalaa kokemistaan vastoinkäymisistä. Voiko Jumala olla epäoikeudenmukainen?
Joku uskosta luopunut on saattanut sanoa, että hän on jättänyt uskonsa sen vuoksi, että hänen mielestään oikea Jumala ei voi olla niin epäoikeudenmukainen. Eräs nuori syytti Jumalaa siitä, että hän ei läpäissyt ylioppilaskirjoituksia. Toinen ei usko oikeudenmukaiseen Jumalaan sen vuoksi, että maailmassa on niin paljon kärsimystä.

Ihminen ei ymmärrä Jumalan ajatuksia

Suurten luonnonkatastrofien ja -mullistusten jälkeen moni on kysellyt, onko Jumalaa edes olemassa. He epäilevät, että jos Jumala olisi ja hän olisi oikeudenmukainen ja kaikkivaltias, hän ei olisi antanut tällaisten asioiden tapahtua.

Ihmisen on aina ollut vaikea ymmärtää kärsimystä ja epäoikeudenmukaisuutta elämässä. On helposti alettu syyttää Jumalaa niistä. Voinko syyttää Jumalaa epäoikeudenmukaisuudesta sillä perusteella, että en ymmärrä hänen sallimustaan ja johdatustaan?

Raamatun Jumala on kaikkivaltias ja oikeudenmukainen. Hän on myös vanhurskas ja armahtava. Ihminen ei useinkaan voi ymmärtää Jumalan töitä ja ajatuksia. Jesajan mukaan Jumalan teot ja ajatukset ovat yhtä paljon ylempänä ihmisen ajatuksia kuin on taivas maan yläpuolella. Ihminen ei voikaan ymmärtää Jumalan ajatuksia ja tarkoituksia.

Jumala on ylivertainen

Jumala on tehnyt ihmisen. Hän on antanut ihmiselle myös järjen, ymmärryksen. Sen ymmärtäminen, että Jumala on ihmisen luoja, antaa oikean näkökulman Jumalan ja ihmisen suhteeseen. Daavid sanoo: ”Kun minä katselen taivasta, sinun kättesi työtä, kuuta ja tähtiä, jotka olet asettanut paikoilleen – mikä on ihminen. Kuitenkin sinä häntä muistat. Mikä on ihmislapsi! Kuitenkin pidät hänestä huolen.” (Ps. 8:3–4.) Toisessa psalmissa Daavid myös toteaa: ”Mieletön se, joka ajattelee: ei Jumalaa ole” (Ps. 53:1).

Kristittyinä olemme joutuneet kokemaan ahdistusta, halveksuntaa ja vainoakin uskomme vuoksi. Kun kuitenkin kestämme kärsimystenkin keskellä uskossamme, se todistaa Paavalin mukaan Jumalan oikeudenmukaisuudesta. Jumala hyväksyy meidät tällaisena valtakuntaansa. (2. Tess. 1:5.)

Armollisuus saa aikaan armollisuutta

Ahdistettujen Jumalan lasten osa muuttuu kerran, kun Kristus saapuu enkeleidensä kanssa. Osat vaihtuvat täydellisesti. Itsessään heikot ja vaivaa kärsineet kilvoittelijat pääsevät täydelliseen iloon. Niiden osana, jotka eivät tunne Herraa, on ikuinen kadotus, ero Jumalasta (2. Tess. 1:7–9).

”Parempi on olla vääryyttä kärsimässä kuin sitä tekemässä”, opetti vaarini eläessään. Olenko minä armollinen ja oikeudenmukainen lähimmäisiäni kohtaan?

Jumala on myös armollinen ja rakastava. Sen ovat Jumalan lapset saanet kokea. Syntiset ovat saaneet uskoa Kristuksen ansiosta itsensä Jumalan edessä täysin sopiviksi ja puhtaiksi. Tämän armon omistaminen ja kokeminen on myös vaikuttanut armollisuutta ja anteeksiantavaisuutta toisia ihmisiä kohtaan.

Tero Pitkälä

Julkaistu Päivämiehessä 19.11.2014.

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi