Jouluvieras

Usko ja elämä - Matkaevääksi 17.12.2014 00:00 | Päivämies
”Joulukatu eli Kuokkavieras syntymäpäiväkesteissä” -piirros julkaistiin Helsingin Sanomissa tasan kuusikymmentä vuotta sitten.
Kari Suomalaisen tekemä piirros äänestettiin vuonna 2009 Karin kaikkien aikojen suosituimmaksi pilapiirrokseksi. Piirtäjä kertoi miettineensä kuvaa tehdessään, mitä Jeesus eläessään sanoisi Helsingin joulukiireistä. Kuvassa jouluvalot palavat ja kaikkialla tungeksii ihmisiä paketit kainaloissaan. Kaikilla on kiire. Kadun reunalla Jeesus seisoo orvon näköisenä kerjäämässä.

Piirroksellaan Kari osui jo vuonna 1954 aivan asian ytimeen. Kuva on nyt entistä ajankohtaisempi. Äänestyksen tulos Karin suosituimmasta piirroksesta on toisaalta osoitus siitä, kuinka suuren ristiriidan useat ihmiset näkivät jouluun valmistautumisen ja joulun todellisen sanoman välillä.

Kuka seuraa Herran tahtoa?

Miten on nykyään? Kuinka moni enää uskoo, että Jumalan poika syntyi maailmaan? Kuka haluaa hiljentyä ja nöyrtyä vastaanottamaan pyhän sanoman ja noudattaa sitä elämässään? Profeetta Jeremian sanoma oman aikansa hyvinvoinnin keskellä eläneelle kansalle oli: Antakaa kunnia Jumalalle, ennen kuin tulee pimeä (Jer. 13:16). Tämä sanoma tuntuu maallistuneessa ajassamme entistä ajankohtaisemmalta.

Joulun profetia (Jes. 9:1–6) puhuu kansasta, joka vaeltaa pimeydessä ja ihmisistä, jotka asuvat kuoleman varjon maassa. Näemme kaikkialla ympärillämme nämä kuoleman synkät varjot ja pimeässä vaeltavan kansan, joka ei halua antaa kunniaa Jumalalle. Voimme hyvällä syyllä kysyä: Kuka seuraa Herran tahtoa? Kuka katuu pahuuttaan? Jumalalle voidaan antaa kunnia vain noudattamalla hänen tahtoaan. Sen hän on ilmoittanut pyhässä sanassaan.

Tunnon valkeus

Joulun Herra voi vieläkin tuoda koteihimme valon. Kuoleman varjon maassa loistaa kirkkaus. Hätääntyneen ihmisen vaivaan tuli pyhä vastaus Betlehemin tallissa. Joulun Herra syntyi vaatimattomissa oloissa. Hänestä ilmoitettiin ensin köyhille paimenille. Rikkaat kuninkaatkin nöyrtyivät hänen edessään.

Joulun Herra asuu vieläkin usein halvalta näyttävän kansansa keskellä. Sen sisäisen olemuksen voi nähdä vain uudestisyntymällä (Joh. 3:5). Hänen nimensä on Immanuel – Herra meidän kanssamme (Jes. 7:14). Hän on paistanut tunnon valkeuden uskovien sydämeen (2. Kor. 4:6).

Jeesus on paras joululahjamme. Voimme kuulla hänen äänensä ja seurata hänen tahtoaan. Hän on aivan lähellämme, suussamme ja sydämessämme. Hän on armo ja totuus. Hänen nimessään ja veressään saarnataan anteeksiantamusta kaikille katuville ja rauhaa etsiville. Jeesus on rauhanruhtinas, väkevä Jumala, joka voi antaa rauhan sydämeen. Evankeliumi voi Jumalan lahjana synnyttää sen vastaanottajassa uskon, tuoda lohdun ja antaa elävän toivon ikuisesta elämästä.

Rauhan lapset

Rakas matkaystävä, sinä köyhien paimenten sisar ja veli! Jumalan valtakunta on rauhan lasten valtakunta. Pidetään Jumalan sana valona uskon tiellä. Ahkeroidaan säilyttää usko ja hyvä omatunto. Kun kuljemme entisiä teitä, säilytämme sisäisen rauhan ja levon (Jer. 6:16). Todellista joulua vietämme sydämessämme. Elävä usko on vanhurskautta, rauhaa ja iloa Pyhässä Hengessä. 

Vaatimattomissakin oloissa voidaan jouluna iloita ja kiittää Jeesuksen syntymästä ja riemuiten laulaa Vapahtajastamme, joka tuli meidän keskellemme. Silloin Jeesus ei ole vain kuokkavieras.

”Taas aiot jouluvieraakseni ja saavut Jeesus meillekin. Oi avaa itse sydämeni, sun että vastaanottaisin.” (Hilja Haahti)

Markku Seppänen

Julkaistu Päivämiehessä 17.12.2014.
 

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi