Keskiviikko 19.9.2018
"
Minulle elämä on Kristus ja kuolema on voitto. Fil. 1:21

Jumala johtaa kansojen vaiheita

Usko ja elämä - Matkaevääksi 3.12.2014 00:00 | Päivämies
Lapsuuteni muistikuvissa itsenäisyyspäivään liittyivät kodin ikkunalla lepattavat kynttiläparit.
Muistan myös alakoulun aulan seinällä olleen juhlavan ja arvokkaan näköisen julisteen ”Itsenäinen Suomi 60 vuotta!”

Ehkä itsenäisyyspäivään liittyi erityistä arvokkuuden tunnetta myös siksi, että silloin vielä niin moni lähipiirin ihminen kantoi mukanaan tuon vapauden hintaa: raskaita muistoja ja kipuja. Niistä kuuli puhuttavan vähän. Vasta varttuneempana sain enoani haastattelemalla kuulla, miltä sota oli tuntunut 17-vuotiaan vapaaehtoisen kokemana.

Voima ja valta Jumalalta

Tänä päivänä itsenäisyyden verinen historia alkaa vähentyä juhlapuheiden sisällöistä. Samalla harvenee taistelun kokeneiden joukko. Luin lehdestä erään tuntemani henkilön kuolleen 105-vuotiaana. Hänen isoisänsä oli syntynyt Ruotsin suurvallan alaisena, hän itse Venäjän suurruhtinaskunnassa.

Tuttavani oli elänyt vapaussodan aikana lapsuuttaan ja kokenut talvi- ja jatkosodan miehuutensa parhaimpina vuosina. Hän oli ollut rauhan aikana rakentamassa sitä hyvinvointi-Suomea, jota nyt väestöllisen huoltosuhteen heiketessä ja valtion tulovirtojen supistuessa tekee niin kipeää purkaa. Tuohon yhteen elämänkaareen mahtui käsittämättömän pitkä matka yhden kansakunnan historiaa.

Jumala on johtanut kansamme vaiheita. Mennyt vuosisata on ollut runsaan siunauksen aikaa. Muinaisen hallitsijan aikakirjan tekstiin soisi useampien sydänten yhtyvän nykyäänkin: ”Sinulta tulevat rikkaus ja kunnia, kaikkea sinä hallitset. Kaikki voima ja valta on lähtöisin sinulta, sinun vallassasi on tehdä suureksi ja väkeväksi kenet tahdot.” (1. Aik. 29:12.)

Jumalan suunnitelmat toteutuvat

Jumala on kansamme eri vaiheissa antanut sille tahtonsa mukaiset johtajat, mutta jokainen puolue on ollut osa puolueohjelmia suurempaa Jumalan suunnitelmaa. Sen, joka luottaa Jumalaan, ei tarvitse kiihkoilla aatteensa puolesta.

Parhainta isänmaallisuutta onkin täyttää kansalaisena velvollisuutensa siinä kutsumuksessa, mikä meille itse kullekin on annettu. Pyydämme Jumalalta siunausta näille toimillemme ja askareillemme.

Kantakoon rukousten voima edelleenkin maatamme tuleviin vaiheisiin. Antakoon se kansallemme uskoa tulevaisuuteen ja luottamusta hyvän Jumalan johdatukseen. ”Jos Herra ei huonetta rakenna, niin sen rakentajat turhaan vaivaa näkevät” (Ps. 127:1).

Paavo Rusava

Julkaistu Päivämiehessä 3.12.2014.
 


Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Toim. Eero Kukko ja Juha Paukkeri

ALKUSOITOT, SIIONIN LAULUT

Nuottikirja, joka sisältää alkusoiton jokaiseen Siionin lauluun. Alkusoittoja on 35 eri säveltäjältä. Kirja sopii kaikille seuroissa, kodeissa ja seurakuntatyössä näitä lauluja soittaville.

30 €

Toim. Ari-Pekka Palola

Kristus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti

Kirja antaa tietoa vanhoillislestadiolaisen opetuksesta ja avaa sitä, mihin uskosta nousevat opinkäsitykset pohjautuvat. Artikkeleissa avataan myös käsitteiden merkityksiä. 

25 €

Liisa Louhisalmi

AATOKSEN SAIRAALAREISSU

Helppolukuinen lastenkirja, joka tutustuttaa lasta sairaalamaailmaan.

17 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi