Keskiviikko 20.2.2019
"
Tiedättehän, että vaikka juoksukilpailussa kaikki juoksevat, vain yksi saa palkinnon. Juoskaa siis niin, että voitatte sen! 1 Kor. 9:24

Jumala johtaa kansojen vaiheita

Usko ja elämä - Matkaevääksi 3.12.2014 00:00 | Päivämies
Lapsuuteni muistikuvissa itsenäisyyspäivään liittyivät kodin ikkunalla lepattavat kynttiläparit.
Muistan myös alakoulun aulan seinällä olleen juhlavan ja arvokkaan näköisen julisteen ”Itsenäinen Suomi 60 vuotta!”

Ehkä itsenäisyyspäivään liittyi erityistä arvokkuuden tunnetta myös siksi, että silloin vielä niin moni lähipiirin ihminen kantoi mukanaan tuon vapauden hintaa: raskaita muistoja ja kipuja. Niistä kuuli puhuttavan vähän. Vasta varttuneempana sain enoani haastattelemalla kuulla, miltä sota oli tuntunut 17-vuotiaan vapaaehtoisen kokemana.

Voima ja valta Jumalalta

Tänä päivänä itsenäisyyden verinen historia alkaa vähentyä juhlapuheiden sisällöistä. Samalla harvenee taistelun kokeneiden joukko. Luin lehdestä erään tuntemani henkilön kuolleen 105-vuotiaana. Hänen isoisänsä oli syntynyt Ruotsin suurvallan alaisena, hän itse Venäjän suurruhtinaskunnassa.

Tuttavani oli elänyt vapaussodan aikana lapsuuttaan ja kokenut talvi- ja jatkosodan miehuutensa parhaimpina vuosina. Hän oli ollut rauhan aikana rakentamassa sitä hyvinvointi-Suomea, jota nyt väestöllisen huoltosuhteen heiketessä ja valtion tulovirtojen supistuessa tekee niin kipeää purkaa. Tuohon yhteen elämänkaareen mahtui käsittämättömän pitkä matka yhden kansakunnan historiaa.

Jumala on johtanut kansamme vaiheita. Mennyt vuosisata on ollut runsaan siunauksen aikaa. Muinaisen hallitsijan aikakirjan tekstiin soisi useampien sydänten yhtyvän nykyäänkin: ”Sinulta tulevat rikkaus ja kunnia, kaikkea sinä hallitset. Kaikki voima ja valta on lähtöisin sinulta, sinun vallassasi on tehdä suureksi ja väkeväksi kenet tahdot.” (1. Aik. 29:12.)

Jumalan suunnitelmat toteutuvat

Jumala on kansamme eri vaiheissa antanut sille tahtonsa mukaiset johtajat, mutta jokainen puolue on ollut osa puolueohjelmia suurempaa Jumalan suunnitelmaa. Sen, joka luottaa Jumalaan, ei tarvitse kiihkoilla aatteensa puolesta.

Parhainta isänmaallisuutta onkin täyttää kansalaisena velvollisuutensa siinä kutsumuksessa, mikä meille itse kullekin on annettu. Pyydämme Jumalalta siunausta näille toimillemme ja askareillemme.

Kantakoon rukousten voima edelleenkin maatamme tuleviin vaiheisiin. Antakoon se kansallemme uskoa tulevaisuuteen ja luottamusta hyvän Jumalan johdatukseen. ”Jos Herra ei huonetta rakenna, niin sen rakentajat turhaan vaivaa näkevät” (Ps. 127:1).

Paavo Rusava

Julkaistu Päivämiehessä 3.12.2014.
 

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi