Keskiviikko 24.7.2019
"
Minut armahdettiin, jotta Kristus Jeesus juuri minussa osoittaisi, kuinka suuri hänen kärsivällisyytensä on. 1 Tim. 1:16

Jumala johtaa kansojen vaiheita

Usko ja elämä - Matkaevääksi 3.12.2014 00:00 | Päivämies
Lapsuuteni muistikuvissa itsenäisyyspäivään liittyivät kodin ikkunalla lepattavat kynttiläparit.
Muistan myös alakoulun aulan seinällä olleen juhlavan ja arvokkaan näköisen julisteen ”Itsenäinen Suomi 60 vuotta!”

Ehkä itsenäisyyspäivään liittyi erityistä arvokkuuden tunnetta myös siksi, että silloin vielä niin moni lähipiirin ihminen kantoi mukanaan tuon vapauden hintaa: raskaita muistoja ja kipuja. Niistä kuuli puhuttavan vähän. Vasta varttuneempana sain enoani haastattelemalla kuulla, miltä sota oli tuntunut 17-vuotiaan vapaaehtoisen kokemana.

Voima ja valta Jumalalta

Tänä päivänä itsenäisyyden verinen historia alkaa vähentyä juhlapuheiden sisällöistä. Samalla harvenee taistelun kokeneiden joukko. Luin lehdestä erään tuntemani henkilön kuolleen 105-vuotiaana. Hänen isoisänsä oli syntynyt Ruotsin suurvallan alaisena, hän itse Venäjän suurruhtinaskunnassa.

Tuttavani oli elänyt vapaussodan aikana lapsuuttaan ja kokenut talvi- ja jatkosodan miehuutensa parhaimpina vuosina. Hän oli ollut rauhan aikana rakentamassa sitä hyvinvointi-Suomea, jota nyt väestöllisen huoltosuhteen heiketessä ja valtion tulovirtojen supistuessa tekee niin kipeää purkaa. Tuohon yhteen elämänkaareen mahtui käsittämättömän pitkä matka yhden kansakunnan historiaa.

Jumala on johtanut kansamme vaiheita. Mennyt vuosisata on ollut runsaan siunauksen aikaa. Muinaisen hallitsijan aikakirjan tekstiin soisi useampien sydänten yhtyvän nykyäänkin: ”Sinulta tulevat rikkaus ja kunnia, kaikkea sinä hallitset. Kaikki voima ja valta on lähtöisin sinulta, sinun vallassasi on tehdä suureksi ja väkeväksi kenet tahdot.” (1. Aik. 29:12.)

Jumalan suunnitelmat toteutuvat

Jumala on kansamme eri vaiheissa antanut sille tahtonsa mukaiset johtajat, mutta jokainen puolue on ollut osa puolueohjelmia suurempaa Jumalan suunnitelmaa. Sen, joka luottaa Jumalaan, ei tarvitse kiihkoilla aatteensa puolesta.

Parhainta isänmaallisuutta onkin täyttää kansalaisena velvollisuutensa siinä kutsumuksessa, mikä meille itse kullekin on annettu. Pyydämme Jumalalta siunausta näille toimillemme ja askareillemme.

Kantakoon rukousten voima edelleenkin maatamme tuleviin vaiheisiin. Antakoon se kansallemme uskoa tulevaisuuteen ja luottamusta hyvän Jumalan johdatukseen. ”Jos Herra ei huonetta rakenna, niin sen rakentajat turhaan vaivaa näkevät” (Ps. 127:1).

Paavo Rusava

Julkaistu Päivämiehessä 3.12.2014.
 

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi