Perjantai 26.4.2019
"
Herra, minun Jumalani, kukaan ei ole sinun vertaisesi! Sinä olet tehnyt suuria tekoja, sinä ajattelet meidän parastamme. Ps. 40:6

Päivä sarastaa

Usko ja elämä - Matkaevääksi 10.12.2014 00:00 | Päivämies


Tänään aurinko näyttäytyy vain muutaman tunnin ajan, ja sekin hetki voi olla pilvinen. Pimeys valtaa suurimman osan päivästä. Kaamos masentaa ja kaipaamme valoa. Valo antaa voimaa elää.
Pimeässä hetkessä riittää sekin, että näemme valon pilkahduksen. Se luo toivoa. Pimeässä yössä voi nähdä kirkkaita tähtiä. Kirkkain tähti loistaa viimeisenä aamuöisellä taivaalla juuri ennen aamun valkenemista. Tämä kointähti ennustaa päivän valkenemisen ja päivä alkaa sarastaa.

Tämä kointähti voi syttyä meidän sydämissämme. Mikä sen sytyttää? Johannes ilmestyi pimeään maailmaan julistamaan parannussaarnaa. Hän ei vaipunut epätoivoon, vaan uskoi pian ilmestyvään valoon ja kehotti muitakin uskomaan. Pimeä maailma on kautta aikojen tarvinnut uskon ja toivon tähtiä. Jumalan sana voi saada ihmeitä aikaan. Jokin sisällä liikahtaa ja ovi avautuu. Sisälle astuessa kokee valon ja lämmön.

Kristus kätkeytyy lähimmäisen hahmoon

Toivon näkemisessä on kyse luottamuksesta. Luotammeko Jumalaan? Kuormat saattavat muodostua liian suuriksi, eikä tunnelin päässä näy valoa. Uskokin voi joutua koetukselle. Voimme tuoda valoa myös kuormien alle uupuneille. Toivon pilkahduksina voivat olla joulutervehdykset, muistamiset ja avun tarjoaminen. 

Kristus on kätkettynä lähimmäiseen. “Minun oli nälkä, ja te annoitte minulle ruokaa. Minun oli jano, ja te annoitte minulle juotavaa. Minä olin koditon, ja te otitte minun luoksenne. Minä olin alasti, ja te vaatetitte minut. Minä olin sairas, ja te kävitte minua katsomassa. Minä olin vankilassa, ja te tulitte minun luokseni.” (Matt. 25:35–36.)

Kristus on valo

Tietoisuus siitä, että valo voittaa pimeyden, riittää antamaan toivoa. Joulun profetia lupaa: “Kansa joka pimeydessä vaeltaa, näkee suuren valon.” Kristus on valo. Kristus on valonlähde myös niille, jotka valmistautuvat jouluun ilman rakasta ja tärkeää ihmistä.

Hautakynttilän pieni liekki syttyy talven synkkään pimeyteen. Se antaa toivon tuikkeen sydämeen. Virren sanoin kysymme: ”Koska valaissee kointähtönen?” Vastaukseksi riittää: ”Taivaalle nostan yhtenään katseeni kaipaavan. Valoa jos en näekään, sen tiedän loistavan.” (Vk. 361:1.)

Petri Satomaa

Julkaistu Päivämiehessä 10.12.2014.

Kuva: Arvi Tyni

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi