Lauantai 19.1.2019
"
Muistakaa johtajianne, niitä, jotka julistivat teille Jumalan sanaa. Pitäkää mielessänne, miten he elämänsä elivät, ja ottakaa heidän uskonsa esikuvaksenne. Hepr. 13:7

Päivä sarastaa

Usko ja elämä - Matkaevääksi 10.12.2014 00:00 | Päivämies


Tänään aurinko näyttäytyy vain muutaman tunnin ajan, ja sekin hetki voi olla pilvinen. Pimeys valtaa suurimman osan päivästä. Kaamos masentaa ja kaipaamme valoa. Valo antaa voimaa elää.
Pimeässä hetkessä riittää sekin, että näemme valon pilkahduksen. Se luo toivoa. Pimeässä yössä voi nähdä kirkkaita tähtiä. Kirkkain tähti loistaa viimeisenä aamuöisellä taivaalla juuri ennen aamun valkenemista. Tämä kointähti ennustaa päivän valkenemisen ja päivä alkaa sarastaa.

Tämä kointähti voi syttyä meidän sydämissämme. Mikä sen sytyttää? Johannes ilmestyi pimeään maailmaan julistamaan parannussaarnaa. Hän ei vaipunut epätoivoon, vaan uskoi pian ilmestyvään valoon ja kehotti muitakin uskomaan. Pimeä maailma on kautta aikojen tarvinnut uskon ja toivon tähtiä. Jumalan sana voi saada ihmeitä aikaan. Jokin sisällä liikahtaa ja ovi avautuu. Sisälle astuessa kokee valon ja lämmön.

Kristus kätkeytyy lähimmäisen hahmoon

Toivon näkemisessä on kyse luottamuksesta. Luotammeko Jumalaan? Kuormat saattavat muodostua liian suuriksi, eikä tunnelin päässä näy valoa. Uskokin voi joutua koetukselle. Voimme tuoda valoa myös kuormien alle uupuneille. Toivon pilkahduksina voivat olla joulutervehdykset, muistamiset ja avun tarjoaminen. 

Kristus on kätkettynä lähimmäiseen. “Minun oli nälkä, ja te annoitte minulle ruokaa. Minun oli jano, ja te annoitte minulle juotavaa. Minä olin koditon, ja te otitte minun luoksenne. Minä olin alasti, ja te vaatetitte minut. Minä olin sairas, ja te kävitte minua katsomassa. Minä olin vankilassa, ja te tulitte minun luokseni.” (Matt. 25:35–36.)

Kristus on valo

Tietoisuus siitä, että valo voittaa pimeyden, riittää antamaan toivoa. Joulun profetia lupaa: “Kansa joka pimeydessä vaeltaa, näkee suuren valon.” Kristus on valo. Kristus on valonlähde myös niille, jotka valmistautuvat jouluun ilman rakasta ja tärkeää ihmistä.

Hautakynttilän pieni liekki syttyy talven synkkään pimeyteen. Se antaa toivon tuikkeen sydämeen. Virren sanoin kysymme: ”Koska valaissee kointähtönen?” Vastaukseksi riittää: ”Taivaalle nostan yhtenään katseeni kaipaavan. Valoa jos en näekään, sen tiedän loistavan.” (Vk. 361:1.)

Petri Satomaa

Julkaistu Päivämiehessä 10.12.2014.

Kuva: Arvi Tyni

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi